《你有一個遊戲邀請》

553 回覆
178 Like 6 Dislike
sorry啊,今日出篇文會長啲
sorry,出咗了
等緊下篇
好緊張多謝樓主出文
今晚出
多謝支持,今晚出文
文呢
個救生窗對出嘅槽底到,一對血淋淋嘅鞋孤伶伶咁訓咗係到,係佢隔離,地下到係一啲好濃嘅紅色液體。我望住對鞋,一個奇怪嘅念頭突然出現係我腦海--依對鞋裡面,大概仲有個個男人嘅腳掌。

諗到依樣,我嘅視線下意識咁避開對鞋,而大隻仔嘗試打開個救生窗唔成功後,指住個鐵門嘅邊位同我講:「我地試下撬開佢!」

我點咗點頭,同佢一齊用斧頭係個救生窗嘅邊緣位到撬咗幾野,果然好似佢講咁,好快就將個生曬鏽嘅鐵門撬開,我彎低身用手機照向入面,裡面係一條大約半人高嘅通道,通道唔算長,我就咁望過去已經可以見到個盡頭,除咗灰塵,裡面咩都冇。

「你帶佢地入去先!」我轉頭望向大隻仔,佢當堂呆咗呆,「但係……」

「但咩撚野係!」我火都嚟埋,大聲咁屌佢:「快啦!仲等咩啊?」

大隻仔好似仲想講啲咩,就係依個時候,Lift頂突然傳嚟呯嘅一聲巨響,兩隻水管咁粗嘅尖腳從天花板到伸出嚟,幾乎大半個天花板都比佢撕開,隨住幾塊天花板跌落嚟,一個成半部Lift咁大,佈滿尖牙嘅大嘴係我地嘅正上方出現。

我諗都冇諗就將大隻仔一野推入個救生窗,然後對比啲黏液滴到,係到尖叫嘅港女佢地大叫:「快!全部同我入去!」

西裝叔完全冇客氣,第一時間跟住大隻仔爬入去,學生妹就企係到望咗我一眼,我即刻皺住行眉用眼神示意佢快啲消失,佢先爬入去。而後面嘅港女就扶住紮住個髻嘅OL,等另一個有啲細粒嘅OL都爬埋入去,先至跟埋入去。

就係短髮OL都彎低身,想爬入去嘅時候,我突然大聲喝佢:「睇住!」

短髮OL啱啱轉頭,我已經伸手扯佢埋我到,都唔洗我解釋,下一秒,一隻有男人大脾咁粗嘅尖腳已經從Lift同牆身之間嘅隙縫插入嚟,帶住尖銳嘅破空聲,一野將石屎地都到插裂開,啲碎石甚至彈到我塊面隱隱作痛。
live左 努力 想睇更多
溝女
夜啲有文
係咪架
開心
我一手捉住短髮OL嘅膀頭,「一陣我數三聲,就去引開隻野嘅注意力,」講到依到,我望咗眼身後係Lift到掃嘅巨型尖腳,略略彎低身,平靜咁講:「你睇準機會就衝去救生窗,唔洗理我。」

講完之後我轉頭望住佢,問:「OK?」

見短髮OL握實鐵通點咗點頭,我鬆開捉住佢嘅手,再次轉身望住啲係到亂掃嘅尖腳,雙手握緊斧頭,口入面細細聲咁數住:「一……二……」

「三!」

就係三字出口嘅瞬間,我舉住斧頭劈向左手邊個隻尖腳,因為太過用力,我甚至覺得左臂好似撕開咗咁,我知道自己嘅左手多數係拉傷咗,但係依一刻,我幾乎一啲痛感都冇。

斧刃破開空氣,準確咁從上而下咁劈入尖腳嘅關節,早就凹凸不平嘅斧刃順利咁切開尖腳內裡嘅軟肉,墨綠色嘅汁液好似水喉咁,沿住我切開嘅傷口噴湧出嚟,灑係我大半個身上面,依啲汁液冰冰涼涼,根本就唔似係從生物身上噴出嚟。

「屌你老母!」我瞪大對眼大聲咆哮,當斧刃第一次遇到阻礙後,我將成個身嘅重量都壓上斧頭,斧頭只係停咗一陣,然後就繼續一往無前,直接劈開埋尖腳另一邊嘅外甲,最後完整咁將水管咁粗嘅尖腳從中斬斷。

啪嘅一聲之後,足足有成年人手臂咁長嘅斷肢跌咗落地下,旋住咁滑向角落頭,腥臭嘅汁液就好似公園啲旋轉灑水器咁,瞬間就噴撚到成架Lift都係。

而同一時間,Lift外面嘅「蜘蛛」即刻就發出野獸哀鳴咁嘅嘶叫聲,趁隻野痛到連個身都係到撞牆,我完全唔戀戰,諗都冇諗就轉身向救生窗狂跑!

快快快快!

我彎低身,手腳並用咁搏命爬入救生窗,個口已經忍唔住喘緊氣,腎上腺素慢慢減退,左臂同之前傷過嘅腰又開始隱隱作痛,仲黏住汁液嘅斧頭同通道輕輕咁磨擦,拖出咗一條彎彎曲曲嘅墨綠色血痕。

我個心跳卟卟卟咁狂跳,就好似要爆開咁,求生本能下,我成個人完全諗唔到野,甚至連轉身望一眼都唔敢,只係下意識咁喺依條得半人高嘅通道到搏命咁爬。
等緊下片
多謝支持聽日繼續
繼續推
我完全唔戀戰
做咩唔明
手足唔好戀戰 有文未
夜啲
大家唔好意思,今晚唔洗等聽日補返
聽晚真係有?
Gchi!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞