《你有一個遊戲邀請》

553 回覆
178 Like 6 Dislike
《你有一個遊戲邀請》

警告:以下內容好多粗口,並且全部都係作嘅,小說黎嫁,如有雷同,祝你好運!

------

香港,五月,烈日當空。

係到住過嘅人都知道,即使天文台寫到明三十度,但體感溫度起碼都三十九度,悶熱嘅程度絕對係世界級,再加上我依加身處每日三次嘅動物大遷徙之中,已經焗到成身都係臭汗,連件shirt衫都濕到近乎半透明。

「喂,死咗去邊啊?成team人等你一個啊,五分鐘內見唔到你你以後都唔洗出現!」

啱啱係茶記坐低,食咗兩啖飯都冇,屎忽都未坐暖,啊姐已經奪命追魂call,我快快手爬埋個飯,連塊扒都正係食咗一半,就擺低錢,雞咁腳衝咗出門口。

等緊緊紅綠燈嘅時候,我褲袋部手機又震咗幾嘢。

八婆!趕住投胎咩!

我心入面即刻屌咗個八婆兩句,仆你個街,唔怪得之成三十幾都嫁唔出,咁樣日日追魂法邊條仔頂得緊?

但等我拎部iphone出嚟一睇,竟然係個未見過嘅陌生人,經telegram發咗個訊息比我。

「恭喜曬啊何生!」

何咩撚野生?好熟啊?一睇就知冇好野,而且做咩連我姓何都知道?呢個人,相當有可疑。

順帶一提,何勇係我全名。

「何生,你經朋友推薦,得到咗一個寶貴嘅遊戲邀請,請係一分鐘內做好準備。」

個短訊由60開始,係咁倒數,好快已經過咗近半。

「39…38…37……」

「妖,洗唔洗買埋點數卡比你啊。」

雖然就咁睇好鬼假,但我反而有啲毛骨悚然,諗諗下直接就封鎖咗條友,我估九成又係公司班友係到玩野。

講返我背景先,普通寫字樓工,雖然係公司做咗兩年幾野,但由於hea得就hea,日日準時返工收工,所以係條team到其實冇咩地位,而我都樂得打雜。

學陳奕迅話齋,日日站著如嘍囉。

不過我唔認為咁有咩問題,個人理念係多做多錯少做少錯,撫心自問,絕對係個稱職嘅打工仔,唔浪費老闆一毫子,但亦都唔會豪一毫子比佢。

正當我思考緊兩分鐘夠唔夠自己返公司,應唔應該橫過馬路嘅時候,紅綠燈對面個肥師奶突然對我大聲叫:「喂細路!睇車啊!」

睇車?

我下意識望向右邊,仲未反應過嚟,身體已經好似炮彈咁射左出去。

係半空中,我覺得時間突然變得好慢好慢。

我似乎冇曬痛覺,只係覺得個人有啲輕飄飄,然後視線開始模糊,隱約見到嘅,係一部成塊車頭玻璃碎曬嘅七人車。等我落地之後,個司機即刻跑到我身邊,好激動咁不斷講野,但入到我耳邊,就變成唐三藏念經咁,完全聽唔到佢講乜柒。

靜啦。

我發誓,如果我講到野,一定會咁同佢講。

當跌係我前面嘅iphone再次響起,我終於失去意識。

鮮血淋漓嘅螢幕上面,一個短訊彈咗出嚟:

「喂何生,歡迎加入啊。」
竟係咩遊戲?
聽日出文
繼續!!!
唔知過咗幾耐,我終於清醒過嚟。

我第一時間諗嘅,唔係自己竟然冇死,而係自己竟然咁都唔死。

老老實實,我今次雖然叫做大難不死,但都真係瀨撚晒野,畢竟咁樣比車撞法,真係唔死都一身潺,如無意外依加應該係醫院留醫,冇返五六七個月都落唔到床,一個唔該話唔定傷殘津貼都夠曬資格,真係濕撚晒。

但當我擘大眼一睇,竟然發現自己坐咗係一架旅遊巴嘅最後排,車窗外面睇落好大霧,唔太似香港,至少我咁大個仔都未見過香港咁大霧,大到連馬路邊嘅行人路都睇唔到。

而係我前面個兩排位上面,就坐咗幾個睇落古古惑惑嘅人,佢地伸晒頭出中間嘅走廊,細細聲係到講緊唔知咩。

至於再前啲嘅地方,由於車入面冇開燈,我睇得唔算清楚,只係見到大概坐咗十幾個人,連係男定女都睇唔清楚。

咩料?器官販賣豬仔團啊?我未死架喎大佬,不如比我落車先啦屌!

我完全唔敢出聲,驚比人發現我未死即場就人手超渡我,諗嚟諗去,都係用手機求救穩陣,哇屌,估唔到我都有玩保持通話嘅一日,依加總算知道驚到急尿係咩感覺。

但當我伸手入褲袋,嘗試搵手機嘅時候,突然反應過嚟一件事。

1Q題,係咩情況下,一個正常嘅香港毒撚比七人車撞到百米飛人咁應聲彈出後,仲可以生勾勾冇穿冇爛咁坐係到?

10,9……

屌,咁簡單都要十秒?唔準諗即刻答啊。

答案係冇啊!冇啊!又唔撚係超人,就算Batman比架七人車咁撞,都頂唔緊啦!

而且我低頭望向自己個件原本浸到血淋淋嘅shirt衫,依加竟然好似新嘅一樣,洋溢住一種全新白色衫獨有嘅神聖感,唔好話血,連汗跡都冇,拎去拍洗衣粉廣告直情可以做洗衫後嘅樣本。

喂,我從來冇聽過我老母話自己係處女懷胎喎,有咩理由我又識復活先?

我諗咗諗,又認真咁摸勻晒全身,連隻小兄弟都冇放過,發現自己身上面真係連一個傷口都冇。

冇撚有錯,係一個傷口都冇,連鄭少秋都要講返聲迷。

就係依個時候,我褲袋部iphone突然震咗震。

我即刻拎佢出嚟,一睇,係我比車撞之前,個個經telegram發訊息比我嘅怪人。

今次佢個訊息好簡單,只係寫住:「逃出迷霧,獎勵:???」

吓,即係點,講完架喇?

我轉頭望向窗外越嚟越淡嘅霧,心入面不安嘅感覺反而越嚟越重。

果然,就係旅遊巴即將完全衝出濃霧嘅時候,架車突然急停咗落嚟,我成個人撞咗落前面,但依刻嘅我根本就顧唔上依啲野!

因為旅遊巴停咗唔夠五秒,窗外嘅濃霧已經好快咁追返上嚟,而個司機甚至連一句野都冇講,就打開車門衝咗落車。

佢一支箭咁向前喪跑,用行動同車上所有人講,走啦,望!
鐘意嘅手足留返個言,擺低個正皮,比啲動力我更新
幾好睇
繼續!
多謝支持,聽日出文
留名
lm
Lm
lm
留名
司機嘅動作直接引爆咗全車人嘅恐懼,坐係最前排個幾十人如夢初醒,一個個爭先恐後咁衝落車,但互相推撞之下反而塞死曬係車門個位,仲有幾條友比人推跌咗,一時間七國咁亂,粗口橫飛。

仆你個街,識唔識規矩啊,一個一個咁落唔得咩?

我都有小小急起上嚟,迫上前望咗望,頂佢個肺,頭先跌係地下條友已經連慘叫聲都冇撚埋,喂咁都算,呢班人咁塞法就算落到車啊,成條馬路都已經係濃霧啦,到時連向邊個方向走都未必知道。

正諗住比班撚樣見識下我套打尖神功嘅時候,隔離突然傳嚟乾淨俐落嘅爆玻璃聲。

我當堂嚇咗一跳,連個心都離一離,以為有咩野係啲霧到衝入嚟。

等我轉頭望過去,就發現原來係一個著住件藍球背心,睇落大大隻隻嘅男仔,用個手槌扑爆咗玻璃窗嘅四角。

佢睇落好鬼熟手,三爬兩撥就清曬啲玻璃碎,然後踩住個窗框一跳,就跳咗出車,難度系數接近七點零,需要專人訓練,家庭觀眾切勿模仿。

「一個一個嚟,我係出面接住你地!」個大隻仔係車外伸直對手,竟然係咁危急嘅情況下都無一條友走先,我都唔知話佢蠢定傻好。

聽到佢講,原本就係後排到細細聲傾嘅幾條友,即刻係窗邊排好隊。

第二個跳出去嘅,係一個睇落相當港女嘅靚女。

點解我知佢係港女?

嗱,你以為我會話因為佢平胸?仆街,我似啲咁膚淺嘅人咩,係因為佢跳出去之後講咗句「屌,咁撚跣嘅!」,咁順口嘅粗口,仲唔係純正港女唔通係台妹啊?

第三個跳出去嘅,係個著西裝嘅啊叔,佢個樣驚驚青青,想跳又唔敢跳咁,睇到我差啲想一腳伸佢落去,好彩排佢後面個學生妹仲急過我,講咗句「一,二。」就一野推咗佢落去,如果唔係我估佢可以再拖十分鐘。

第四個跳嘅學生妹就果斷好多,將件長袖冷衫包住隻手,然後諗都唔諗就跳咗落去。

學生妹跳完之後我即刻跟埋上去,個大隻仔仲係到,而之前個三條友已經開始向前走,大隻仔對我點咗點頭,我亦都感覺到啲越嚟越濃,三米外就已經幾乎咩都見唔到。

我知道依加唔係猶豫嘅時候,隔住褲袋摸一摸部手機仲係到,就義無反顧咁跳咗落去。

大隻仔不愧係大隻仔,我個人都接近米八(好接近),平時都有做下GYM,都叫有啲肌肉,但佢就好似抱起個細路咁,輕鬆將我成個人接住,再好穩定咁放落地下,如果一定要我講個形容詞,只能夠係安全感。

車外面係一條大馬路,遠少少有條行人路,而前面冇咩霧嘅地方有座唔算高嘅建築物,我估大約三至四層,外表有啲似商場,但咩燈都冇,睇落相當陰森。

「唔該曬。」我轉頭望咗眼自己跳落嚟嘅車窗,原來依到都成兩米幾高,得我自己跳嘅話,話唔定腳都跌斷我。

「唔洗客氣。」大隻仔望咗眼車窗,見再冇人跳落嚟,就同我一齊向前跑。

我同大隻仔好快就追上咗先行一步嘅港女佢地,但濃霧一直都跟實係我地後面,我個心跳得好快,感覺就好似比睇唔到嘅野追緊咁,既緊張又不安。

我地一路向商場嘅方向跑,發現最先係旅遊巴走出嚟嘅司機已經跑到喘曬氣,好快就比我地超過埋,我重重咁呼咗口氣,轉頭望咗佢一眼,發現已經見唔到佢。

佢就好似比濃霧吞噬咗咁,一轉眼就消失得無影無蹤。
Lm
多謝支持,聽日更新
有未
我地一行五人沿馬路向前面嘅建築物狂跑,頭先係旅遊巴到冇留意,依加我再一睇,先發現成條馬路上面,都係廢棄咗嘅私家車。

啲車冇任何動靜,有啲連車匙都仲插住係到,雖然睇落冇咩好明顯嘅損壞,但每一架都又殘又舊,就好似已經係到風吹雨打咗好耐咁,到底啲司機去咗邊呢?

我唔知道,但腦入面隱約嘅諗法令我細思極恐。

沿住馬路再跑多一百米左右,我地終於跑到個棟建築物嘅外圍,最近馬路嘅係一間叫「合眾」嘅銀行,大門落咗道鐵欄,而佢隔離就係一間叫「鮮」嘅壽司舖,睇個裝修風格應該唔平,但依加已經成為殘舊嘅廢墟。

走係最前嘅大隻仔減慢咗腳步,轉頭望向我地,好緊張咁問,「依加點,入去?」

「er……」港女望咗眼其他人,「你地話事啦……」

「一係入去壽司舖囉,話唔定可以搵埋野食。」西裝啊叔似乎都冇咩把握,講野時把聲越講越細。

「屌,依到得一層,一陣啲霧入埋嚟點走?去個邊啦!個邊有路入去!」我指住右手邊唔係好遠嘅更亭,一馬當先跑過去。

一直冇出聲嘅學生妹完全冇猶豫,跟住我就跑,大隻仔同港女互望咗眼,然後都跟埋上嚟,西裝啊叔雖然有啲猶豫,但咁嘅事勢,組隊行動明顯生存機會大啲,最終都選擇跟埋去個邊。

我衝到更亭個邊,裡面自然咩人都冇,但更亭隔離就係一條通向個棟建築物嘅大直路,我沿住條直路狂跑,左右兩邊係啲早就荒廢嘅食肆,甚至連戲院同健身室都有,令我更加肯定依到應該就係某個商場。

只係依個商場安靜得好唔自然,令我地跑過時嘅腳步聲顯得好大,回音不斷係附近迴盪。

我走到最近我地嘅一個入口,商場嘅玻璃門接近兩米高,地下有一條生鏽嘅鐵鏈,門上面佈滿污跡,基本望唔到入面係咩環境。

我深深吸咗啖氣,推開道門,行咗入去。

商場入面竟然仲有燈光,近住入口嘅位有個賣香水嘅攤檔,不過上面嘅貨物已經比人掃曬落地。

地上面仲有啲染血嘅紙巾,雨遮,同埋啲用過嘅棉花,空氣中彌漫住好濃嘅血腥味,我向更入面嘅地方望過去,入面天花板到嘅燈係咁閃緊,散發住一種危險嘅氣息。

「我入去睇下咩情況。」大隻仔執起一把雨遮,單拖行咗入去。

我冇跟上去,抹咗額頭啲汗,「咁我睇下鎖唔鎖到對門。」

企係出面嘅西裝啊叔見到入面咁多血,成個人打咗個突,轉身就想走返出去,但已經太遲,啲霧早就殺到埋嚟,出面三四十米外依加已經白蒙蒙一片,唔知頭唔知路行出去,根本同自殺冇分別。

仆你個街,仲有咩好諗啊?

我一手將塞係入口到猶豫嘅西裝啊叔拉入嚟,正準拎起地下條鐵鏈,霧入面突然傳嚟女人嘅尖叫聲,跟住係好急嘅跑步聲,同埋亂七八糟嘅求救聲。

我抬頭望過去,立即見到幾個男女係霧入面跑出嚟,我認出其中一個大肚腩嘅男人,條友都係旅遊巴到嘅人,佢地一見到我,都唔洗我叫,第一時間就向依邊跑,除咗兩個隻腳受傷嘅OL,其他人跑得一啲都唔慢。

七八個男女陸續走曬入嚟,一個原本已經跑到門口嘅短髮OL,發現個兩個OL跟唔上大隊,喘住氣咁又跑返轉頭。

「捉實我!」短髮OL左右手一手扶住一個,邊行邊講:「我地一定會冇事,啊樂你唔係好鐘意我個限量版手袋咩,等我地返到去,我就送比你!」

短髮OL扶住另外兩個同事,一步一步咁走向大門,對大眼仲眼定定咁望住我。

我咬咗咬牙,啲霧依加已經好近,我又唔確定入面有啲咩,但從兩個OL腳上嘅傷嚟睇,絕對唔會係咩友善嘅野,我同佢地又唔熟,而且佢地又未必會出事,喂,如果我因為幫佢地受傷咁點算先……

屌!

我嬲咗自己一秒,跟住好快咁衝向佢地,短髮OL咩都冇講,將一個紮咗個髻嘅靚女交比我,我二話不說就打橫抱起咗佢,然後搏命向商場入口狂跑。

「開門!」我邊跑邊大叫,學生妹反應最快,即刻將其中一道門打開,而港女就開埋另一邊,仲好似睇跑馬咁不停快快快咁叫。

門口就係眼前,但啲霧已經開始係我兩邊冒出嚟,我甚至隱約覺得背脊涼浸浸,好似有野係到掃緊咁。

當衝入商場,聽到大門發出呯嘅關門聲後,我先重重呼咗口氣,不過仲未嚟得切講野,玻璃門就傳出令人毛骨悚然嘅輕微磨擦聲。

全場瞬間變得死寂,因為門上嘅污跡,我只係隱約見到一個頭上好似戴咗頂尖帽嘅人影,人影企咗係門前幾秒,就慢慢轉身離去,而濃霧亦冇係門縫到滲入嚟,似乎根本唔係我所認識嘅霧......
文已出
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞