《你有一個遊戲邀請》

553 回覆
178 Like 6 Dislike
零興緻……
冇文lu
文已出
YES
已經唔再刺激
我會努力出文架喇
P牌無得正皮
我覺得幾好睇呀
有現場感
樓主加油
等下篇
文呢
文呢
請繼續出文
又冇文
等樓主出文
唔刺激了
岩岩先返,聽日放假,聽日會成日寫野
應該因為時間太耐難尾
大隻仔冇應我,或者佢只係唔想諗起自己係依件事之前嘅生活,因為只要諗起,你好難唔去同依家嘅情況對比,廢棄商場,血同肉,個肚比人劏開仲行得走得嘅死屍,最後仲比電單車咁大隻嘅蜘蛛追(或者係其他野?我唔肯定),我實在諗唔到比依啲更差嘅野。

我呼咗啖煙,坐係我對面嘅幾個男人面色有啲唔自然,我原本以為佢地係唔食煙,但當我望向佢地嘅時候,佢地全部都避開我嘅視線,我估係因為我睇落實在太嚇人,又臭又腥,拎住把仲滴緊血嘅斧頭,我條腰甚至仲流緊血。

扯埋最後一啖煙,我企係身行向左邊,港女正用我地帶返嚟嘅物質嘗試幫兩個OL止血,佢跪係兩個女仔隔離,血水流咗一地,有啲已經半凝固狀態。我行近兩個OL,佢地嘅面色好差,不過其中一個小腿上面嘅傷口已經包紮好,而港女正幫緊另一個洗傷口。

「佢地會冇事?」我用非常輕嘅聲音問。

「我希望係,但依種刀傷有太多不確定性。」港女幫另一個女仔包紮好後,抬頭望向我,視線最後落係我腰嘅位置:「唔講依啲住,比我睇下你個傷口。」

我將上身件又紅又綠嘅恤衫剝咗落嚟,露出腰到一條細而長嘅傷口,傷口隱隱滲緊血,港女行埋嚟檢查咗下,拎起包生理鹽水,一路幫我洗傷口一路話:「皮外傷嚟遮,不過我見其他人好似冇咩野,你係點整親?」

「嗯,係一隻電單車咁大嘅蜘蛛。」我回憶返當時嘅情況,雙手比咗比蜘蛛大概嘅體型,「佢撲跌咗我,我係地下轆咗四五個圈,或者就係個陣時整親。」

「屌咪玩啦。」港女嘖咗一聲,然後係架手推車到拎咗包紗布打開,開始幫我個傷口包紮。

我將斧頭放上原本應該擺香水嘅長枱,指住上面凹凸不平嘅斧刃,「見唔見到,依到就係劈開隻蜘蛛個時整爛嘅。」我平靜咁望住佢,「除咗我之外,其他人都可以做証。」

「收皮啦屌你。」港女打咗我心口一拳,但我只係望住佢,然後佢轉身望向大隻仔,見到大隻仔點咗點頭,港女瞪大隻眼望向走廊,放眼望去走廊陰森寂靜,天花板嘅光管時而正常時而閃爍。

「佢地冇跟到嚟,我諗我地擺脫咗啲怪物,不過我認為大家都有必要知道。」我指向腰上嘅傷口示意港女繼續。

佢動作僵硬咁幫我包紮,甚至好幾次失手整痛我,但我咩都冇講,佢包紮到最後,突然講:「話我知你其實係講緊笑。」

「我都想係講笑。」我拎起包生理鹽水沖右手掌到嘅傷口。

生理鹽水滴落地嘅聲係到迴盪,依加唔只之前坐係我對面嘅人,依加在場嘅所有人面色都有啲唔自然,尤奇係冇去到超級市場嘅人,電單車咁大隻嘅蜘蛛,比起一個戴尖帽嘅傻佬,的確係冇咁易接受,特別係喺冇親眼見到嘅情況下。

其中一個著住高爾夫球衫嘅中年人突然話:「電單車咁大嘅蜘蛛,喂,你肯定你地唔係high咗野?」

「你咪當超級市場到咩都冇好安全囉。」我冇興趣同佢辯論,「我只係講我見到嘅野出嚟,信定唔信係你嘅選擇,你……」

我仲想講多幾句,大隻仔突然將我同港女拉埋一邊,佢轉身對個高爾夫球衫男話:「大家冇必要嘈,你就當我地只係想你小心啲,OK?」

我隔住大隻仔望咗高爾夫球衫男一眼,發現佢地已經有一個小團隊,就好似我同大隻仔佢地咁,睇嚟有人係我地出去搏命嘅時候趁虛而入,唔怪得之咁急住出嚟反駁我。

不過既然人地唔想同我地一齊,我亦冇求人嘅習慣,我同大隻仔佢地講咗聲,然後行去走廊個邊最近嘅服裝店。隨手拎咗幾件恤衫上手,我望咗望價錢牌,是但一件都幾千銀,如果係以前我一件都唔會買,不過依加我就當佢地係毛巾咁用。

我一邊用幾千銀嘅恤衫抹身,一邊行返去,抹完嘅就咁拋係地下,然後換咗件黑色嘅恤衫。

返到嚟嘅時候,大隻仔佢地正係到各自休息緊,我走埋去拍咗拍佢膀頭,佢一野係地下彈係身,轉過身見到係我,舉咗個中指比我,然後又坐低合埋眼休息。

我搵咗個位坐低,原本都想訓陣休息下,但褲袋到凸起嘅記事本提醒咗我佢嘅存在,我拎咗佢出嚟,大概係因為年代同潮濕嘅關係,記事本有啲泛黃走樣,我用手指公捽咗捽佢個封皮,個感覺有啲似皮質,但同銀包或者手袋嘅皮感覺唔同,我冇多諗,打開咗第一頁……
終於有文
今日大篇啲,btw聽日都有文
聽住先
新讀者留名 不過個故好似更得好慢
皮質 但又唔係普通皮…唔通係人皮…
Silent hill
但我想睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞