[威士忌16] 踏入秋天 威士忌展陸續出現

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
飲下ob 21先
Single cask唔好亂買 都有伏 特別係d台灣exclusive
最好上黎問問先 普遍都3k起先有料到
其實新手岩岩先飲完18未必要咁快上single cask
可以探索多啲唔同廠同地區先
話唔定飲飲下鍾意peaked sherry多啲
似肺炎喎
身邊有frd類似你情況 無耐就過身
我都有幾個朋友係咁
咁嚇人
彪哥英年早逝
又就開新post
咦 原來都988
3 x 50ml 內
去過間辦館佢只會推介幾枝,你再問佢其他,佢答我咁多枝點試得曬
smokey 海風味 Talisker
sherry vanilla Macallan
sherry dry fruit 多納
試咗先,搵到興趣邊type再深入
個人建議可以去啲威bar度一次叫5,6杯唔同種類嘅威試下,跟返第一板個list試會小伏d
點解唔去酒鋪試
酒舖唔係間間都識野
你問佢 依支有乜特別 佢只會識答"好飲"
反而香港既bar 好似ginger 咁
你問佢野 佢會答到你
會比較上學到野
不過ginger 都執了
過兩日開過個post 執一執d 文了
去過間辦館佢只會推介幾枝,你再問佢其他,佢答我咁多枝點試得曬

只能講佢只係seller 而不是飲家
留番少少空位比我quote 下個post
改緊文
睇左成個post
先講性價比高whisky
peaty方面奇怪無乜人講laphroaig quarter cask
入門peat必試

bourbon cask speyside mixed malt入門其實monkey shoulder真係無得輸,自己daily飲嘅話基本上都係呢支

難搵d/貴嘅whisky方面,我有幸用非抄價買到過一支ardbeg supernova 2015,真係另一個境界。但係而家睇住d抄價真係買唔落手

另外laphroaig lore都算係近年peat嘅驚喜之作,不過香港買要過千又感覺唔係好抵飲,去外國6-700執到支嘅話可以一試
睇左成個post
先講性價比高whisky
peaty方面奇怪無乜人講laphroaig quarter cask
入門peat必試

bourbon cask speyside mixed malt入門其實monkey shoulder真係無得輸,自己daily飲嘅話基本上都係呢支

難搵d/貴嘅whisky方面,我有幸用非抄價買到過一支ardbeg supernova 2015,真係另一個境界。但係而家睇住d抄價真係買唔落手

另外laphroaig lore都算係近年peat嘅驚喜之作,不過香港買要過千又感覺唔係好抵飲,去外國6-700執到支嘅話可以一試

Monkey Shoulder

由於Blended malt whisky
純粹係輕鬆易飲之作
如果用品飲角度既話,想對比番唔同廠既風格而去了解威士忌
我建議bourbon cask 推介o個d

Laphroaig Lore 一出其實好多人失望,知唔知點解?
因為當年出過支Laphroaig 18 ,支Lore 係用黎代替Laphroaig 18
由於支Laphroaig 18 以中高年份係非常出色,iodine 得黎係幾balance,個個飲完Lore 係屌佢不如Laphroaig 18
[威士忌17] 飲威士忌抗疫? 還是平常心看待比較好
https://lihkg.com/thread/1880646/page/1
可惜whisky新不如舊真係定律

laphroaig 18我買過兩支—— 一支8-9年前,一支3-4年前買,兩支質素差天共地。我同意Lore唔及8-9年前嗰支18,但我個人就覺得完勝3-4年買嗰支。

新whisky黎講,lore算係咁了
我會建議新出既laphroaig 16
中年份既新選擇
其實不太同意全部係新不如舊既講法

每間廠既風格 隨住年代而有些微改變
好似ardbeg 咁
90年代蒸餾既作品以微peat or 冇peat去distill
好多時出到黎d 款都係少少試
但LVMH 接手之後加大番個泥煤度
最近新出既ardbeg 19 算係近年幾出色既ardbeg
ash fruit 並存
比起ardbeg 21 22 ,我覺得19年更勝一籌
ardbeg 19我都未試過,經你推薦試下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞