[威士忌16] 踏入秋天 威士忌展陸續出現

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
星期日想去 WhiskyNow! 有咩要注意
飲完唔好影上黎俾我𠵱啲窮撚睇
睇完price list, 都好豐儉由人嘅
WhiskyNow! 2020 酒單上線了!

下星期日就到今年WhiskyNow!
當然要提提各位酒友做好準備
除左養足精神當天以最佳狀態出現
以及記得帶你需要用到嘅酒杯以及樽仔
但最緊要係乜?係錢呀,_ _ _ _!

為左方便大家有更好嘅預算
我地日以繼夜再夜以繼日咁努力
幫大家整理好今屆會出現嘅酒款
( 雖然仲有個別兩三個單位未交/未齊 )

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1dfzHNYsowv8vOqlfE335DHHCt38hWdimEXvs0MRMAtw/edit?fbclid=IwAR3l1_brC0GW3sPTDf-KeJAfeyYChR2aCI0EumIYDV6_wk0H0CM3yXgiESE

大家Get Ready今年第一個本地酒展啦
下星期見~
今日入左枝bowmore18 deep&complex

入喉嗰下有驚喜
平價sherry cask islay whisky

算係咁
我琴晚又飲左,無被Sherry完全霸佔,依然保留艾雷風格,層次分明不突兀。
不過現在我更喜歡Talisker 同 Laphroaig,注定窮三代
請問師兄知唔知邊度有得賣?

依啲liqueur 香港無乜機會有,自己/朋友飛帶返黎啦
Lm
其實貴少少 既bowmore sherry cask

會更sherry 亦唔會完全蓋哂廠既風格
好sherry Bowmore 都不是貴少少,係貴deep and complex 10倍8倍
新手想試bowmore應該試幾多年?10定12?

利申 飲過laga16 覺得幾正
bowmore 既話我suggest 機場版10年

bowmore 10 dark and intense
或者18年機場版 deep & complex

不過bowmore 要比較貴d 款先見真實力
表示認同
想問有無巴打知東京邊到買到余市
行咗好多間酒鋪同百貨公司都搵唔到
余市除左NAS
停產左la wo
就係想搵NAS都無
有年份嘅反而唔難搵 但真係太貴
余市nas飲黎做乜
都正常
依家得偽日威多

Laga16性價比高,要有既野都有齊,係尾韻單調左少少,飲完想試佢12年2019SR,諗緊揀佢好定Talisker既SR,有冇師兄兩支都飲過可以比下意見?
新手想買兩枝風味分別大D既威士忌飲下
每支budget~$500
同埋睇台灣youtuber 話隻杯真係咁重要
就算有賣都係炒價
而家飲talisker會覺得偏辣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞