[威士忌16] 踏入秋天 威士忌展陸續出現

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
Highland Park 普款有相近既感覺,木材smoke
買日威應該七成都係炒家唔係用家
真唔真。 可能我把口真係唔掂。
原價既話 blender's choice 係唔差
十枝左右唔清楚算多定小
飲左佢幾隻都冇白州咁like
唔好意思,新手怕買錯要問多句
普款係咪指呢枝:
Highland Park 12 Years Old Single Malt Scotch Whisky
yes
唔該晒,平平地,試下買第一枝威先
係咪blended whisky多 照道理應該有其他廠都吸引
Blender choice還好嘅,只係唔值千五
新手上年年尾飲過朋友支Macallan 12 Sherry Oak,覺得好好飲
之後岩岩去完英國,係機場試飲左幾隻,覺得balvenie 16 triple cask after taste 好正買左
有無巴打推介其他比較似呢2隻既酒比小弟
Glendronach 18
買左枝Glenmorangie 12 雪莉桶 幾易入口
但係唔係好飲得出有啲咩味
不用 千頭only
我個陣買千三,我覺得麻麻地值
再平多少少值啲
我自己會用佢同blue label 比,as long as唔差太遠我都係覺得飲得過
唔該晒咁多位巴打
今晚去買枝響 NAS harmony先
上年聖誕喺日本入左支山崎12先1300港紙
Btw有冇人飲過2018年嘅middleton
雖然18都好飲 但係性價比無15咁高
又但係因為咁所以15斷過幾次貨
我記得前排好似又再出新版
仲keep唔keep到個價同質素就唔知
其實而家啲日威真係overprice得太勁
我以前買支余市15yo都係$700
而家NAS都呢啲價
響受歡迎唔多唔少因為佢blended平啲但係又好飲
而家貴到single malt咁嘅價真係不了

其實真係想試
去開日本果時落bar/酒廠試仲好啦
香港落bar已經有
等陣,我地上面唔係話緊harmony唔好飲咩
真係好想飲日威就買blender choice喇
收到,宜家去
日威價錢可以差好遠
記得格價,正路應該千三左右,見有啲賣過二千
雖然我垃圾嘴 但可以confirm.
Blenders choice 1200-1400 正路。以上不要買。
Harmony. 800-900正路。1000以上不要買。
Master choice 好似900-1100。

盡哂力 為我既垃圾嘴將功補過。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞