[威士忌16] 踏入秋天 威士忌展陸續出現

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
smokey 海風味 Talisker
sherry vanilla Macallan
sherry dry fruit 多納
試咗先,搵到興趣邊type再深入
個人建議可以去啲威bar度一次叫5,6杯唔同種類嘅威試下,跟返第一板個list試會小伏d
無知一問,其實點解唔直接買original distillery之酒,性價比會比original distillery好咩?只係見佢地亞洲地區個marketing做得好,我base Scotland/london我問啲鬼佬老細都無乜人知,我無睇香港威店fb page真係唔知乜黎
點解唔去酒鋪試
都得,個人喜歡,我第一次試威係去威吧姐
真係加既話,加水揀still會好過加sparkling,下次試下
要有氣既話又倒不如加soda
可以既,睇下你同間鋪有幾fd啦要試五六款既話
同埋鋪係試下個味,bar真係有時間俾你品飲

依支個香味好驚喜,雖然尾韻好弱,但入口個種橘味花香真係好吸引
以大喬為例
33年Ob bowmore會賣到幾錢?
我買Ib 唔洗二千五
仲要係絕左版既Soapy
Soapy買一支少一支
想問下荃/葵有冇黃既酒鋪可以去試下
you win
想講whiskyfind d野未夠班上神枱ge
自己覺得好多歐洲ib 表現出色過佢
個人覺得glenfiddich 12 dalwhinnie 15 都係集中左bourbon cask 既方向
glenfiddich 12 會相對地vanilla 多d

如果想個對比性大d 既話 買多支sherry cask(glendronach 18) or
smoky向(laga 16 or talisker 10)
風格上會差好遠
有時ob 出既酒
某d廠接近得1款
最佳例子係clynelish
ob 普款得14年
再上一既ob 特別版就幾千蚊
一係ob single cask 接近過萬
但如果去試ib 既話
你會搵到好多十幾年至三十幾年既作品
而且clynelish 既蜜蠟味 自己覺得淨bourbon cask 會呈現得理想d
ob方面反而比較弱d

另外飲ib 會因為佢同原廠呈現既風格好唔同
都可以理解一下佢另一類既style會係點
緊係啦
whiskyfind 鬼佬邊9識
一黎uk 冇
二黎真係玩得癲既鬼佬
知道神級既ib 會係samaroli sestante intertrade 舊g&m 舊cadenhead
whiskyfind隊尾都未排到......
酒舖唔係間間都識野
你問佢 依支有乜特別 佢只會識答"好飲"
反而香港既bar 好似ginger 咁
你問佢野 佢會答到你
會比較上學到野
不過ginger 都執了
過兩日開過個post 執一執d 文了
依個都係個原因
ib 單桶會比起ob 單桶平好多
1 week 0-2 shot
比啲掙扎黎啦
渣架
我因為飲左好耐....
之後愈飲愈精
反而普款已經少飲
有時同人講解既時候
忘記左既話都會小試幾ml recall 一下
試埋21 再上就應該要single cask
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞