[威士忌16] 踏入秋天 威士忌展陸續出現

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
竹鶴停產
又有新一輪炒風了
Whisky Now飲咗呢8款
最深刻係支wy bowmore soapland,陣番梘味勁到不得了反而海鷗個支飲唔到soap味
1997支22年bowmore sherry peat 幾balance
本身中意bowmore同多納,都係試呢兩個廠為主
40年多納真係好重sherry,飲落真係果味個種甜,有啲似水果乾個種味

Btw啲相影得比較樣衰
本身淨係諗住留個底

枝1997成枝買左,但最近先試飲,未飲之前幾驚伏,因為cws啲嘢真係好鬼
飲落好飲嘅,出面賣緊幾錢?
市價應該係七千左近

支mayflower回頭果陣人太多冇試miss左 sosad

依支laga 係my best of the day

飲之前估唔到支rum fruity到咁, 好似飲緊tropical fruit punch
支海鷗nas都係當年d平野ge

唔係太出色
soapy bowmore係特別 但唔覺得係需要係全場重點

依支本身都期待, sherry cask talisker

不過放左半hr, sherry cask比到既甜水果既香氣冇哂, 雖然有sherry influence同埋smoky
但我嫌佢唔算太複雜, 過萬蚊既威覺得應該要比到多d野我。 可惜可惜

飲過未?飲過喜歡咪買。
簡單蜜糖花香,易入口既,但唔算好有特色
點睇glenmorangie呢間廠
如果有budget 好似飲多納18好啲
新手一問
Glendronach唔係就係多納咩?
有錯勿插
尋日買咗枝靚嘢
加粒冰
啲雪味出晒嚟
你冇錯
入門款依間廠算係咁
係呀,你無錯
因為佢問Balvenie12買唔買好,再話考慮緊多納18
咁所以我覆佢有budget好似試咗多納18先好啲遮
我上次香港飛桃園,來回兩個機場無見過多納18
Bowmore 18機場版易搵啲
Laga 16都無印象見到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞