[威士忌16] 踏入秋天 威士忌展陸續出現

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
飲情懷都要啦
睇落個shape 都ok
唔知杯口有幾窄
得104支到時買唔買到都成問題
直徑5cm
我都奇怪點解一桶得咁少,定係我唔識野
唔係秒左咩
octave 桶

Duncan Taylor 有個系列係專大桶拆做幾個細既octave桶
通常勁少支數

我之前支GlenGolden 都係咁
有無師兄飲過ileach cask strength ?

話入門級黎講仲重口味過laga16
重口味過laga 16 我唔覺得係一個honour

畢竟要強peat 可以揀ardbeg 10 or laphroaig 10

laga 16 係講balance比較多

ileach cask strength 印象都係中規中矩既東西
香港人應該要啱laga16
如何如何? 留名睇評價
18真係好介紹 我朋友唔like但我就好仲意,奶酥、牛奶可可、nutty ,入口停留浪一兩秒,會陣精液味?酥味?腥味? 定係台灣人講既石楠花?唔理了,enjoyyyy

試過21,無乜驚喜,佢個d限量singlecask又買唔起,左度右度,18對我嚟講真係最佳選擇了
冇可能有精/腥味wo

係咪岩岩打完j黎
18 年準備質素下降啦 比到盡玩多半年

再上就單桶
btw 台灣人既tasting notes冇參考價值可言
好似2月先開訂
都秒硬

太多人講依支野
.........
中上環區有無邊間威bar開星期日?

我仲未開
腥有小小誇張,但我味覺話比我知似圓滑既精味
聽你咁講,我都打算入多瓶18年既18年
利申:純主觀先入為主,且未嚐過/吞過精
想買支黎試吓,巴打知唔知香港邊度有得買?
知你講咩, 應該係石楠花
有冇黃嘅威士忌舖?
新手想入坑,啱啱入左枝 lagavulin 16 年 同 kavalan single malt
另外想入枝日威,本身想買枝嚮冇年份,$1500樓下有冇介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞