[威士忌16] 踏入秋天 威士忌展陸續出現

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
啱啱入門

飲緊Jim beam,下枝諗住wild turkey 101/Maker's Mark
香港地買酒好很貴,惟有玩住波本先
Bourbon可以試下Woodford reserve同michters
想問依家仲有冇人飲SMWS?好似冇咩人討論IB
smws其實質素走哂下坡

再加上本身覺得唔差既setting依家愈黎愈貴
eg 29 laphroaig
依家協會廿一年都去到兩千中到尾
印象上年年頭講過coffey malt停產
list既舖應該算比較好個堆了
無辦法,香港吞吐量唔夠台灣大,加上重稅,按正規返貨成本高唯有賣貴D,聽d老闆講,都係靠台灣攞貨,變相台灣愈做愈大,香港都要睇台灣頭。
香港光復之後一定要取消烈酒稅
冇問題 佢入門普款係平D
其實台灣飲威文化 咁多年冇乜點變

反而香港個飲威文化年年都好,

由兩年前 去shinanoya問日威
到依家係去shinanoya問佢地d ib幾時出。

要反cup台灣 絕對唔難。
新手試緊Glenfiddich 12
想問入門第二支試咩好
最好分別大又唔重口味
試下揀d sherry cask既glendronach

或者

煙燻泥煤類既威士忌
普款都無,太耐無飲日威唔update
我都係
仆街 飲親highball都屙到仆街 到底係咩事
Anyone has tried this?
Lagavulin 12 yo (56,5%, OB 2019, 19th release, refill American oak, 60.000+ btl.)
Recommend?
你預平時d laga 12cs d味咁

我就建議laga 16 better
飲上去就試2k+ 既jazz festival / feis ile 既款
laga16 完全唔同

有無手足試過
煙燻泥煤會唔會重口味

其實可以試埋glenfiddich 15
Glenfiddich 12至21 rum cask我都覺得普通
飲多納開心啲
Bowmore可能無laga 16咁重口味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞