[威士忌16] 踏入秋天 威士忌展陸續出現

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
追左3枝多納18
新手入咗支glenfiddich 12 覺得聞落去甜甜地 有啲蜜糖味咁 飲落好似有啲回甘咁是否正常
想入多支唔同風咪既比較下 有冇ching有介紹
around700
ancnoc 12
我12月去到yamazaki都買唔到.......
新手想問
有無人淨飲完第二朝會起痰,喉沙
巴打飲多d水
巴打睇睇bourbon cask既選擇
post名仲係踏入秋天
巴打話想飲唔同風味
會唔會sherry好d
sherry 同 bourbon都ok既想搵支同glenfiddich12 唔同 試多啲姐
其實而家蒸餾廠間BAR係咪仲係好平
我記得13年左右去
一杯山崎/白州25年/響30年好似都係2500YEN
開啦
參觀完落去時巳close............
正路應該都係叫你試下D泥煤味既
talisker 10
caol ila 12
應該算係明顯有泥煤味得黎又比較易入口
初評

頭段:Peat味聞落去好重 飲落去冇咩海風味 未炒嘅花生味好重
中段:辣得好緊要 Peat味突然攻到落口腔 聞落去有蜜桃同高梁味
未到尾段
但比以前嘅laga 12個味差好遠 覺得16仲好飲
Laga 12 cs 係全bourbon cask

laga 16 係sherry 比例多

你飲到想要既laga 好多時要sherry cask 先呈現到
飲laga 12 or 8 唔會飲到o個種風格
所以慳錢飲16會好d
下個月去 希望仲有蒸餾所限定
Btw冇人飲irish?
上星期去咗白州,有蒸餾所限定
有飲irish

但平款飲redbreast多
但都係midleton廠
梨味同香蕉味好香 但飲落好light 冇乜after taste
midleton o個d vintage 野好多時加水加到40%

係唔太夠力
飲redbreast 好d
佢支redbreast lustau (1st sherry cask finish) 46%
我覺得幾好飲
IB 真係深似海
係咪出去飲划算過一枝枝買
ib 都好難有得比你試
好難講出去飲抵定一支支買抵

出去飲既又唔一定有得買
而真係好好飲既又出面有都可以好快賣哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞