[威士忌16] 踏入秋天 威士忌展陸續出現

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
俾樓上講到我想入枝laga 16
Laga16係有少少重口味
我自己幾鍾意
但係身邊嘅朋友都覺得陣味好怪好難飲
建議都係出去試下先
我個人幾鍾意泥煤味,重口少少都唔緊要
重口味因人而異
我見咁耐未覺得係少眾玩意, 仲係現今潮流
新手既試laga 16 talisker 10 先
ching點睇caol ila
我個名
未試過煙燻泥煤可以試bowmore18 deep and complex,唔貴$800都有,依我不客觀統計,十個有七個試完都入坑,繼續浸淫係依個風味之中,包括我自己。
Shinanoya去親日本都會專程走一趟
宜家家俬?
聽啲清講成陣膠味
歐洲威正路都唔係比人飲
caol ila 普款過於平庸
unpeated 既特別版雖然唔peat 但幾smoke ,會比較上好。

通常d人飲caol ila 都係飲佢d ib 多
部份十幾年既ib 個balance 做得都唔錯
有少少lemon 同時又smoke ,少少grassy。
最近thompson brother都有出caol ila 10yo
依支我雖然冇飲,但睇tasting notes 都係類近既野

不過更多人追同飲既都係d 高階款
好似係80年代既caol ila
好多時勁fruit 亦保留少少smoke
另外佢出既caol ila 30 同35 我自己覺得係近代d 款最好o個兩款
又做到個複雜度得黎,又夠earthy ,同埋都fruity, 我自己都幾鐘意。

又落番少少地咁睇,最近adelphi 既caol ila 出左d單頭年份同時又幾重sherry influence ,雖然都有d grassy ,但都做到重sherry 同重smoke 既效果
離一離題
買咗枝白蘭樹下
不過未試
Same here
本身都有飲craft gin
呢支買咗未開,仲有細支裝一套三款monkey 47 同一套三款季之美未開,仲有支 botanist
Craft gin 純飲都幾正
季之美柚子味山椒味好出,加冰好爽
季之美香港買好驚買到假酒…
有冇邊間有信譽既買得過
代理,圓方
btw個時差d贏左一箱
Whisky以外嘅烈酒gin rum vodka可以去hk liquor store
定價算正常,款都算多
不過whisky呢間得啲最普通嘅ob
飲 Bowmore 係唯一出路
monkey 47個味好香水 我個人黎講唔係太鍾意
多謝樓上巴打

另外我見到好多網推介glen grant
其實係入門唔岩飲定吹大咗?
我諗係因為jim murray
幾鍾意睇whisky.com個阿伯d酒評
jim murray 其實收哂皮
冇人會睇
入門款glen grant 都ok
以波本桶黎講
但市面比較難搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞