[威士忌16] 踏入秋天 威士忌展陸續出現

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
之前睇完台灣片中過伏 而家不會了
個人口味sherry向
近排想入手多納SC
爬左幾個post 都有提到多納sc好難選
想問資深巴打有冇教下路點選好?

冬天需要喝Good Sherry
我有支同名 好唔好飲架?
依支當普款chichibu 就可以

都ok
利申唔算係重sherry fans

晏少少講多d
唔該哂巴打
有其他SHERRY CASK推介都可以 差唔多BUDGET
有冇同好? 角瓶
角瓶highball實好既
新手想試OMAR嘅波本同雪梨

想問呢間買得唔得

https://www.theraremalt.com/index.php?route=information/contact
其實點樣教一個唔太掂多納單桶既人會識揀係難,
簡單少少既話睇下賣o個個人識唔識講下點解賣依支單桶
條友識講就自然伏既機會低
唔9識自然大伏。

另外多納單桶主要取決係味道,單桶貪平冇乜好處,
味道有時反映支酒升左幾多
唔同地方包桶 某d 舖/人揀得好自然o個堆都唔同價錢,
例如93 單桶好多時都過哂3000,如果你搵到d低過3000 既多納93單桶,
我相信大多都係台灣包桶/限定,台灣包桶/限定 d 多納多數柒,所以相對平。
其他sherry cask
正如我前面都有講
依家整european sherry cask 成本大左
要求價廉物美既普款sherry cask 係不大可能
1000樓下之所以只推介glendronach 18 都係依個原因
同埋我覺得過多1-2年glendronach 18 都隨時跌watt。
平少少既款式其實glendronach 00年代單桶都不會太貴,
但普遍00年代都多左陣vanilla 同少少香料味。
另外都可以揀glenfarclas 既family cask 系列。
Thanks巴打
幾鐘意多納18 所以先有諗再上呢個廠既單桶試下
3k其實都budget內 當聖誕禮物
其實爬過舊post就係怕買到啲台灣exclusive
如果係平平地的話0x 單桶都可以千幾蚊有既
間野信譽不錯 都可以的
1000樓下Glendronach 12 sherry ok嗎?
咁岩見到有減價
18 會好d
1000 21都買到
敏水d
但多納18 會比較建議
新手入坑
响機場買左枝響Master select
係唔係用黎飲highball好d?
響nas highball 係比較好d
master select highball都一般,加可樂最好,個人意見
之前朋友送左枝黎,飲左一次就無再飲,真係唔岩自己口味
加可樂 巴打有冇比例推介下
正常whisky coke比例,1:4至1:5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞