[威士忌16] 踏入秋天 威士忌展陸續出現

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
Sor 但我𠿬人地鋪試 唔記得mark低桶號
因為benrinnes 16yo single cask 有n 咁多款
搵去望多次
請問樓主,新手想試下Singleton Glen Ord 12點睇?
好耐冇飲 冇tasting notes
平平地還好

當然依類野有其他更好選擇
Budget 暫時唔係好多,所以想試下啲平嘅先

今日再品laga12,今次覺得比16好,聞香好淺既煙燻,入口有股罐頭鹽水菠蘿既果味,隨即爆發深層煙燻,尾韻悠長,灰燼、夏日果味。今次無上次咁有熱熾既感覺,反而有種意象,冷風中品嚐撒上煙灰既夏日菠蘿冰。

講起煙灰,有次唔小心攞錯支人地裝煙頭既水樽嚟飲,苦澀、輕焦油、極重炭味、泥味,泥韻極極極長,個次如果我唔食野,個股味永遠都留係口腔,要食重味野先蓋到。
bourbon cask
glenmorangie 10
ancnoc 12
clynelish 14
都係4-6舊水既range
新手驚酒精感/spicy 既話ancnoc 12 會冇咁重
你飲緊邊支laga 12
有好多版
HL15438
想問下有冇邊位去過愛爾蘭galway
有冇咩威士忌bar介紹
下個禮拜會去
咁應該冇乜人試過
The First Editions D 野都一般
係偏貴 但佢另一支balvenie23幾好
有冇咩推介? 想飲比first edition更好嘅 因為我已經覺得佢唔差
好少睇IB 而飲
睇廠多
請問ib係咩
你飲緊既first edition牌子就叫ib

唔係原廠出

係賣左比其他公司再自己出款就叫ib

唔認識建議飲番普款先
飲緊印度whisky

估唔到支amrut spectrum咁重sherry

幾rich幾dark fruit
少少spice少少dark chocolate
酒精感唔重
nosing有少少
飲完有沒頭痛?

其實印度whisky amrut幾出色

只係你地因為見印度兩字成日笑

依支算係amrut之中 premium既款
咁可以一戰wo
Stand for independent bottler?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞