[威士忌16] 踏入秋天 威士忌展陸續出現

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
最後因為有個客打嚟叫我去睇工程 飲飲下就停咗了
我諗今日會再評多次
y not both
我就會睇邊間廠
本身鍾意間酒廠咪買

不過IB有幾何同一款你落bar又飲到出便又有得買
新出嗰啲,ib好多時都係新出嗰年先易買
主要係出去飲 ib有保證啲...
當然係前題係信得過間威吧 試過係好野
自己買 同一間廠都可以係伏
出去飲無咁伏又真
之前去ginger試左幾杯都唔錯
不過再過左排先知佢有得half half
早啲知就可以試多幾款

btw買返一兩支鎮下宅就點都要
想問大家如果買咗支酒,但係放得太耐,個木塞甩咗d木碎落咗支酒d。 倒咗一杯然後勁大浸臭木味(唔係Oak味)

之前試過幾次,有咩解決方法?
搵張濾紙濾下佢
然後成支扔咗佢
其中一支就係Glenrothes
聽人講開酒個陣可以用保鮮紙包住個木塞
已經有木碎個啲只能濾咗去,有味應該無得救
下次得閒反轉下枝酒濕濕個木塞
雖然我D酒都係就咁放係個架
未試過爛木塞 唯獨支余市
放左一兩年就變味
唔知係咪因為佢係擰蓋
飲左一半咋
我支山崎12愈嚟愈甜 是咪正常?
擰蓋係好過木塞
飲左一半。放兩年。
有足夠空氣陳化。
變味好正常
以前買過支bowmore mariner,飲淨3分1之後擺左幾年近排先飲埋淨返果d
好飲過最初岩岩開
真。老威就係好玩在呢度。 開左之後放一段時間Ge變化 係好係壞 冇人知。
Mariner 不算老吧?都係2000年左近
擰蓋係好過木塞
飲左一半。放兩年。
有足夠空氣陳化。
變味好正常
以前買過支bowmore mariner,飲淨3分1之後擺左幾年近排先飲埋淨返果d
好飲過最初岩岩開
真。老威就係好玩在呢度。 開左之後放一段時間Ge變化 係好係壞 冇人知。

2000s bottled 不算太舊吧
soapy 年代只在80s 尾-9x中期
再舊d 都已經唔係soapy

樓主。好掛住你。
其實 我係講緊威士忌好玩在呢度。
都係既

有時飲威 都幾多變化

飲過d神級酒1hr 內都keep 住變
唔怪得 之前買枝叫我 唔好一次過飲哂
放幾個月再飲 會唔同味
想問下各位有冇係香港見到有retail嘅macallan exception single cask 買呢??
Google完都係見香港好似得Sotheby's有auction 可以 bid。感謝大家

係廠飲完上咗癮
利申唔熟香港retailer,想格下價。
Esc貴撚到呢

你去出名貴嗰間,又或者上carousel 睇下,應該有私人放
記得淨番1/3 以下就要盡快飲完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞