[威士忌16] 踏入秋天 威士忌展陸續出現

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
我都唔係識好多
但係入坑計,我覺得500蚊內,都係glendronach 12,bowmore 12呢啲穩陣啲
入坑飲ancnoc 12 linkwood 12 or glenmorangie original 會比較好
入坑飲ancnoc 12 linkwood 12 or glenmorangie original 會比較好
陣間開

有冇師兄飲過Fettercairn?
大佬ramos gin fizz喎 兩舊收平你添啦
正常classic 都係百幾杯姐

可以試下樓上buonasera, 銅鑼灣bar executive
有無巴打知道台版同港版威士忌有咩分別?
台版一般平一截,應該係烈酒稅嘅關係,但會唔會有伏?
正常係真既話唔會有分別
Push
朋友請過我飲Macallan 12 triple cask
個樽仲有啲花紋嘅
想問下係咪同超級市場見到嘅呢支一樣?
正常佢寫明係12 triple cask , 咁個盒個包裝同個bottle就算吳同,入面支酒都應該一樣
我講緊嘅野係吳計出產年份
好似ob 普款無分別
ib 就買大細
想試下Ardbeg,依度有冇師兄介紹邊支比較好? 暫時睇話試都係10年OB
10之後試下Uigeadail 不錯的

Nose: 岩岩開未聞到野,剩係聞到咸 唔攻鼻but 60%
palate: smoke, 好salty, peat,亦有約隱約現既lemon, 少量vanilla, 少量honey

finish: long. pepper 但唔長and salty 留o係口腔幾耐下

支酒 都幾complex
或者比貴d 直接上19年會幾滿足

幾菠蘿 又夠smoke ash
近代出得幾好既一支ob 款
ib 唔洗買大細既...

但要你好熟先得
BUTLER得一條友整
你重要嗌呢D鳩野玩9人
2百幾都算貴
BAR EXECUTIVE咪鬼去添呀
謝謝射兄,小紅兄介紹。刨左一陣文章,先試Uigeadail
留意到有位巴打逐個留言負評
成日都係咁 唔知邊個
Butler 啲日威幾正
重有支house highland park 幾正
過兩日試多納16
2000略貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞