[威士忌16] 踏入秋天 威士忌展陸續出現

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
留名
Naked Grouse
有,萬年答案blue label, 又平又易搵
其他入左坑你會慢慢發掘到
上星期係機場免稅店買左支Glenmorangie 19
發現幾岩口味
想請教下有無邊幾間威吧多啲普款抵屌啲?
窮撚唔可以成日去ginger
其實平既blended whisky
好飲既桶都唔會攞去整blended whisky啦

以前先會
機場入面最抵玩係依支
ginger 其實已經平
另外有得叫半shot 既

口痕想食野去casky
casky 有d tasting flight
新手黎講ginger真係最相宜咁滯
入一入去即刻變窮
有幾抵
cp值,之前有枝Bowmore18 complex都係抵玩之作,再之前就Bowmore1988
我都係sherry cask同好,個人黎講1000左右要正嘅sherry,我自己飲過加收藏我會推介Macallan sherry 12 , Macallan classic cut , Grenfraclas 25 , 多納 18 21,Glenrothes 18 同埋佢個支first fill sherry
至於fraclas嘅family cask係真係好正但係會吳會over budget?
Benromach 25雖然好似吳係sherry cask但係佢都係黎至speyside都值得推薦,佢嗰陣甜味同埋嗰陣雲呢拿味都幾似sherry cask做出黎
花格25同classic cut,得罪講句留返俾狗飲啦
其實一般你o係sherry cask whisky飲到vanilla 同埋creamy 既味道
我個人認為並不是european oak sherry cask
vanilla 既味好多時bourbon cask 會容易試到
sherry cask 有依類味道 ,係好多時d廠轉用左成本比較平既american oak sherry cask。
由於木唔同就算潤既酒一樣,味道都可以幾唔同,american oak 就可以比到vanilla 既味你,依幾年幾多廠都轉用左依類桶,所以做唔到以前既風味,隻glenrothes whisky乜乜cut ( first fill sherry cask) 都係咁,支野前幾post 有d巴打飲過都係不了。

我相信唔少sherry cask fans 點解咁捧glendronach
都係因為佢仲係dark sherry 得黎仲係保留到european sherry cask 既特色
dried fruit/ dark chocolate/ truffle /fruity sweet 依類既味道。
以前macallan 90年代或以前都做到,依家唔得了。

而支glenfarclas 25 我會話係一支失望既25年,
依支酒勝在係幾平。但平既背後同其他廠既25年比,個複雜度實在太差,同埋sherry cask 黎講幾淺色,又唔係dark sherry 既特性。

glenfarclas family cask 點解會話好d?

因為family cask 意思其實係single cask,family cask 即係講緊佢地員工揀既桶。因為係家族式經營,佢地員工都係同家族人所以先叫family cask。揀d 顏色方面深色d 又非台灣包桶既話,應該都唔太差。
不過過左1000蚊。

所以到番轉頭咁講,點解講sherry cask 1000樓下揀glendronach 18?
因為佢dark sherry 得黎個質素仲keep 到,但我估計過多2-3年就難講了。
btw Benromach 25?

依支野係巴打打錯?
用g&m 接手間廠去計
間廠得大約廿年,暫時新廠最高年份得20年
如果舊公司野先有機會有25年,但應該停左好耐
補充番幾句帶番頭盔
頭先講d廠 其實佢唔一定係純用american sherry cask

好多時會係american sherry cask 同european sherry cask 兩溝
btw macallan d 靚桶去q 哂exceptional single cask
所以成日覺得佢9出 飲家都不care
何需認真出?
exceptional single cask 算係macallan 真正實力既系列
現代既macallan 認真玩,可以好好質素

早兩日係port still飲完
sorry 係 21至啱,我真係打錯,小弟該死
點睇kavalan solist 紅酒桶
唔知點解台仔話kavalan太貴 我覺得還好
長知識,請受小弟一拜🙇

不過fraclas25其實真係睇中佢平,同埋平時當普飲款黎飲係嘅吳錯,平呀!佢啲family cask真係好飲好多但係同廠黎計價錢真係高幾倍,買咗都吳捨得開

至於老麥我會話2018 classic cut先至好飲,今年個支就err....1000hkd買個brand囉,如果可以會想追返支10yrs最classic個支,但係5000hkd一支你又會吳會想追?定係5000不如買支30yrs sherry cask? btw支estate同area先至係真垃圾

ginger多納支18係正,同廠支1994single cask又係難飲到嘔(純粹唔啱個人口味)
係,所以宜家入咗紙係macallan排隊買返支,吳知幾時要去比人查身家仲要再排隊先有 利申我係老麥fans
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞