[威士忌16] 踏入秋天 威士忌展陸續出現

1001 回覆
23 Like 5 Dislike
唔知係咪個人問題,就算飲到Glenfiddich支21年都係覺得好普通,完全冇21年嘅嗰種感覺,noise完全吳夠complex,body一啲都吳thick,係小小smooth就無了

利申有一支係屋企飲咗200ml就放咗係度,覺得好似畀人呃咗錢,同價位不如買多支多納18
雖然我講嘅兩支完全唔同,比較性低D,不過真係第一次買完支酒有啲中伏feel
21 其實係rum cask finish 黎
但你又唔會太覺有乜rum cask 既味

整體都係覺得間廠比較平庸冇乜特色

多納18 當然好好多
非常同意, 講笑咁講Glenfiddich最大特色就係冇特色
例如咁樣?
咦 90年代版既map label wor
巴打有d 料到
Btw有無師兄可以講解下瓶中醒酒
成日都捉唔岩時間
Map唔係八零年代咩
Stone先係九零
有錯請指教
支支唔同

有d 變差
有d變好

好難一概而論

其中有部份酒
太高酒精度(around5x-6x%)
有d 酒太高酒精度就放一放會比較好d

除此之外既酒都冇乜路捉
map label 係1988先有
80-90年代極初期個盒唔係咁

90年代頭-中期先係依個盒

stone 係90年代中期-00年代頭先有
有勞秋哥指教🙏
map label 比現行版peat 少少
pepper 味冇咁重

自己鐘意stone 版多d
Whisky now飲過你個支stone label
用波杯飲聞香好優雅
其實地圖用波杯都好左好多
唔知係咪版本問題定放得太耐
隻果味重左d
波杯飲舊酒ob聞酒+100
特別係波本桶
不用爭吧
其實sherry 都係好勁多
試過d 70年代舊式sherry 隻新鮮水果味出左好多
你要計埋個價錢,1600蚊有依個味道簡直超班啦

利申:鹿仔打手
其實我覺得依啲係大家既偏見,無強烈特色唔代表唔好呀,正如水無味你都日日飲啦,唔係下下橙汁可樂有各自味道先叫好。
佢喺威黎講就係做左水依個位置,中正平和。

鹿仔普款喺平衡方面係做到好出色,變左大家都覺得佢無特色,但喺我角度黎講佢係優點黎。
格蘭肥凸18,一支耽誤左我展開威士忌之旅既第一支威士忌,事隔成年之後先發現威士忌既美好。聽射兄講,有多納18就買嚟試下啦。

琴晚終於買左支阿伯烏干達,返到屋企發現有D奇怪,首先佢係出口到美國,Imported New York,然後仲發現印入瓶年份,即係印L幾個個位比人磨走左,買之前都聽人講過某幾個batch特別出眾,但依個價錢我都費事去睇佢L幾,所以抱住見到有就買既心態,諗住買慣買熟都無check到,大家有冇遇過依個情況?我自己估就應該係美國磨走,可能唔想比人揀嚟揀去?
Talisker 10
係咪750ml
係呀,750ML
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞