學佛幾年,有咩想問

526 回覆
60 Like 6 Dislike
巴打,真心求教
點樣可以令身邊好執著既人學會放開呢?

其實好難 不過我都會照講佛法 解釋比佢地聽 當種左因先

有無啲易入口既方法
一講佛就唔聽同埋本身我都唔識

冇可能, 要等佢自己撞釘, 向人求救既時候先入到手

時間未到 我平時講就好白話同例子既
有情既有種 因地果還生
無情亦無種 無性亦無生

兩位大哥
眼見身邊既人咁樣真係好想協助一下
不過自己無咁既能力,是咪可以揾人幫下呢?定要學好自己先呢?
不過我咁樣都好似係執著

就好似父母愛護子女, 都唔可以事事保護
最多都係設下安全網, 等佢出事都唔會傷得咁重

唔該哂巴打既解答
巴打,真心求教
點樣可以令身邊好執著既人學會放開呢?

其實好難 不過我都會照講佛法 解釋比佢地聽 當種左因先

有無啲易入口既方法
一講佛就唔聽同埋本身我都唔識

冇可能, 要等佢自己撞釘, 向人求救既時候先入到手

時間未到 我平時講就好白話同例子既
有情既有種 因地果還生
無情亦無種 無性亦無生

兩位大哥
眼見身邊既人咁樣真係好想協助一下
不過自己無咁既能力,是咪可以揾人幫下呢?定要學好自己先呢?
不過我咁樣都好似係執著

就好似父母愛護子女, 都唔可以事事保護
最多都係設下安全網, 等佢出事都唔會傷得咁重

唔該哂巴打既解答
點過無門關?
同埋你覺得佛經有邊啲地方係錯嘅,或者係故意寫錯,又或者係後人解錯?
覺唔覺後生信佛好少?信仰好似有潮流咁,後生好多都信基督,信佛啲人會覺得老土咁,係咩原因導致?你點睇?

漢傳個包裝問題
東密同藏密都多左後生信

因為人地番教會同人玩 學佛就自己同自己玩

我去佛堂都係各自各
幾乎無交流
好多大嬸大叔 身邊好年輕人
但我慶幸自己咁年輕就接觸到佛
點過無門關?
同埋你覺得佛經有邊啲地方係錯嘅,或者係故意寫錯,又或者係後人解錯?

無門關你指禪宗?
打坐、參話頭,時機到就會豁然開悟
惠能禪師言:「迷聞經累劫,悟則剎那間」

我相信佛陀所講既經典,會思考經典既道理
故意寫錯既經典我未見過
後人解錯方面,唔知附佛外道咩情況
法門咁多,祖師大德造論係根據經典而造,見解有不同,方法亦不同,適合不同的人,都係佛法

為什麼會有所謂的“大乘”、“小乘”呢?話說在佛滅(佛陀入般涅)後五百多年(西元前1世紀),印度本土興起了一場佛教改革運動,主張修行菩薩道,普度眾生,並以成就佛果為最終目標。這些新興起的佛教自稱“大乘”,並把以前的佛教傳統和當時與之並行的說一切有部、經量部、大眾部等部派佛教貶稱為“小乘”

北傳佛教以大乘佛教為主流,強調“圓融”、“慈悲”、“方便”,只要能隨順眾生,兼收並蓄、海納百川也無妨。北傳佛教認為:佛法的目的在於給眾生帶來利益,所以可因時、因地、因人而調整、變通和發展佛教。

The irony is that
北傳佛教 主張普渡眾生,但中港台等地 學佛既人只佔小數。
南傳佛教 冇強調呢樣野,但九成幾人民 係佛教徒。

我會覺得 北傳佛教有點 言行不一。

咁同政治環境都有關既

我之前都有留言講過 ,我觀察到 港台既 法師/和尚都冇積極傳教。例如,開間佛堂係到 你鍾意黎就黎,唔黎就唔黎。
你睇 基督教/麼門教幾咁積極。

有好有唔好...
之前入基督教做禮拜
入面的人太過群體壓力
一開始只想星期日入去聽道理 放鬆心情
但都頂唔到 日日見面 兄弟姊妹的感覺
而且教儀上太將自己蟻化
對一個女仔痴線咁中意
但佢一feel到已經避開我
我仲係放低唔到
點算

苦戀我都試過,好似係持續左兩年,一直一廂情願咁追求,個種心情比死更難受,話放低又會忍唔往偷睇人地facebook
我唔會叫你一下子秒速放低,因為執愛係欲望中好強烈既一種,貪愛一個人就好似用一條鋼纜牽掛係對方身上,做咩事都諗到對方,沉迷係自己既幻想入面,最後令自己盲目

對治呢個煩惱,時間耐d先可以解決,有好多簡單做到既方法,不如試下多想想自己,心往內看
臨訓前,只專心做一件事,就係數自己既呼吸,其他乜都唔好諗
慢慢你會留意到自己既心會比較平靜,呢個已經係成功第一步
要解決煩惱,先要有冷靜既情緒
得閒做下運動仲好,游水幾好

有時都想放下,失敗之後
佢好似憎咗我,試過搵佢,都係Hea回。
後來又聯絡返我。
唔知自己算唔算得上放下,因為佢再搵我時,個心叫做平靜。
但佢搵返我,唔知係唔係想我搵返佢,還是點...

感情呢d真係好難放低

講少少嘢你聽,以前我試過同一個人有啲糾纏不清離離合合咁,有晚我發夢,夢見背景好似4,50年代,我俾人追殺,匿到去一間電器舖入面,d電器我剩係認到啲好舊式電視機,有d風扇。電器舖老闆係個呀伯,有個仔,佢地一齊趕走班人救咗我。跟住就係我好似嫁咗俾佢個仔,總之同咗佢一齊。初初好開心,後尾佢唔俾我出街,將我困住喺屋入面。有次我頂唔順走上天台,佢追出嚟,我就一嘢跳左落去,背脊落地,有冇死到我唔知,剩係記得攤咗喺度,佢追上嚟係咁喊,又係咁講對唔住。跟住我就醒咗,而嗰個男人就係嗰個同我糾纏不清嗰個人...

唔知點解自從發咗嗰個夢之後我就覺得,好似有啲嘢以前積落,所以而家先成日咁又怕佢但又想搵佢。而家反而覺得,都係唔好搞咁多好啲。

夢見有 但都係現世
或者幻想出黎 想將心裹說話講出黎
但到佢搵我時
我發覺 我已經無太多野想講
都唔想再做d野去令佢開心
唔想令佢覺得我想追佢
而呢刻都無呢個心
想做好自己本份先
巴打唔答我,我真心問

sorry睇漏左
既然寫甜故令你有滿足感,滿足感係黎自有人欣賞?
財色名食睡,欲望好多人都有,想改變由呢刻做起
不如試下寫下其他故事?科幻?武俠?可能一樣好多人欣賞呢
個人意見
利申,細個好鍾意睇衛斯理

你信佛又有睇衛斯理,咁你點睇佢寫果本《頭髮》裡面講既abcd係外星人
利申 我都信佛 但我都覺得可以用外星人既角度睇宗教 唔知有冇冒犯
巴打唔答我,我真心問

sorry睇漏左
個人意見

你信佛又有睇衛斯理,咁你點睇佢寫果本《頭髮》裡面講既abcd係外星人
利申 我都信佛 但我都覺得可以用外星人既角度睇宗教 唔知有冇冒犯

都是有情眾生 可以天眾就係果班外星人呢
巴打唔答我,我真心問

sorry睇漏左
個人意見

衛斯理好細個睇,個時仲未接觸佛法
佛陀有講唔同國土,亦有不同眾生
例如《大般若波羅蜜多經.卷一》已經提到好多不同國土,國土亦有菩薩同眾生
外星人既定義係咩?據我所知,外星生物都有好多種
但佛係真正圓滿覺悟,而且係三千大千世界主,唔係神

為什麼會有所謂的“大乘”、“小乘”呢?話說在佛滅(佛陀入般涅)後五百多年(西元前1世紀),印度本土興起了一場佛教改革運動,主張修行菩薩道,普度眾生,並以成就佛果為最終目標。這些新興起的佛教自稱“大乘”,並把以前的佛教傳統和當時與之並行的說一切有部、經量部、大眾部等部派佛教貶稱為“小乘”

北傳佛教以大乘佛教為主流,強調“圓融”、“慈悲”、“方便”,只要能隨順眾生,兼收並蓄、海納百川也無妨。北傳佛教認為:佛法的目的在於給眾生帶來利益,所以可因時、因地、因人而調整、變通和發展佛教。

The irony is that
北傳佛教 主張普渡眾生,但中港台等地 學佛既人只佔小數。
南傳佛教 冇強調呢樣野,但九成幾人民 係佛教徒。

我會覺得 北傳佛教有點 言行不一。

咁同政治環境都有關既

我之前都有留言講過 ,我觀察到 港台既 法師/和尚都冇積極傳教。例如,開間佛堂係到 你鍾意黎就黎,唔黎就唔黎。
你睇 基督教/麼門教幾咁積極。

有好有唔好...
之前入基督教做禮拜
入面的人太過群體壓力
一開始只想星期日入去聽道理 放鬆心情
但都頂唔到 日日見面 兄弟姊妹的感覺
而且教儀上太將自己蟻化

耶教係傳銷,層壓式
根本唔係宗教

都唔是既 睇番耶穌對信徒既要求 其實都好嚴格 只不過而家班人跟本唔做
對一個女仔痴線咁中意
我仲係放低唔到
點算

苦戀我都試過,好似係持續左兩年,一直一廂情願咁追求,個種心情比死更難受,話放低又會忍唔往偷睇人地facebook
我唔會叫你一下子秒速放低,因為執愛係欲望中好強烈既一種,貪愛一個人就好似用一條鋼纜牽掛係對方身上,做咩事都諗到對方,沉迷係自己既幻想入面,最後令自己盲目

對治呢個煩惱,時間耐d先可以解決,有好多簡單做到既方法,不如試下多想想自己,心往內看

有時都想放下,失敗之後
後來又聯絡返我。

感情呢d真係好難放低

講少少嘢你聽,以前我試過同一個人有啲糾纏不清離離合合咁,有晚我發夢,夢見背景好似4,50年代,我俾人追殺,匿到去一間電器舖入面,d電器我剩係認到啲好舊式電視機,有d風扇。電器舖老闆係個呀伯,有個仔,佢地一齊趕走班人救咗我。跟住就係我好似嫁咗俾佢個仔,總之同咗佢一齊。初初好開心,後尾佢唔俾我出街,將我困住喺屋入面。有次我頂唔順走上天台,佢追出嚟,我就一嘢跳左落去,背脊落地,有冇死到我唔知,剩係記得攤咗喺度,佢追上嚟係咁喊,又係咁講對唔住。跟住我就醒咗,而嗰個男人就係嗰個同我糾纏不清嗰個人...

唔知點解自從發咗嗰個夢之後我就覺得,好似有啲嘢以前積落,所以而家先成日咁又怕佢但又想搵佢。而家反而覺得,都係唔好搞咁多好啲。

夢見有 但都係現世
但到佢搵我時
唔想令佢覺得我想追佢
而呢刻都無呢個心
想做好自己本份先

有時跳出嚟睇,發覺自己成日諗同行動都好似俾呢個人纏住咁,我會覺得好恐怖,eg不自覺留意佢fb.
坐禪有教唔好跟住念頭走,我覺得幾有效,苦戀呢啲嘢都係習慣,習慣成日諗,習慣想佢纏住我,習慣我係纏住佢呢個角色。然後就開始自覺啲,念頭一到就提自己停一停,諗其他嘢。跟住我就發覺自己做少好多再糾纏自己嘅行為,雖然有時都會失手
好似上面巴打話齋,上世未搞掂,今世要繼續
對一個女仔痴線咁中意
我仲係放低唔到
點算

有時都想放下,失敗之後
後來又聯絡返我。

感情呢d真係好難放低

夢見有 但都係現世
但到佢搵我時
唔想令佢覺得我想追佢
而呢刻都無呢個心
想做好自己本份先

有時跳出嚟睇,發覺自己成日諗同行動都好似俾呢個人纏住咁,我會覺得好恐怖,eg不自覺留意佢fb.
坐禪有教唔好跟住念頭走,我覺得幾有效,苦戀呢啲嘢都係習慣,習慣成日諗,習慣想佢纏住我,習慣我係纏住佢呢個角色。然後就開始自覺啲,念頭一到就提自己停一停,諗其他嘢。跟住我就發覺自己做少好多再糾纏自己嘅行為,雖然有時都會失手

斷除此輪迴 即得解脫
對一個女仔痴線咁中意
我仲係放低唔到
點算

有時都想放下,失敗之後
後來又聯絡返我。

感情呢d真係好難放低

夢見有 但都係現世
但到佢搵我時
唔想令佢覺得我想追佢
而呢刻都無呢個心
想做好自己本份先

你唔好再想要報仇/ 唔好再覺得佢欠左你 你欠左佢。
就可斷此Karma. 要做到冇拖冇欠!
點過無門關?

無門關你指禪宗?

故意寫錯既經典我未見過
法門咁多,祖師大德造論係根據經典而造,見解有不同,方法亦不同,適合不同的人,都係佛法

先利申 我已開悟。不過我對佛法認識不深,宜家我翻轉頭學佛,只是想印證。
八萬四千法門,非每一門都是求開悟。並唔係話有錯,只係普遍人唔清楚開悟係乜野,不追求開悟但卻學開悟嘅法門。
大偽似真,你有冇諗過點解今時今日開悟嘅成功率咁低 ,因為好多大師都未開悟,自己都解錯,又點可能教出開悟者。
點過無門關?

無門關你指禪宗?

故意寫錯既經典我未見過

先利申 我已開悟。不過我對佛法認識不深,宜家我翻轉頭學佛,只是想印證。
八萬四千法門,非每一門都是求開悟。並唔係話有錯,只係普遍人唔清楚開悟係乜野,不追求開悟但卻學開悟嘅法門。
大偽似真,你有冇諗過點解今時今日開悟嘅成功率咁低 ,因為好多大師都未開悟,自己都解錯,又點可能教出開悟者。

不如我問你點解要放下執著?
點過無門關?

無門關你指禪宗?

故意寫錯既經典我未見過

點樣知道 自己已開悟?
點過無門關?

無門關你指禪宗?

故意寫錯既經典我未見過

你開悟既境界係點?係唔係同阿羅漢既境界一樣
點過無門關?

無門關你指禪宗?

故意寫錯既經典我未見過

點樣知道 自己已開悟?

證得阿羅漢果,係自己知道所證已得證,唔會再有來生
點過無門關?

無門關你指禪宗?

故意寫錯既經典我未見過

嘩,開悟咁犀利
咁我凡天真係了解唔到你嘅境界,講到祖師都唔夠你,佩服佩服
點過無門關?

無門關你指禪宗?

故意寫錯既經典我未見過

嘩,開悟咁犀利
咁我凡天真係了解唔到你嘅境界,講到祖師都唔夠你,佩服佩服

夫,寫錯自膠
荷巴
開悟既人多數會有以下特質
證得四禪,啟發天眼通,他心通,宿命通
自知不會有來生
可以順逆觀十二因緣
可以從心體證四聖諦(這是苦,這是苦的原因,這是苦能滅,這是滅苦之道)
點過無門關?

無門關你指禪宗?

故意寫錯既經典我未見過

點樣知道 自己已開悟?

係開悟嘅路上,有一樣野好重要,"更多",more ,你要時刻知道,反覆咁問自己,更多,更多,更遠。當你突然知道無法更進一步嘅時候,你就知道自己已經開悟了。開悟係一瞬間,但意識到自己真正開悟需要時間。而開悟後,你行番轉頭慢慢適應你嘅狀態,係生活中印證則需要更長時間。
點過無門關?

無門關你指禪宗?

故意寫錯既經典我未見過

點樣知道 自己已開悟?

係開悟嘅路上,有一樣野好重要,"更多",more ,你要時刻知道,反覆咁問自己,更多,更多,更遠。當你突然知道無法更進一步嘅時候,你就知道自己已經開悟了。開悟係一瞬間,但意識到自己真正開悟需要時間。而開悟後,你行番轉頭慢慢適應你嘅狀態,係生活中印證則需要更長時間。

咁應該唔係佛教既開悟
因為開悟者係可以確實知道自己已經開悟,唔使再印證的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞