學佛幾年,有咩想問

526 回覆
60 Like 6 Dislike
想了解佛學既道理可以點入手
有冇書推/網上資源
因為佛教好多分支,我唔知由邊度起頭好

http://ddc.shengyen.org/mobile/
法鼓全集

http://tripitaka.cbeta.org
大藏經

其實佛教發展條時間線係點
咩大乘小乘,密宗,藏密係點分

http://ddc.shengyen.org/mobile/text/02-01/59.php
佛教史的分期法

基本上分別係各宗派根據的經典不同,修行方法亦有差別
佛教點睇我呢個觀念?
係咪透過修行由我去到無我?
咁我係咪由五蘊所組成既一個過程?
巴打可唔可以講得深入少少,追post睇完聖嚴法師果條片都唔係幾明
佛教點睇我呢個觀念?
巴打可唔可以講得深入少少,追post睇完聖嚴法師果條片都唔係幾明

「我」其實係一個好雜複嘅概念
「我」係原始佛教開始已經提及好多,其根本都係想說明一般人或外道對「我」嘅誤解
我應該解為無自性我,即無永恆性、無獨立性、無主宰性的我存在。呢樣就係佛教中「我」的特色,當時世尊有提及到五蘊中皆無一獨立主宰不變的我存在
「色」可分為內色、外色,即外境及身體,十二處中的五境色聲香味觸和五根眼耳鼻舌身
「受」即「納受」,六根與六色接觸,產生感知同感受,有苦受、樂受、捨受
「想」即「取像」,六根攀緣外境後的感受,產生對外境的認知,形成思概念、思想及名語,例如軟硬、寒熱、快慢等
「行」即意志,並主動地推動生起身、語、意三種行業,對討厭的加以排除,喜愛的加以爭取,例如因憤怒而殺人、因貪愛而偷竊等,產生業力
「識」為六識,眼耳鼻舌身意識,前五識必須與第六意識同時生起,先有感受同認知,心、意、識為一體,積習為心,思量為意,了別為識,為心理的總合
其後唯識學派為解釋輪迴主體問題立第七末那及第八阿賴耶識,說「境無心有」,需要透過多聞薰習去轉識成智,中觀著重破有見同空見,不落二邊,非常非斷,非一非異

苦、空、無常、無我係原始佛教其中一種修行方法,但有其他方法,例如空假中三觀,說明無我之餘,一切都係假名有(勝義諦的有),而不是外道口中乜都不存在的斷滅空,而係見緣起而不著相
修行去到最終目標都係要捨法,明白無我只係一種方法俾你去解脫,就好似世尊舉例,一切所說的法都只係一艘船,俾你去到彼岸,既然已經到岸,點解仲要留戀隻船呢?

五蘊係人認識、判斷同分別外境而產生誤解有「自性我」存在,但其實一切都係緣起同變幻,認識的主體同被認識的客體都係不永恆,帶有偏見知見所認識的世界同物件都係不正確,會產生分別心同執著帶黎痛苦,我係五蘊所產生的不斷執著同繼成,念念不忘,剎那生滅,執為實我,造作善惡業,係過程亦係因,亦係果,不斷循環
希望答到你
佛教點睇我呢個觀念?

「我」其實係一個好雜複嘅概念
「我」係原始佛教開始已經提及好多,其根本都係想說明一般人或外道對「我」嘅誤解
我應該解為無自性我,即無永恆性、無獨立性、無主宰性的我存在。呢樣就係佛教中「我」的特色,當時世尊有提及到五蘊中皆無一獨立主宰不變的我存在
「色」可分為內色、外色,即外境及身體,十二處中的五境色聲香味觸和五根眼耳鼻舌身
「受」即「納受」,六根與六色接觸,產生感知同感受,有苦受、樂受、捨受
「想」即「取像」,六根攀緣外境後的感受,產生對外境的認知,形成思概念、思想及名語,例如軟硬、寒熱、快慢等
「行」即意志,並主動地推動生起身、語、意三種行業,對討厭的加以排除,喜愛的加以爭取,例如因憤怒而殺人、因貪愛而偷竊等,產生業力
「識」為六識,眼耳鼻舌身意識,前五識必須與第六意識同時生起,先有感受同認知,心、意、識為一體,積習為心,思量為意,了別為識,為心理的總合
其後唯識學派為解釋輪迴主體問題立第七末那及第八阿賴耶識,說「境無心有」,需要透過多聞薰習去轉識成智,中觀著重破有見同空見,不落二邊,非常非斷,非一非異

苦、空、無常、無我係原始佛教其中一種修行方法,但有其他方法,例如空假中三觀,說明無我之餘,一切都係假名有(勝義諦的有),而不是外道口中乜都不存在的斷滅空,而係見緣起而不著相
修行去到最終目標都係要捨法,明白無我只係一種方法俾你去解脫,就好似世尊舉例,一切所說的法都只係一艘船,俾你去到彼岸,既然已經到岸,點解仲要留戀隻船呢?

五蘊係人認識、判斷同分別外境而產生誤解有「自性我」存在,但其實一切都係緣起同變幻,認識的主體同被認識的客體都係不永恆,帶有偏見知見所認識的世界同物件都係不正確,會產生分別心同執著帶黎痛苦,我係五蘊所產生的不斷執著同繼成,念念不忘,剎那生滅,執為實我,造作善惡業,係過程亦係因,亦係果,不斷循環
希望答到你

你講到緣起同埋剎那論,咁我想問埋係咪將時間分到最細單位既話,咁我係咪因最細時間單位轉變時而改變(I.e.每一秒既自己都唔一樣),所以我並唔係一個永恆我?
同埋諸法無我係咪否定左自性既存在?
其實部派分裂之後,產生咁多支派
每個支派都有唔同解釋,甚至有D對原經刪減過再出經典
點樣先可以了解當初佛陀道理的意思
真係名詞經典一大堆
我睇你篇知乎佛陀在世就唔同時間有唔同經典
但後尾又上網又見到唔同部派用既書又一堆但原來係同一樣野
四分律、法藏、相應部......
好混亂
巴打點睇泰佛?
學緊聲聞乘
睇緊南傳阿含經同埋阿毘達摩(巴利論藏)
覺得淺白過大乘經典好多
所以我建議各位由聲聞乘學起
其實部派分裂之後,產生咁多支派
每個支派都有唔同解釋,甚至有D對原經刪減過再出經典
點樣先可以了解當初佛陀道理的意思
真係名詞經典一大堆
我睇你篇知乎佛陀在世就唔同時間有唔同經典
但後尾又上網又見到唔同部派用既書又一堆但原來係同一樣野
四分律、法藏、相應部......
好混亂

部派佛教係教義上嘅睇法不同而產生分裂,老實講,好多當時結集嘅經典都因歷史問題而失去,目前要學最原始就要睇巴利文經典
所謂「同」「異」,「同」就一定係共法,即係對佛陀講的三法印係有共識,不違緣起性空的教法
「異」就係修行方法同戒律有不同,因為佛制戒已經有「隨方毘尼」,即跟隨不同地方而有不同戒律,而且佛入滅前提到「吾滅度後,應集眾僧,捨微細戒。」但阿難尊者無請示佛何謂小小戒,因此結集時對戒律都有見解上的分裂
其實要知道部派佛教嘅完整面貌係現今唔容易,因為好多文獻已散佚,如有興趣可以睇《異部宗輪論》
學緊聲聞乘
覺得淺白過大乘經典好多

淺白有淺白的好,但如果對方係禪宗根器呢?
佛法上,我認為適合自己先係最好,因為咁先可以信解行證

你講到緣起同埋剎那論,咁我想問埋係咪將時間分到最細單位既話,咁我係咪因最細時間單位轉變時而改變(I.e.每一秒既自己都唔一樣),所以我並唔係一個永恆我?
同埋諸法無我係咪否定左自性既存在?

時間都係緣起而有,係人類為計度方便而施設的單位,「過去心不可得,現在心不可得,未來心不可得」
諸法無我係教法上係,但證悟並如實觀照的時候,已經無分別心,無空亦無有,經文都只係文字
巴打點睇泰佛?

因應地方文化、天氣、政治等,而發展出不同的佛教,教儀上每個地方都有特色
但學佛應該「依智不依識,依法不依人」,適合自己就好,原始佛教要證果都要好用功修行,持戒清淨
學緊聲聞乘
覺得淺白過大乘經典好多

大乘應該係俾證悟咗嘅阿羅漢修行
要證悟到先至可以下化眾生
好似老師要拎文憑先可以教書
輪迴係乜即係所有嘅靈魂個體一直一樣數目?
學緊聲聞乘
覺得淺白過大乘經典好多

大乘應該係俾證悟咗嘅阿羅漢修行
要證悟到先至可以下化眾生
好似老師要拎文憑先可以教書

但法華經都有五千聲聞退席,禪宗不求次第,明心見性,所以無話應該唔應該
如果一定得唯一路線,就唔會有八萬四千法門,阿羅漢可以上菩薩道,但唔係唯一,何必拘泥於一種教法呢?

無明的有情眾生應該係(好似係)
除非已經證果,解脫不需再輪迴

其實好理 人既數目多左 就少左動物

啲人唔死係咪好似老屎忽霸住位唔畀其他動物輪迴

唔係
輪迴唔係行配額制

唔係
輪迴唔係行配額制

因緣具足就會存在

唔係
輪迴唔係行配額制

因緣具足就會存在

同埋人未死 係因為業力未成熟,其次唔係所有眾生都修到福得生而為人

唔係
輪迴唔係行配額制

因緣具足就會存在

有冇理性撚同你挑機問你點証明阿修羅呀輪迴呀存在?

唔係
輪迴唔係行配額制

因緣具足就會存在

叫佢睇童女咖葉品 阿含經

唔係
輪迴唔係行配額制

因緣具足就會存在

叫佢睇童女咖葉品 阿含經

有無睇出埃及記 唔信就咪7問啦
當一件事荒謬到無人信 唔等於唔存在
再者,人有邪見係一件正常不過既事

唔係
輪迴唔係行配額制

因緣具足就會存在

叫佢睇童女葉品 阿含經
已經報左法鼓山嘅福田班,希望有所得著!

巴打求相認?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞