學佛幾年,有咩想問

526 回覆
60 Like 6 Dislike
點過無門關?
同埋你覺得佛經有邊啲地方係錯嘅,或者係故意寫錯,又或者係後人解錯?

無門關你指禪宗?
打坐、參話頭,時機到就會豁然開悟
惠能禪師言:「迷聞經累劫,悟則剎那間」

我相信佛陀所講既經典,會思考經典既道理
故意寫錯既經典我未見過
後人解錯方面,唔知附佛外道咩情況
法門咁多,祖師大德造論係根據經典而造,見解有不同,方法亦不同,適合不同的人,都係佛法

先利申 我已開悟。不過我對佛法認識不深,宜家我翻轉頭學佛,只是想印證。
八萬四千法門,非每一門都是求開悟。並唔係話有錯,只係普遍人唔清楚開悟係乜野,不追求開悟但卻學開悟嘅法門。
大偽似真,你有冇諗過點解今時今日開悟嘅成功率咁低 ,因為好多大師都未開悟,自己都解錯,又點可能教出開悟者。

你開悟既境界係點?係唔係同阿羅漢既境界一樣

開悟只係知道一個答案,同神通冇任何關係,亦同安淨快樂冇關。係開悟路上,呢啲只係路邊花草,你停低就無法開悟。
點過無門關?
同埋你覺得佛經有邊啲地方係錯嘅,或者係故意寫錯,又或者係後人解錯?

無門關你指禪宗?

故意寫錯既經典我未見過
法門咁多,祖師大德造論係根據經典而造,見解有不同,方法亦不同,適合不同的人,都係佛法

先利申 我已開悟。不過我對佛法認識不深,宜家我翻轉頭學佛,只是想印證。
八萬四千法門,非每一門都是求開悟。並唔係話有錯,只係普遍人唔清楚開悟係乜野,不追求開悟但卻學開悟嘅法門。
大偽似真,你有冇諗過點解今時今日開悟嘅成功率咁低 ,因為好多大師都未開悟,自己都解錯,又點可能教出開悟者。

開悟只係知道一個答案,同神通冇任何關係,亦同安淨快樂冇關。係開悟路上,呢啲只係路邊花草,你停低就無法開悟。

我覺得你既開悟係另一樣開悟,唔係佛教既開悟
點過無門關?

無門關你指禪宗?

故意寫錯既經典我未見過

我覺得你既開悟係另一樣開悟,唔係佛教既開悟

我唔打坐,冇神通。但我已經開悟,唔會再有輪迴轉世。
火宅喻話導人有不同法門
想問下點係肉身布施?
火宅喻話導人有不同法門
想問下點係肉身布施?

點睇*
火宅喻話導人有不同法門
想問下點係肉身布施?

https://m.youtube.com/watch?v=nNvC202FFgc
希望法師可以解答到你

重申,任何佛講嘅都係佛法,都係要信解行證,只係法門唔同,都有人修,都有人證果
火宅喻話導人有不同法門
想問下點係肉身布施?

https://m.youtube.com/watch?v=nNvC202FFgc
希望法師可以解答到你

重申,任何佛講嘅都係佛法,都係要信解行證,只係法門唔同,都有人修,都有人證果

冇咩關係嘅追問
咁會唔會覺得上座部嘅經義更加接近佛陀講嘅?
其實有好多人都唔理解開悟唔需要放下執著。無執係已開悟後一定有,係一個 feature,但要開悟𣎴需要無執。好多人誤會左因果關係。
如果你當學習去開悟係爬一條梯,下面有好多魔拉住你,咁你要點做,如果你堅持要落去斬曬啲魔先至爬嘅話,人嘅生命有限,你呢一生都斬唔完。正確做法係唔理佢,不斷爬不斷爬,去到非斬不可,真正會阻住你嘅魔先至斬。
執著亦一樣,正確做法係從此以後,當你見到執著放下執著嘅時候唔好再理佢,當從來冇知過呢樣野,咁你就解決左了。
你冇必要改你嘅壞習慣,不足之處。除非會真正阻住你開悟

冇咩關係嘅追問

阿含經係佛陀親自證果,然後轉法輪講的

冇咩關係嘅追問

講漏咗,涅槃後由弟子結集,紀錄低經律論三藏

冇咩關係嘅追問

例如密宗最主要信未來佛,淨土宗信藥師佛同他力修行
會唔會同當時佛陀嘅教義已經有唔少嘅出入?

冇咩關係嘅追問

漢傳,密宗有三身佛,法門不同,適合不同人而已
念佛求生淨土係方便法門,到阿彌陀佛度學佛法
西方極樂世界迴向偈:
「願我臨終無障礙,彌陀聖眾遠相迎;速離五濁生淨土,回入娑婆度有情。」
至於要對任何佛法作比較,抱歉末學無呢個資料

冇咩關係嘅追問

漢傳,密宗有三身佛,法門不同,適合不同人而已
念佛求生淨土係方便法門,到阿彌陀佛度學佛法
西方極樂世界迴向偈:
「願我臨終無障礙,彌陀聖眾遠相迎;速離五濁生淨土,回入娑婆度有情。」
至於要對任何佛法作比較,抱歉末學無呢個資
對一個女仔痴線咁中意
但佢一feel到已經避開我
我仲係放低唔到
點算

苦戀我都試過,好似係持續左兩年,一直一廂情願咁追求,個種心情比死更難受,話放低又會忍唔往偷睇人地facebook
我唔會叫你一下子秒速放低,因為執愛係欲望中好強烈既一種,貪愛一個人就好似用一條鋼纜牽掛係對方身上,做咩事都諗到對方,沉迷係自己既幻想入面,最後令自己盲目

對治呢個煩惱,時間耐d先可以解決,有好多簡單做到既方法,不如試下多想想自己,心往內看
臨訓前,只專心做一件事,就係數自己既呼吸,其他乜都唔好諗
慢慢你會留意到自己既心會比較平靜,呢個已經係成功第一步
要解決煩惱,先要有冷靜既情緒
得閒做下運動仲好,游水幾好

有時都想放下,失敗之後
佢好似憎咗我,試過搵佢,都係Hea回。
後來又聯絡返我。
唔知自己算唔算得上放下,因為佢再搵我時,個心叫做平靜。
但佢搵返我,唔知係唔係想我搵返佢,還是點...

感情呢d真係好難放低

講少少嘢你聽,以前我試過同一個人有啲糾纏不清離離合合咁,有晚我發夢,夢見背景好似4,50年代,我俾人追殺,匿到去一間電器舖入面,d電器我剩係認到啲好舊式電視機,有d風扇。電器舖老闆係個呀伯,有個仔,佢地一齊趕走班人救咗我。跟住就係我好似嫁咗俾佢個仔,總之同咗佢一齊。初初好開心,後尾佢唔俾我出街,將我困住喺屋入面。有次我頂唔順走上天台,佢追出嚟,我就一嘢跳左落去,背脊落地,有冇死到我唔知,剩係記得攤咗喺度,佢追上嚟係咁喊,又係咁講對唔住。跟住我就醒咗,而嗰個男人就係嗰個同我糾纏不清嗰個人...

唔知點解自從發咗嗰個夢之後我就覺得,好似有啲嘢以前積落,所以而家先成日咁又怕佢但又想搵佢。而家反而覺得,都係唔好搞咁多好啲。

夢見有 但都係現世
或者幻想出黎 想將心裹說話講出黎
但到佢搵我時
我發覺 我已經無太多野想講
都唔想再做d野去令佢開心
唔想令佢覺得我想追佢
而呢刻都無呢個心
想做好自己本份先

有時跳出嚟睇,發覺自己成日諗同行動都好似俾呢個人纏住咁,我會覺得好恐怖,eg不自覺留意佢fb.
坐禪有教唔好跟住念頭走,我覺得幾有效,苦戀呢啲嘢都係習慣,習慣成日諗,習慣想佢纏住我,習慣我係纏住佢呢個角色。然後就開始自覺啲,念頭一到就提自己停一停,諗其他嘢。跟住我就發覺自己做少好多再糾纏自己嘅行為,雖然有時都會失手
好似上面巴打話齋,上世未搞掂,今世要繼續

你唔好再想要報仇/ 唔好再覺得佢欠左你 你欠左佢。
就可斷此Karma. 要做到冇拖冇欠!

我都知,但行動上其實有啲咩可以完全令到自己放下呢?
小乘點睇生死輪迴?
巴打有冇啲佛學入門書推介
和尚唔食肉,咁食 omega 3 魚油丸,算唔算食左肉?
冇受精雞蛋食唔食得?
佛教點睇精神病人,焦慮症,驚恐症,思覺失調? 佛教點樣幫倒佢地?
外國有人食psychdelic/大麻去靈修
蘑菇/大麻係天然野 犯法只係人去規定
但係係佛教眼中會點睇
我想問
我去算八字話我會嫁個好男人
如果我做好事多
會唔會嫁得更好
對象係天註定還是自己選擇的

了凡四訓講左,修行人會愈修愈好
算命都算唔準

原來真係會咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞