學佛幾年,有咩想問

526 回覆
60 Like 6 Dislike
巴打有冇啲佛學入門書推介

入門看看,唔洗錢又方便
http://ddc.shengyen.org/mobile/
佛教點睇精神病人,焦慮症,驚恐症,思覺失調? 佛教點樣幫倒佢地?

唐密(東密)藥師佛修法中,手印有幾種
其中一種係醫好眾生四大不調,即係醫病
另一種係醫魔障,即係唔俾魔或者鬼怪嘢搞你
病人覺得咩事都好,應該去check check身體先,排除可能性
打坐對身體、心理、情緒管理都有幫助,不過都係要跟法師指導,一步一步黎
和尚唔食肉,咁食 omega 3 魚油丸,算唔算食左肉?
冇受精雞蛋食唔食得?

不為我殺 不為我死 雞蛋生機 不是生命 (個人意見)
外國有人食psychdelic/大麻去靈修
蘑菇/大麻係天然野 犯法只係人去規定
但係係佛教眼中會點睇

或者從我個人立場去睇
所謂嘅靈修係指咩?係佛教嘅修行?定係外道?
佛教講聞思修戒定慧,無用藥物

苦戀我都試過,好似係持續左兩年,一直一廂情願咁追求,個種心情比死更難受,話放低又會忍唔往偷睇人地facebook
我唔會叫你一下子秒速放低,因為執愛係欲望中好強烈既一種,貪愛一個人就好似用一條鋼纜牽掛係對方身上,做咩事都諗到對方,沉迷係自己既幻想入面,最後令自己盲目

對治呢個煩惱,時間耐d先可以解決,有好多簡單做到既方法,不如試下多想想自己,心往內看
臨訓前,只專心做一件事,就係數自己既呼吸,其他乜都唔好諗
慢慢你會留意到自己既心會比較平靜,呢個已經係成功第一步
要解決煩惱,先要有冷靜既情緒
得閒做下運動仲好,游水幾好

有時都想放下,失敗之後
佢好似憎咗我,試過搵佢,都係Hea回。
後來又聯絡返我。
唔知自己算唔算得上放下,因為佢再搵我時,個心叫做平靜。
但佢搵返我,唔知係唔係想我搵返佢,還是點...

感情呢d真係好難放低

講少少嘢你聽,以前我試過同一個人有啲糾纏不清離離合合咁,有晚我發夢,夢見背景好似4,50年代,我俾人追殺,匿到去一間電器舖入面,d電器我剩係認到啲好舊式電視機,有d風扇。電器舖老闆係個呀伯,有個仔,佢地一齊趕走班人救咗我。跟住就係我好似嫁咗俾佢個仔,總之同咗佢一齊。初初好開心,後尾佢唔俾我出街,將我困住喺屋入面。有次我頂唔順走上天台,佢追出嚟,我就一嘢跳左落去,背脊落地,有冇死到我唔知,剩係記得攤咗喺度,佢追上嚟係咁喊,又係咁講對唔住。跟住我就醒咗,而嗰個男人就係嗰個同我糾纏不清嗰個人...

唔知點解自從發咗嗰個夢之後我就覺得,好似有啲嘢以前積落,所以而家先成日咁又怕佢但又想搵佢。而家反而覺得,都係唔好搞咁多好啲。

夢見有 但都係現世
或者幻想出黎 想將心裹說話講出黎
但到佢搵我時
我發覺 我已經無太多野想講
都唔想再做d野去令佢開心
唔想令佢覺得我想追佢
而呢刻都無呢個心
想做好自己本份先

有時跳出嚟睇,發覺自己成日諗同行動都好似俾呢個人纏住咁,我會覺得好恐怖,eg不自覺留意佢fb.
坐禪有教唔好跟住念頭走,我覺得幾有效,苦戀呢啲嘢都係習慣,習慣成日諗,習慣想佢纏住我,習慣我係纏住佢呢個角色。然後就開始自覺啲,念頭一到就提自己停一停,諗其他嘢。跟住我就發覺自己做少好多再糾纏自己嘅行為,雖然有時都會失手
好似上面巴打話齋,上世未搞掂,今世要繼續

你唔好再想要報仇/ 唔好再覺得佢欠左你 你欠左佢。
就可斷此Karma. 要做到冇拖冇欠!

我都知,但行動上其實有啲咩可以完全令到自己放下呢?

想像 下世、下下世、下下下世、下下下下世........
都要同佢纏繞/鬥爭/受苦。你應該就會有足夠 出離心,今世就要同佢了斷。

或者,睇多d佛教野,可能會特然間諗通。
阿彌陀佛
阿彌陀佛

弘一律師 Hi
阿彌陀佛

弘一律師 Hi

望樓主能繼續推動正信,回饋人間
善哉善哉
阿彌陀佛

弘一律師 Hi

善哉善哉

一隅之見,云何回饋
大師言重
有無帶佛牌

阿彌陀佛

弘一律師 Hi

善哉善哉

一隅之見,云何回饋
大師言重

吾乃叔同非弘一,還未出家更惶論成道。
故勿以大師相稱
有次去個唐密嘅centre
佢地話有d禮佛儀式要係弟子先做得
我睇過同普通冇咩分別
不過當時唔敢問點解
佛教點睇精神病人,焦慮症,驚恐症,思覺失調? 佛教點樣幫倒佢地?

其實打坐可以解決到,但真係要有上師指導
唔係好易出事
溝埋newage就再衰多兩錢重

點出事法?

苦戀我都試過,好似係持續左兩年,一直一廂情願咁追求,個種心情比死更難受,話放低又會忍唔往偷睇人地facebook
我唔會叫你一下子秒速放低,因為執愛係欲望中好強烈既一種,貪愛一個人就好似用一條鋼纜牽掛係對方身上,做咩事都諗到對方,沉迷係自己既幻想入面,最後令自己盲目

對治呢個煩惱,時間耐d先可以解決,有好多簡單做到既方法,不如試下多想想自己,心往內看
臨訓前,只專心做一件事,就係數自己既呼吸,其他乜都唔好諗
慢慢你會留意到自己既心會比較平靜,呢個已經係成功第一步
要解決煩惱,先要有冷靜既情緒
得閒做下運動仲好,游水幾好

有時都想放下,失敗之後
佢好似憎咗我,試過搵佢,都係Hea回。
後來又聯絡返我。
唔知自己算唔算得上放下,因為佢再搵我時,個心叫做平靜。
但佢搵返我,唔知係唔係想我搵返佢,還是點...

感情呢d真係好難放低

講少少嘢你聽,以前我試過同一個人有啲糾纏不清離離合合咁,有晚我發夢,夢見背景好似4,50年代,我俾人追殺,匿到去一間電器舖入面,d電器我剩係認到啲好舊式電視機,有d風扇。電器舖老闆係個呀伯,有個仔,佢地一齊趕走班人救咗我。跟住就係我好似嫁咗俾佢個仔,總之同咗佢一齊。初初好開心,後尾佢唔俾我出街,將我困住喺屋入面。有次我頂唔順走上天台,佢追出嚟,我就一嘢跳左落去,背脊落地,有冇死到我唔知,剩係記得攤咗喺度,佢追上嚟係咁喊,又係咁講對唔住。跟住我就醒咗,而嗰個男人就係嗰個同我糾纏不清嗰個人...

唔知點解自從發咗嗰個夢之後我就覺得,好似有啲嘢以前積落,所以而家先成日咁又怕佢但又想搵佢。而家反而覺得,都係唔好搞咁多好啲。

夢見有 但都係現世
或者幻想出黎 想將心裹說話講出黎
但到佢搵我時
我發覺 我已經無太多野想講
都唔想再做d野去令佢開心
唔想令佢覺得我想追佢
而呢刻都無呢個心
想做好自己本份先

有時跳出嚟睇,發覺自己成日諗同行動都好似俾呢個人纏住咁,我會覺得好恐怖,eg不自覺留意佢fb.
坐禪有教唔好跟住念頭走,我覺得幾有效,苦戀呢啲嘢都係習慣,習慣成日諗,習慣想佢纏住我,習慣我係纏住佢呢個角色。然後就開始自覺啲,念頭一到就提自己停一停,諗其他嘢。跟住我就發覺自己做少好多再糾纏自己嘅行為,雖然有時都會失手
好似上面巴打話齋,上世未搞掂,今世要繼續

你唔好再想要報仇/ 唔好再覺得佢欠左你 你欠左佢。
就可斷此Karma. 要做到冇拖冇欠!

我都知,但行動上其實有啲咩可以完全令到自己放下呢?

想像 下世、下下世、下下下世、下下下下世........
都要同佢纏繞/鬥爭/受苦。你應該就會有足夠 出離心,今世就要同佢了斷。

或者,睇多d佛教野,可能會特然間諗通。

我都想了斷,不過唔知點了
單方面放下好似唔得?

病人覺得咩事都好,應該去check check身體先,排除可能性
打坐對身體、心理、情緒管理都有幫助,不過都係要跟法師指導,一步一步黎

唔知點解我幾鍾意藥師佛,但香港好似好少佛寺/道場有得修?
寫不得定求不得慘d
捨不得定求不得慘d
有次去個唐密嘅centre
佢地話有d禮佛儀式要係弟子先做得
我睇過同普通冇咩分別
不過當時唔敢問點解

基本上密宗儀軌同咒都要師傳,不過有啲基本禮儀例如禮佛方法,可以向道場師兄請教

蓮池淨苑每年都有灌頂
今年係5月,我地有一班阿闍梨會擔任工作人員,歡迎黎問師兄
捨不得定求不得慘d

一樣都係貪愛
佛教教理不少,初學可能無從入手,開post純粹希望可以幫到人
我學佛正確黎講係大乘佛教,學過幾年唯識,之後接觸天台宗教理,最後接觸唐密
純吹水,不喜勿插,太深未必即時答到,但會搵經典盡量解答
神通唔講,藏密唔講,因為唔識

何謂空

其實打坐可以解決到,但真係要有上師指導
唔係好易出事
溝埋newage就再衰多兩錢重

點出事法?

個人會神神化化
成日話會見到d古靈精怪野

其實唔係好明所謂指導係指啲咩
我去學都係剩係學過觀自己呼吸
然後就坐

蓮池淨苑每年都有灌頂
今年係5月,我地有一班阿闍梨會擔任工作人員,歡迎黎問師兄

屯門?可唔可以介紹下係咩門派?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞