學佛幾年,有咩想問

526 回覆
60 Like 6 Dislike
巴打你好 我都想了解一下大乘佛教 應該點入手?

個人愚見,先睇《正信的佛教》,對佛教有基本概念先
http://book.bfnn.org/books/0014.htm
之後可以睇《中國佛教史》
http://ddc.shengyen.org/mobile/toc/02/02-02/index.php

睇下對咩宗派有緣,適合自己,之後一門深入
以上為個人意見
巴打唔答我,我真心問
樓主
留名學野
另外想問 咩係「我」「我執」

希望呢段片幫到你
https://www.youtube.com/watch?v=OueWdy4k8gI
點解會信佛?
細細個有部機仔一直播同一首好多人唱既唔知經定歌
一聽到個人就會好平靜 好舒服
見過有朋友抄經 睇本野個時個人又覺得個刻個人平靜左
但就唔信天主教基督教個啲 咁係咪叫信佛?

普通人冇啦啦走去抄經又得唔得 唔知點解有種感覺自己好想抄埋一份
其實樓主睇既係唐密定東密?

東密由弘法大師帶去後分太多流派,就真言宗而言已經分為新義、古義
古義係高野山弘法大師唐代從惠果阿闍梨傳授而帶去日本既法,及後又分成小野流、廣澤流
新義係興教大師覚鑁由高野山出走後自立一宗,視為新義,後來又分豐山、智山兩派
兩派雖然都係密宗,但供養法既觀想有分別,儀軌亦有所不同
用東密一詞恐怕會唔夠清楚,因弘法大師承唐朝之密教,承龍猛菩薩、金剛智菩薩、善無畏大師、不空三藏、一行大師、惠果阿闍梨,末學睇既主要係古義,所以稱「唐密」會比較適合
希望巴打明白
巴打唔答我,我真心問

sorry睇漏左
既然寫甜故令你有滿足感,滿足感係黎自有人欣賞?
財色名食睡,欲望好多人都有,想改變由呢刻做起
不如試下寫下其他故事?科幻?武俠?可能一樣好多人欣賞呢
個人意見
利申,細個好鍾意睇衛斯理
點解會信佛?

我諗當初入門係知道佛教鼓勵人要「聞、思、修」,唔會為信而信,從思考中得到智慧,仲可以應用係生活,咁其實幾好
細細個有部機仔一直播同一首好多人唱既唔知經定歌
一聽到個人就會好平靜 好舒服
見過有朋友抄經 睇本野個時個人又覺得個刻個人平靜左
但就唔信天主教基督教個啲 咁係咪叫信佛?

普通人冇啦啦走去抄經又得唔得 唔知點解有種感覺自己好想抄埋一份

作為佛弟子,當然希望你相信佛陀
抄經係好事,連登有另一個post講抄經,巴打可以去參考下
而家唔少抄經本,巴打可以去睇下,但記得抄經之餘要了解佛法,思考一下經文意思,保持心境平靜,咁長此下去對唔抄經既時間,對生活都有幫助
「信解行證」好重要,得閒都可以上youtube睇下法師開示,都係好事
其實樓主睇既係唐密定東密?

東密由弘法大師帶去後分太多流派,就真言宗而言已經分為新義、古義
古義係高野山弘法大師唐代從惠果阿闍梨傳授而帶去日本既法,及後又分成小野流、廣澤流
新義係興教大師覚鑁由高野山出走後自立一宗,視為新義,後來又分豐山、智山兩派
兩派雖然都係密宗,但供養法既觀想有分別,儀軌亦有所不同
用東密一詞恐怕會唔夠清楚,因弘法大師承唐朝之密教,承龍猛菩薩、金剛智菩薩、善無畏大師、不空三藏、一行大師、惠果阿闍梨,末學睇既主要係古義,所以稱「唐密」會比較適合
希望巴打明白

其實唐密又同東密有唔同
唐密一般指漢密(好似禪密等)
用唐密理解古義用令人誤解

教授阿闍黎上寬下濟法師用唐密作稱呼,末學都係跟隨阿闍黎教授
請見諒
我同祖母關係唔好
佢由細到大都睇我唔順眼
而家到我睇佢唔順眼
超級憎佢

呢啲係咪多數前世有仇
今世做佢孫完成呢個「課題」
同佢關係好左 我下世先唔洗再見到佢
求教
成日都俾身邊既人既說話/態度/行為等等搞到好唔開心
點樣可以放開D,唔好咁介意周圍既人點樣對我?

煩惱係平常生活好難避免,要慢慢對治
一啲小情緒發洩到出黎係好事
都係果句,要觀察自己嘅情緒變化
我自己鍾意去海邊,唔係睇海,而去聽海,只係專心聽海浪聲,係呢三、五分鐘乜都唔好做唔好諗
慢慢會發現煩惱嘅根源,再冷靜咁去面對,之,漸漸係好多生活事情上係可以用智慧解決,問題會存在,執著依然會存在,畢竟我地仲係平凡普通人,需要慢慢習慣

我同祖母關係唔好
佢由細到大都睇我唔順眼
而家到我睇佢唔順眼
超級憎佢

呢啲係咪多數前世有仇
今世做佢孫完成呢個「課題」
同佢關係好左 我下世先唔洗再見到佢

來世既果,今世都可以種因,慢慢去改變
我以前同老豆關係都唔好,而家大左,心境會改變,加上學佛係生活同情緒上有幫助
今世見到既人,都係有緣,既然有能力變好,即使下世再有緣再見,可能會係「親人」而唔係「仇人」
慢慢黎,討債同報恩可能係一線之差,唔洗太急進,加油
求不得 同 捨不得 ,邊樣係現代人煩惱根源?
對一個女仔痴線咁中意
但佢一feel到已經避開我
我仲係放低唔到
點算

苦戀我都試過,好似係持續左兩年,一直一廂情願咁追求,個種心情比死更難受,話放低又會忍唔往偷睇人地facebook
我唔會叫你一下子秒速放低,因為執愛係欲望中好強烈既一種,貪愛一個人就好似用一條鋼纜牽掛係對方身上,做咩事都諗到對方,沉迷係自己既幻想入面,最後令自己盲目

對治呢個煩惱,時間耐d先可以解決,有好多簡單做到既方法,不如試下多想想自己,心往內看
臨訓前,只專心做一件事,就係數自己既呼吸,其他乜都唔好諗
慢慢你會留意到自己既心會比較平靜,呢個已經係成功第一步
要解決煩惱,先要有冷靜既情緒
得閒做下運動仲好,游水幾好
求不得 同 捨不得 ,邊樣係現代人煩惱根源?

其實兩樣都有,既求不得,亦捨不得
求不得係指得唔到想追求既野,從而產生煩惱
捨不得指得到了不想失去,執著事物有永恆性
八苦中,包含求不得苦同愛別離苦,兩種無排他性

聖嚴法師的「四要」:需要的不多,想要的太多;能要該要的才要,不能要不該要的絕對不要
能夠時常記住,煩惱會少d
點睇 osho ?
對一個女仔痴線咁中意
但佢一feel到已經避開我
我仲係放低唔到
點算

苦戀我都試過,好似係持續左兩年,一直一廂情願咁追求,個種心情比死更難受,話放低又會忍唔往偷睇人地facebook
我唔會叫你一下子秒速放低,因為執愛係欲望中好強烈既一種,貪愛一個人就好似用一條鋼纜牽掛係對方身上,做咩事都諗到對方,沉迷係自己既幻想入面,最後令自己盲目

對治呢個煩惱,時間耐d先可以解決,有好多簡單做到既方法,不如試下多想想自己,心往內看
臨訓前,只專心做一件事,就係數自己既呼吸,其他乜都唔好諗
慢慢你會留意到自己既心會比較平靜,呢個已經係成功第一步
要解決煩惱,先要有冷靜既情緒
得閒做下運動仲好,游水幾好

有時都想放下,失敗之後
佢好似憎咗我,試過搵佢,都係Hea回。
後來又聯絡返我。
唔知自己算唔算得上放下,因為佢再搵我時,個心叫做平靜。
但佢搵返我,唔知係唔係想我搵返佢,還是點...
點睇愛呢樣野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞