學佛幾年,有咩想問

526 回覆
60 Like 6 Dislike
佛教教理不少,初學可能無從入手,開post純粹希望可以幫到人
我學佛正確黎講係大乘佛教,學過幾年唯識,之後接觸天台宗教理,最後接觸唐密
純吹水,不喜勿插,太深未必即時答到,但會搵經典盡量解答
神通唔講,藏密唔講,因為唔識

何謂空

一切會變,唔永恆嘅嘢
各位巴打你哋嘅佛學係喺邊到學嘅?
如果我想聽佛學講座或者接收多啲佛學嘅資訊可以去邊到?
佛家所講嘅「修行」到底係乜嘢?我可以點樣去做?
同埋去廟寺拜佛其實有咩作用?

對佛家好有興趣,但無從入手,所以有好多問題 唔該晒各位巴打

http://www.charity.idv.tw/

我自己係睇佛教故事入門,之後上youtube睇聖嚴法師<大法鼓>
https://m.youtube.com/user/DDMTV01
再睇佛教史,大概知道佛教源流同不同派別嘅特色
仲有睇佛青講座
https://m.youtube.com/channel/UC3Ocz7M_qAkGSwWoSufefEQ
以上係網上資訊

對正信佛教認知有一定了解後,可以試下聽講座
http://www.hkbuddhist.org/zh/page.php?p=activitypreview&cid=1

如果你覺得適合,可以去道場參學一下
另外建議巴打皈依,受唔受戒要自己衡量
佛教青年協會每隔一段時間就有得皈依,由暢懷法師主法,屬天臺宗道場
以上係我對入門嘅個人見解,每個人都有自己嘅因緣,所以我只能俾少少意見以供參考

至於拜佛的作用問題
我見過唔少人禮佛主要都係有所求,佛或菩薩係慈悲,可以助緣,但要改變都要靠自己,或則佛菩薩亦唔需要說法,過份依靠反而影響修行
以莊嚴心清淨心禮佛就好,我自己有時會為自己日常生活嘅貪、嗔、癡而懺悔
佛教點睇精神病人,焦慮症,驚恐症,思覺失調? 佛教點樣幫倒佢地?

其實打坐可以解決到,但真係要有上師指導
唔係好易出事
溝埋newage就再衰多兩錢重

點出事法?

個人會神神化化
成日話會見到d古靈精怪野

其實唔係好明所謂指導係指啲咩
我去學都係剩係學過觀自己呼吸
然後就坐

如果基本既,睇書都無問題
但如果更進一步既觀想
或者係修行中出現問題
就一定需要上師指導

而有精神/情緒病既容易係修行中執著一d古怪既野
就更容易走火入魔

其實學坐禪冇聽過走火入魔呢樣嘢
應該係因為我仲係低B班有排未到嗰個level
有時見啲人坐坐下瞓著埋

https://m.soundcloud.com/awareness-centre/201703018a

試吓聽呢個,有講咩係修行
我自己之前就join咗佛門網個佛學班
佛教點睇精神病人,焦慮症,驚恐症,思覺失調? 佛教點樣幫倒佢地?

唐密(東密)藥師佛修法中,手印有幾種
其中一種係醫好眾生四大不調,即係醫病
另一種係醫魔障,即係唔俾魔或者鬼怪嘢搞你
病人覺得咩事都好,應該去check check身體先,排除可能性
打坐對身體、心理、情緒管理都有幫助,不過都係要跟法師指導,一步一步黎

唔知點解我幾鍾意藥師佛,但香港好似好少佛寺/道場有得修?

蓮池淨苑每年都有灌頂
今年係5月,我地有一班阿闍梨會擔任工作人員,歡迎黎問師兄

屯門?可唔可以介紹下係咩門派?

唐密真言宗中院流道場

唔係好易出事

點出事法?

個人會神神化化

然後就坐

但如果更進一步既觀想
或者係修行中出現問題
就一定需要上師指導

就更容易走火入魔

有時見啲人坐坐下瞓著埋

其實走火入魔係借用道教詞語
如果只係打坐既話應該只會入魔
因為走火係關係到氣既流動
正常打座唔會好關事
入魔有時會執著於打座時所聽到既聲音,感覺,畫面
咁重點錯左,就好易精神錯亂
又或者有d人本身修行已經帶住錯誤既思維
好似觀憤怒相既本尊去蛛滅敵人
觀得多自己都會行歪路

所以對於禪相要不喜不憂

點出事法?

個人會神神化化

然後就坐

但如果更進一步既觀想
或者係修行中出現問題
就一定需要上師指導

就更容易走火入魔

有時見啲人坐坐下瞓著埋

其實走火入魔係借用道教詞語
如果只係打坐既話應該只會入魔
因為走火係關係到氣既流動
正常打座唔會好關事
入魔有時會執著於打座時所聽到既聲音,感覺,畫面
咁重點錯左,就好易精神錯亂
又或者有d人本身修行已經帶住錯誤既思維
好似觀憤怒相既本尊去蛛滅敵人
觀得多自己都會行歪路

所以對於禪相要不喜不憂

可能有人睇完書就做到
但有時入左魔都唔覺
所以有專人指導最好

哦。。。。原來係咁
點解啲人話唸六字大明咒通常都要唸108次
有咩原因
點先可以放下執著
點先可以放下執著

你執著啲咩?

唔係好易出事

點出事法?

個人會神神化化

然後就坐

有班人直頭睇完本人寫嘅高靈/菜絲嘅書就話自己日日可以同高靈/菜絲溝通,我冇嘢好講。

唔係好易出事

點出事法?

個人會神神化化

然後就坐

有班人直頭睇完本人寫嘅高靈/菜絲嘅書就話自己日日可以同高靈/菜絲溝通,我冇嘢好講。

Sorry你講嘅我未接觸過
但佛教打坐有指導係最好,而且方法有好多,唔係靜係坐,仲包括止同觀,詳細可以睇天台宗《童蒙止觀》,再進階啲有《摩訶止觀》,好多著作都有寫明詳細寫明修禪定期間會見到嘅影像,同應對方法,所以要跟有經驗嘅正信導師
我所知有數息觀、不淨觀、界分別觀、慈悲觀、空假中三觀、阿字觀等,適合不同人
依家黎講,涅盤仲有無可能
依家黎講,涅盤仲有無可能

雖然身處末法時代,但發心修行仍有機會證果
最重要係實行,說食不飽嘛

我自己係睇佛教故事入門,之後上youtube睇聖嚴法師<大法鼓>
https://m.youtube.com/user/DDMTV01
再睇佛教史,大概知道佛教源流同不同派別嘅特色
仲有睇佛青講座
https://m.youtube.com/channel/UC3Ocz7M_qAkGSwWoSufefEQ
以上係網上資訊

對正信佛教認知有一定了解後,可以試下聽講座
http://www.hkbuddhist.org/zh/page.php?p=activitypreview&cid=1

如果你覺得適合,可以去道場參學一下
另外建議巴打皈依,受唔受戒要自己衡量
佛教青年協會每隔一段時間就有得皈依,由暢懷法師主法,屬天臺宗道場
以上係我對入門嘅個人見解,每個人都有自己嘅因緣,所以我只能俾少少意見以供參考

至於拜佛的作用問題
我見過唔少人禮佛主要都係有所求,佛或菩薩係慈悲,可以助緣,但要改變都要靠自己,或則佛菩薩亦唔需要說法,過份依靠反而影響修行
以莊嚴心清淨心禮佛就好,我自己有時會為自己日常生活嘅貪、嗔、癡而懺悔

聖嚴師父真係接引不少人開始學佛。我覺得佢啲作品好適合初機學習。

唔係好易出事

點出事法?

個人會神神化化

然後就坐

但如果更進一步既觀想
或者係修行中出現問題
就一定需要上師指導

就更容易走火入魔

有時見啲人坐坐下瞓著埋

其實有部分人會出幻覺或者遇魔境,主要係心有強烈嘅欲求,想從禪修得到好多好多好處。

唔係好易出事

點出事法?

個人會神神化化

然後就坐

有部分人信new age嘢。其實正信佛教不會要人執著見到什麼、和誰溝通,反而係會教人問自己有沒有修改自己的缺點。依賴無常的外靈來修行,始終不是證涅槃的因。

聖嚴師父真係接引不少人開始學佛。我覺得佢啲作品好適合初機學習。

以前睇好多聖嚴法師嘅著作,資料詳細又解釋得好
巴打學佛有一段日子,有無試過越學、身體就越差?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞