學佛幾年,有咩想問

526 回覆
60 Like 6 Dislike
點睇地藏王菩薩

四大菩薩中,觀音菩薩代表大悲,普賢菩薩代表大行,文殊菩薩代表大智,地藏菩薩代表大行
因為地藏菩薩嘅願係「地獄未空,誓不成佛,眾生度盡,方證菩提」
有興趣可以睇《地藏王菩薩本願經》
唐密(或稱東密)中有六地藏,專門度化六道眾生

真心覺得好勁
地獄不空,誓不成佛
點睇地藏王菩薩

四大菩薩中,觀音菩薩代表大悲,普賢菩薩代表大行,文殊菩薩代表大智,地藏菩薩代表大行
因為地藏菩薩嘅願係「地獄未空,誓不成佛,眾生度盡,方證菩提」

真心覺得好勁
地獄不空,誓不成佛

可能佢後悔緊
四大菩薩係點樣黎
同埋係咪人人都可以做到菩薩

菩薩組合有好多種
例如「西方三聖」、「華嚴三聖」,我舉一個較普遍作例子
點睇地藏王菩薩

真心覺得好勁
地獄不空,誓不成佛

可能佢後悔緊

當世界去到壞劫
大火由地獄燒到光音天以下
此時眾生已投生至光音天
地獄自然清空
對佛學有興趣
試過睇有關書籍又覺得好深好悶
其實我係個執著撚黎
有時搞到自己情緒好差
想接觸下呢方面令自己豁達d
樓主有冇咩可以suggest下我呢d初學者?

書店有d漫畫佛經,你可以去打書釘睇下啱唔啱
蔡志忠嗰啲
佛教教理不少,初學可能無從入手,開post純粹希望可以幫到人
我學佛正確黎講係大乘佛教,學過幾年唯識,之後接觸天台宗教理,最後接觸唐密
純吹水,不喜勿插,太深未必即時答到,但會搵經典盡量解答
神通唔講,藏密唔講,因為唔識

女友都有學佛 連卡佛
交流下,我好鍾意聽衍空法師開示
佢weekend都會上電台講下佛,好易明

https://soundcloud.com/awareness-centre/
link入面好多佢d節目同開示
健康地球人就係電台嗰個
我成日會dl落電話,出街/落街跑步嗰陣聽
其他開示就會深少少
同埋我會去佢個centre度坐下禪,佢隔個星期三就有一次
不過我嫌隔星期坐一次有啲少,巴打有冇去開邊度?
個人鍾意禪宗多啲
對一個女仔痴線咁中意
但佢一feel到已經避開我
我仲係放低唔到
點算

苦戀我都試過,好似係持續左兩年,一直一廂情願咁追求,個種心情比死更難受,話放低又會忍唔往偷睇人地facebook
我唔會叫你一下子秒速放低,因為執愛係欲望中好強烈既一種,貪愛一個人就好似用一條鋼纜牽掛係對方身上,做咩事都諗到對方,沉迷係自己既幻想入面,最後令自己盲目

對治呢個煩惱,時間耐d先可以解決,有好多簡單做到既方法,不如試下多想想自己,心往內看
臨訓前,只專心做一件事,就係數自己既呼吸,其他乜都唔好諗
慢慢你會留意到自己既心會比較平靜,呢個已經係成功第一步
要解決煩惱,先要有冷靜既情緒
得閒做下運動仲好,游水幾好

有時都想放下,失敗之後
佢好似憎咗我,試過搵佢,都係Hea回。
後來又聯絡返我。
唔知自己算唔算得上放下,因為佢再搵我時,個心叫做平靜。
但佢搵返我,唔知係唔係想我搵返佢,還是點...

感情呢d真係好難放低

講少少嘢你聽,以前我試過同一個人有啲糾纏不清離離合合咁,有晚我發夢,夢見背景好似4,50年代,我俾人追殺,匿到去一間電器舖入面,d電器我剩係認到啲好舊式電視機,有d風扇。電器舖老闆係個呀伯,有個仔,佢地一齊趕走班人救咗我。跟住就係我好似嫁咗俾佢個仔,總之同咗佢一齊。初初好開心,後尾佢唔俾我出街,將我困住喺屋入面。有次我頂唔順走上天台,佢追出嚟,我就一嘢跳左落去,背脊落地,有冇死到我唔知,剩係記得攤咗喺度,佢追上嚟係咁喊,又係咁講對唔住。跟住我就醒咗,而嗰個男人就係嗰個同我糾纏不清嗰個人...

唔知點解自從發咗嗰個夢之後我就覺得,好似有啲嘢以前積落,所以而家先成日咁又怕佢但又想搵佢。而家反而覺得,都係唔好搞咁多好啲。
對一個女仔痴線咁中意
但佢一feel到已經避開我
我仲係放低唔到
點算

苦戀我都試過,好似係持續左兩年,一直一廂情願咁追求,個種心情比死更難受,話放低又會忍唔往偷睇人地facebook
我唔會叫你一下子秒速放低,因為執愛係欲望中好強烈既一種,貪愛一個人就好似用一條鋼纜牽掛係對方身上,做咩事都諗到對方,沉迷係自己既幻想入面,最後令自己盲目

對治呢個煩惱,時間耐d先可以解決,有好多簡單做到既方法,不如試下多想想自己,心往內看
臨訓前,只專心做一件事,就係數自己既呼吸,其他乜都唔好諗
慢慢你會留意到自己既心會比較平靜,呢個已經係成功第一步
要解決煩惱,先要有冷靜既情緒
得閒做下運動仲好,游水幾好

有時都想放下,失敗之後
佢好似憎咗我,試過搵佢,都係Hea回。
後來又聯絡返我。
唔知自己算唔算得上放下,因為佢再搵我時,個心叫做平靜。
但佢搵返我,唔知係唔係想我搵返佢,還是點...

感情呢d真係好難放低

講少少嘢你聽,以前我試過同一個人有啲糾纏不清離離合合咁,有晚我發夢,夢見背景好似4,50年代,我俾人追殺,匿到去一間電器舖入面,d電器我剩係認到啲好舊式電視機,有d風扇。電器舖老闆係個呀伯,有個仔,佢地一齊趕走班人救咗我。跟住就係我好似嫁咗俾佢個仔,總之同咗佢一齊。初初好開心,後尾佢唔俾我出街,將我困住喺屋入面。有次我頂唔順走上天台,佢追出嚟,我就一嘢跳左落去,背脊落地,有冇死到我唔知,剩係記得攤咗喺度,佢追上嚟係咁喊,又係咁講對唔住。跟住我就醒咗,而嗰個男人就係嗰個同我糾纏不清嗰個人...

唔知點解自從發咗嗰個夢之後我就覺得,好似有啲嘢以前積落,所以而家先成日咁又怕佢但又想搵佢。而家反而覺得,都係唔好搞咁多好啲。

前世冇解決嘅嘢,就會留喺今世度完成呢個課題⋯
好似係
當年小乘點領悟到變成大乘
想問下普遍人學佛係完全相信佢因果輪迴等等果一套?
定係純粹學佢固中既哲理?
因為就我睇法其實有好多concept係未被証實 樓主係咪一樣對佛法理論深信不疑?

利申:純討論 冇反佛教意思
當年小乘點領悟到變成大乘

二乘說一切有部發展到後期提出「十二有」「三世實有」「法體實有」
師子鎧造《成實論》已具有有「人法二空」既大乘思想
大概二世紀或以前馬嗚菩薩造《大乘起信論》提倡「一心開二門」,講如來藏思想
之後龍樹菩薩誕生,提出「空」的見解,造《中論》、《百論》、《十二門論》
其後無著、世親菩薩,提出「有」的見解,創瑜伽行唯識學派
《大唐西域記》卷五:「無著菩薩,夜升天宮,於慈氏菩薩所受《瑜伽師地論》、《莊嚴大乘經論》、《中邊分別論》等,晝為大眾講宣妙理。」

二乘大乘都係佛法
請教下班科學盲撚何謂鬼,何為佛
因為就我睇法其實有好多concept係未被証實 樓主係咪一樣對佛法理論深信不疑?

我自己信因果輪迴
同埋佛教唔少哲學,思想方向都好buy
就證唔證實嚟講,我自己覺得所謂證實已經係前設咗有'事實'呢樣嘢,而我係buy佛教嗰套講所有人嘅'認知'都係由眼耳鼻舌身(你當係人嘅senses) 去用個腦轉化為意,即係concept. 所以所謂事實都係你個腦入面嘅concept而已。

普通人學佛心態我唔敢猜想,知道有唔少學者係用哲學角度去睇
但如果皈依左就要相信,因為皈依佛、法、僧
我相信正信佛教理論
至於未被證實方面,或者我咁講
釋迦牟尼佛係三轉四諦法輪時講
「此是苦,我已知,不復更知;此是集,我已斷,不復更斷;此是道,我已修,不復更修;此是滅,我已證,不復更證」
佛陀用親身角度去證實佛既境地,亦教度眾生離苦得樂
此外不少經典提出,要離言語相、文字相
世間心行處滅言語道斷。究竟之真理,言語之道斷而不可言說。心念之處滅而不可思念也。《佛學大辭典》
所謂未被證實,相信可以通過修行慢慢修證
樓主,所謂小乘,其實係眨意
我會叫原始佛教,而唔會叫小乘
佢地只係遵守原來佛陀在世時既教導修行
不再在佛陀所教之上作出自己詮譯或增減
認為佛法只有一種,就係佛陀的教法
佛陀以外後人再 on top 講既都係 irrelevant

簡單講,佛陀比喻為醫生,佛法就係藥,世間眾生就係病人。醫生只係叫病人食藥,將病治癒就好,冇叫病人要做醫生。正如佛陀教大家依佛法修行,斷煩惱了生死解除輪迴之苦,冇叫過人成佛。

而果句 [地獄不空、誓不成佛] 更令我覺得講呢句野個人可能未曾聽過正確佛法,就好似講緊 [醫院不空,誓不做醫生] 一樣痴線

以下係原始佛教比丘瑪欣徳尊者答問

問:為什麼有些人說南傳上座部佛教是小乘佛教?
答:在回答這個問題之前,先來弄清什麼叫“小乘”。小乘,梵語為h nay na。其中,h na含有惡劣的、下賤的、卑鄙的、低級的、庸俗的、被唾棄的等意思,通常用來罵人。y na是指車輛、車乘、交通工具。相對於H nay
na的是Mah y na(大乘)。mah 含有偉大的、高貴的、崇高的等意思,因此將h nay
na翻譯為“小乘”,其原意為卑劣乘、下賤乘。

為什麼會有所謂的“大乘”、“小乘”呢?話說在佛滅(佛陀入般涅)後五百多年(西元前1世紀),印度本土興起了一場佛教改革運動,主張修行菩薩道,普度眾生,並以成就佛果為最終目標。這些新興起的佛教自稱“大乘”,並把以前的佛教傳統和當時與之並行的說一切有部、經量部、大眾部等部派佛教貶稱為“小乘”

然而,上座部佛教早在佛滅二百多年的阿首咖王(Asoka,阿育王,西元前3世紀在位)時期,即從印度往南傳入斯里蘭卡、緬甸等地,“大乘”“小乘”之分是在其後兩百多年才發生于南亞次大陸的事。所以,在南傳上座部佛教的整套巴厘三藏及其注釋中,都找不到“大乘”、“小乘”等北傳佛教的專有名詞

南傳佛教的特點是“保守”——保守佛陀教法的純潔性,以及上座部佛教的傳統性。在對待佛陀的教導方面,南傳佛教堅持三個原則:1.非佛所說不添加;2.佛陀所說不刪改;3.如佛所教而遵行。南傳佛教認為:作為佛陀的弟子,有義務讓佛法純正無雜地傳承下去,以令正法久住世間,讓未來的有緣眾生也能學習和實踐純正的佛法

北傳佛教以大乘佛教為主流,強調“圓融”、“慈悲”、“方便”,只要能隨順眾生,兼收並蓄、海納百川也無妨。北傳佛教認為:佛法的目的在於給眾生帶來利益,所以可因時、因地、因人而調整、變通和發展佛教。正因如此,佛教在中國融合了大量的漢地文化、儒道思想,形成帶有濃厚中華特色的漢傳佛教。佛教在藏地也一樣,吸收了苯教等當地信仰因素,形成現在所看到的藏傳佛教

南傳佛教只禮敬、尊奉歷史上的苟答馬佛陀,並視為導師;不崇拜菩薩、祖師、鬼神等

北傳佛教供奉諸多的佛、菩薩、羅漢、金剛、祖師、諸天鬼神等,例如阿彌陀佛、藥師佛、觀世音菩薩、地藏菩薩等等;對於人間的佛陀,有人尊為導師,但許多人也視之為“千百億化身釋迦牟尼佛”

南傳佛教強調持戒、修行止觀、四念處等,修行方式以禪坐、經行為主。多數比庫也學習經教、說法利生。大部分人希望能斷除煩惱、證悟涅。

北傳佛教的修行方法有“八萬四千法門”之說,例如參禪、念佛、誦經、持咒、禮佛、拜懺、放焰口、打水陸、放生等等。對於修行目標也多種多樣,有人發願世世常行菩薩道,有人追求往生淨土,有人追求明心見性,有人追求即身成佛,有人追求消除業障等等
佛陀以外後人再 on top 講既都係 irrelevant

簡單講,佛陀比喻為醫生,佛法就係藥,世間眾生就係病人。醫生只係叫病人食藥,將病治癒就好,冇叫病人要做醫生。正如佛陀教大家依佛法修行,斷煩惱了生死解除輪迴之苦,冇叫過人成佛。

而果句 [地獄不空、誓不成佛] 更令我覺得講呢句野個人可能未曾聽過正確佛法,就好似講緊 [醫院不空,誓不做醫生] 一樣痴線

答:在回答這個問題之前,先來弄清什麼叫“小乘”。小乘,梵語為h nay na。其中,h na含有惡劣的、下賤的、卑鄙的、低級的、庸俗的、被唾棄的等意思,通常用來罵人。y na是指車輛、車乘、交通工具。相對於H nay
na的是Mah y na(大乘)。mah 含有偉大的、高貴的、崇高的等意思,因此將h nay

為什麼會有所謂的“大乘”、“小乘”呢?話說在佛滅(佛陀入般涅)後五百多年(西元前1世紀),印度本土興起了一場佛教改革運動,主張修行菩薩道,普度眾生,並以成就佛果為最終目標。這些新興起的佛教自稱“大乘”,並把以前的佛教傳統和當時與之並行的說一切有部、經量部、大眾部等部派佛教貶稱為“小乘”

然而,上座部佛教早在佛滅二百多年的阿首咖王(Asoka,阿育王,西元前3世紀在位)時期,即從印度往南傳入斯里蘭卡、緬甸等地,“大乘”“小乘”之分是在其後兩百多年才發生于南亞次大陸的事。所以,在南傳上座部佛教的整套巴厘三藏及其注釋中,都找不到“大乘”、“小乘”等北傳佛教的專有名詞

南傳佛教的特點是“保守”——保守佛陀教法的純潔性,以及上座部佛教的傳統性。在對待佛陀的教導方面,南傳佛教堅持三個原則:1.非佛所說不添加;2.佛陀所說不刪改;3.如佛所教而遵行。南傳佛教認為:作為佛陀的弟子,有義務讓佛法純正無雜地傳承下去,以令正法久住世間,讓未來的有緣眾生也能學習和實踐純正的佛法

北傳佛教以大乘佛教為主流,強調“圓融”、“慈悲”、“方便”,只要能隨順眾生,兼收並蓄、海納百川也無妨。北傳佛教認為:佛法的目的在於給眾生帶來利益,所以可因時、因地、因人而調整、變通和發展佛教。正因如此,佛教在中國融合了大量的漢地文化、儒道思想,形成帶有濃厚中華特色的漢傳佛教。佛教在藏地也一樣,吸收了苯教等當地信仰因素,形成現在所看到的藏傳佛教

南傳佛教只禮敬、尊奉歷史上的苟答馬佛陀,並視為導師;不崇拜菩薩、祖師、鬼神等

北傳佛教供奉諸多的佛、菩薩、羅漢、金剛、祖師、諸天鬼神等,例如阿彌陀佛、藥師佛、觀世音菩薩、地藏菩薩等等;對於人間的佛陀,有人尊為導師,但許多人也視之為“千百億化身釋迦牟尼佛”

南傳佛教強調持戒、修行止觀、四念處等,修行方式以禪坐、經行為主。多數比庫也學習經教、說法利生。大部分人希望能斷除煩惱、證悟涅。

北傳佛教的修行方法有“八萬四千法門”之說,例如參禪、念佛、誦經、持咒、禮佛、拜懺、放焰口、打水陸、放生等等。對於修行目標也多種多樣,有人發願世世常行菩薩道,有人追求往生淨土,有人追求明心見性,有人追求即身成佛,有人追求消除業障等等

巴打講得好好,多謝你嘅資料
其實我就係怕小乘呢個言詞會引起反感,所以盡量都稱「二乘」,可能咁都講得未夠好,應該用其他稱呼,非常抱歉
開呢個post嘅純粹用意係想多啲人了解佛法,我都唔敢批評人話「未聽過正確佛法」或用「痴線」去形容其他乘佛法
我一向都認為南傳、漢傳、藏傳都係佛法,係有啲回覆中亦有講

佛法有八萬四千法門
南傳證阿羅漢果
漢傳求菩薩道
密宗求即身成佛
三傳都係佛說,都有經典,都有唔少大德修行證果
我可能講得唔清楚,令你誤會有低眨嘅意思,抱歉
覺唔覺後生信佛好少?信仰好似有潮流咁,後生好多都信基督,信佛啲人會覺得老土咁,係咩原因導致?你點睇?

漢傳個包裝問題
東密同藏密都多左後生信

因為人地番教會同人玩 學佛就自己同自己玩
開post目的係想令多啲人了解佛法
奈何末學言辭不清晰,容易令人產生誤會,實在弄巧反拙,再次抱歉
之前嘅回覆我都盡量引多啲出處,經典或論或大德之言,希望幫到大家
我怕自己講多錯多,祝大家六時吉祥,福慧增長
抱歉抱歉

巴打講得好好,多謝你嘅資料
其實我就係怕小乘呢個言詞會引起反感,所以盡量都稱「二乘」,可能咁都講得未夠好,應該用其他稱呼,非常抱歉
開呢個post嘅純粹用意係想多啲人了解佛法,我都唔敢批評人話「未聽過正確佛法」或用「痴線」去形容其他乘佛法
我一向都認為南傳、漢傳、藏傳都係佛法,係有啲回覆中亦有講

佛法有八萬四千法門
南傳證阿羅漢果
漢傳求菩薩道
密宗求即身成佛
三傳都係佛說,都有經典,都有唔少大德修行證果
我可能講得唔清楚,令你誤會有低眨嘅意思,抱歉

其實上座部同大乘學說有唔少衝突之處

例如比丘不可持咒,手不觸金銀,不得自行煮食,日中一食(唔知大乘有冇)等等

北傳佛教以大乘佛教為主流,強調“圓融”、“慈悲”、“方便”,只要能隨順眾生,兼收並蓄、海納百川也無妨。北傳佛教認為:佛法的目的在於給眾生帶來利益,所以可因時、因地、因人而調整、變通和發展佛教。

The irony is that
北傳佛教 主張普渡眾生,但中港台等地 學佛既人只佔小數。
南傳佛教 冇強調呢樣野,但九成幾人民 係佛教徒。

我會覺得 北傳佛教有點 言行不一。
覺唔覺後生信佛好少?信仰好似有潮流咁,後生好多都信基督,信佛啲人會覺得老土咁,係咩原因導致?你點睇?

漢傳個包裝問題
東密同藏密都多左後生信

因為人地番教會同人玩 學佛就自己同自己玩

細個同班捐友成班玩就可以
大個先知有咩真係有對自己好

咁入面洗腦勁 我細細個番過 對呢樣野完全無感覺 最後睇左金剛經就有所感觸 就開始左學佛
開post目的係想令多啲人了解佛法
奈何末學言辭不清晰,容易令人產生誤會,實在弄巧反拙,再次抱歉
之前嘅回覆我都盡量引多啲出處,經典或論或大德之言,希望幫到大家
我怕自己講多錯多,祝大家六時吉祥,福慧增長
抱歉抱歉

你學到咩程度 有冇體驗到正常人體驗唔到既野
做人好苦

你騎馬來我騎驢,看看眼前我不如;回頭一看推車漢,比上不足比下餘。

看不見,不苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞