學佛幾年,有咩想問

526 回覆
60 Like 6 Dislike

不過我知係佛教角度來睇,其實係講緊做好自己就會感染到其他人既。但我覺得佢係你對佢好佢都唔會感激你果d.要用好來感染佢不如用壞來摑醒佢,雖然我知咁樣都唔好

Sry巴打,近排忙少上連登,上面六道巴打解釋得好清楚
你妹妹會唔會係到反叛期?我細妹同你情況有啲啲似,早年都試過係咁,關係變差,最後離家出走,幾年之後先返屋企,而家大個咗結婚生仔,修心養性,其實真係好好彩,希望以下親身經歷可以令你得到幫助
首先,要幫人或者想改變人之前先要諗諗對方想要咩,或者要係適當時候幫忙會更好。因為每個人想法唔同,理解亦唔同,可能你呢個行為係為佢好,但係佢眼中係煩膠。《維摩詰經》中的主角,維摩詰居士經與賭徒妓女等人為伍,常人會以為佢修行唔好,但其實一般人如果唔同佢地親身直接接觸,又點了解佢地嘅苦呢?滅苦首先要知苦,解決問題首先要搵出問題
是故經云:「以一切眾生病是故我病,若一切眾生病滅,則我病滅」
你細妹鍾意啲咩?想要啲咩?會唔會其實佢只係想獨處靜下?以我嘅經驗,半年已經一個代溝,愈生活得愈接近嘅人反而愈少溝通,講得多好易變煩膠。試下多啲觀察你細妹,嘗試用共同興趣打開話題,或者問啲佢有興趣嘅問題。有時問題唔係做定唔做,而係應該點去做。

至於點去實行,就要等,等到一個適合時機,你再破冰或者修補關係咁就會好啲。
舉個例,就好似我妹妹,佢出走幾年搵返個陣,大家都怕其實佢心入面好憎屋企人,唔想見我地,點知第一眼見到阿媽係喊到收唔到聲。所以有時係一個人嘅行為,未必係討厭一個人,你可以試下靜靜咁幫佢,例如落雨幫佢放把遮係袋,天氣凍幫佢放件褸入袋等等,對佢累積多啲善因
直到遇到啲佢需要你嘅時候,因緣具足就可以令關係改善,需要時伸出援手好過平時千言萬語。
加油,慢慢黎

多謝巴打 我係姐姐來既。我岩先睇完上面個巴打講完,心入面係咁同自己講阿彌陀佛,慈悲為懷,就鼓起勇氣同我妹破冰,主動同佢傾下計。跟住大家都有講有笑。果刻其實我好感動好想喊,覺得心入面既苦減少左好多,相信佢都係。我會繼續努力種多d 善因

咁咪好,兩姊妹會易溝通啲,
苦係一定會有,要明白無常嘅道理先會學惜珍惜,煩惱同菩提可以係一體
好細個受咗五戒 而家睇返好後悔 因為唔自律 守唔到戒 成日破戒 對唔住

持戒清淨唔容易,學佛可以年輕學,但守戒我個人認為,最少要了解清楚戒內容,先開始持戒會好啲
犯戒一般都可以懺悔,唔好介意我俾少少建議,不如試下先持好兩條戒,再慢慢受多幾戒,咁一黎會對自己修行有幫助,亦能培養自己對守戒的信心
我老母一早念完經就開始咒人
邊個親戚對佢唔住
邊個朋友呃過佢

人地都死左咁多年 或者根本唔會再見 仲咁執著
我都知佢自己睇開d 就無野
但有冇咩方法化解
係屋企聽播佛經對自己修為有冇幫助?
播唔啱係咪會吸引靈體?
本身小弟有接觸禪宗,但對密宗最有興趣,特別係時輪金剛。但近日越睇越覺得密宗似外道(婆羅門教同印度教),反而上部座同禪宗感覺正氣啲。
請問我嘅感覺正確嗎?
本身小弟有接觸禪宗,但對密宗最有興趣,特別係時輪金剛。但近日越睇越覺得密宗似外道(婆羅門教同印度教),反而上部座同禪宗感覺正氣啲。
請問我嘅感覺正確嗎?

我學耐左都覺得佢地似附佛外道
我老母一早念完經就開始咒人
邊個親戚對佢唔住
邊個朋友呃過佢

人地都死左咁多年 或者根本唔會再見 仲咁執著
我都知佢自己睇開d 就無野
但有冇咩方法化解

或者咁講,一個人如果咁憎第二個人,咁佢多數係受過好大委屈,唔係其他咁易理解到
如果要化解最好係慢慢累積多啲正念,或者你俾多啲佛法節目佢聽,可以減低心中嘅怨念
想問樓主,有冇接觸聖嚴法師所謂 人間淨土 係咩?
有次聽講座講到,聖嚴法師好似主張佛性中保留一點人性(可能係我理解錯),以我廢柴理解淨係可以諗得出觀音化為人間眾相,例如乞丐,妓女點化世人,可唔可以講下?
請問我嘅感覺正確嗎?

可以分享多啲嗎?但力量好似比較強?重有,密宗揉合左印度教同苯教,重有藏地文化風土人情。所以我就諗會唔會唔係咁適合我地漢地修持呢?
請問我嘅感覺正確嗎?

可以分享多啲嗎?但力量好似比較強?重有,密宗揉合左印度教同苯教,重有藏地文化風土人情。所以我就諗會唔會唔係咁適合我地漢地修持呢?

佛說 所有咒術皆不可取
請問我嘅感覺正確嗎?

佛說 所有咒術皆不可取

當然 跟佛祖修要經無量劫方能得佛果
請問我嘅感覺正確嗎?

個人意思,我唔了解一樣嘢之前唔會亂下判斷
漢傳可以分為十宗,禪宗只係其中一宗,屬如來藏系統,而且禪宗之下再有分支,如法眼宗、曹洞宗、臨濟宗等,時期上分初祖至五祖為如來禪,六祖慧能以後為祖師禪
請問又有無分那宗為正宗?
華嚴宗基於唯識發展至一真法界,立五十二階位次第
天台宗基於空法,講空假中三觀,一念三千,法華一乘,佛性真如
咁又正唔正氣呢?作為佛弟子又了解有幾多?
密宗都有藏密、唐密及台密,藏密有紅、白、花、黃,係咪每一宗的教法都了解?
唐密承佛性論立胎藏界,講一切眾生本自具足,本自圓滿
攝華嚴思想立金剛界,由降三世三昧耶會至成身會,立修行次第
由唐朝弘法大師(空海)帶回兩部到日本流傳至今,於高野山
台密承順䁱阿闍梨胎藏部之法,由傳教大師(最澄)帶至日本保存至今,於比睿山
末學係唐密佛子,據我所知十二大天以上階位的儀軌皆有入我我入,目的係警覺自身佛性,隨咒入三摩地,本宗根本經典為《大日經》及《金剛頂經》,末學仍在學習研讀中,但外間又有幾多人睇過呢?
再者,密法講傳承,無上師或阿闍梨接引或教導,又點可以話自己了解然後下定論呢?
「佛以一音演說法,眾生隨類各得解」,每個人根器唔同,覺得適合自己就好
況且,《大智度論》云:「依法不依人。依義不依語。依智不依識。依了義經不依不了義經。」任何佛法都要透過自身信解行證去達至修行結果,無論對邊一宗,末學都會真正了解先會下判斷,合十
請問我嘅感覺正確嗎?

佛說 所有咒術皆不可取

可參考三身佛
點睇dse條題目

呢幾年無點睇
不過知道以前有d大、小乘撈亂,佛學黎講無問題,研究落去可能會亂,因為一係門知識
佛教黎講就要配合修行,「信、解、行、證」,文字始終係文字,當中得到幾多?應用到既又有幾多?

宜家香港既佛教俾大陸入侵得好勁。

前幾年DSE ERS有題問關於香港有一個善長既德行。點知有個佛聯會有個大陸黎既“”
點睇dse條題目

呢幾年無點睇
不過知道以前有d大、小乘撈亂,佛學黎講無問題,研究落去可能會亂,因為一係門知識
佛教黎講就要配合修行,「信、解、行、證」,文字始終係文字,當中得到幾多?應用到既又有幾多?

前幾年DSE ERS有題問關於香港有一個善長既德行。點知有個佛聯會有個大陸黎既“”

前幾年DSE ERS有題問關於香港有一個善長既德行。點知有個佛聯會有個大陸黎既“高僧”反對,話點解唔用大陸人。
想問樓主,有冇接觸聖嚴法師所謂 人間淨土 係咩?
有次聽講座講到,聖嚴法師好似主張佛性中保留一點人性(可能係我理解錯),以我廢柴理解淨係可以諗得出觀音化為人間眾相,例如乞丐,妓女點化世人,可唔可以講下?

記憶中係因為好多人覺得佛學概念大深,又多經典,離生活太遠,所以容易令人卻步
就係呢幾十年開始有人間佛教呢個發展方向,俗世啲講就係用生活包裝佛法,令更多人接受
依佛法黎睇,布施、持戒、忍辱等波羅密的菩薩精神都可以好生活化,亦都可以係生活中做到,引導眾生入佛門
點睇dse條題目

呢幾年無點睇

前幾年DSE ERS有題問關於香港有一個善長既德行。點知有個佛聯會有個大陸黎既“高僧”反對,話點解唔用大陸人。

對唔住,相關題目無睇,抱歉
單就佛法而言,基本上都係要修行好,有威儀,持戒清淨,對佛法有幫助
小弟接觸左佛教兩三年,靠睇書同YouTube,顯教基本野叫做學過曬,想揾唐密/商業味淡嘅漢傳佛堂深入學,師兄有冇介紹
小弟接觸左佛教兩三年,靠睇書同YouTube,顯教基本野叫做學過曬,想揾唐密/商業味淡嘅漢傳佛堂深入學,師兄有冇介紹

唐密我推薦睇以下幾本
《密教發達志》講歷史
《曼荼羅之研究》講金剛、胎藏兩部曼荼羅
全佛出版社都有兩本講曼荼羅
如果有資糧,最近持松法師有全集,可以參考,當然最好係跟阿闍梨學
漢傳佛學堂方面,僅提供資料如下:
法相學會
志蓮靜苑佛學課程
法鼓山
佛青
樓主真係識好多佛學知識。

小弟都學左幾年佛,主要係禪宗同藏傳。我發覺好多人都對學佛有誤解,例如點香、食素嗰啲。事實上佛陀點香只不過係為左戶外講經要驅蚊同提神,而唔係咩求福之類。

所以我一直都同人講 “我係信佛學唔係信佛教”。 佛教俾左好多錯誤既規範,不了。

特別係大陸既佛教,之前自己去晒啲所謂既佛教名山,跟本就痴撚左線。宜家學佛去外國重好過係香港。
和尚唔食肉,咁食 omega 3 魚油丸,算唔算食左肉?
冇受精雞蛋食唔食得?

不為我殺 不為我死 雞蛋生機 不是生命 (個人意見)

老實講佛陀並冇特別講過唔可以食肉,只不過係因為地理因素漢傳佛教先有齋食文化(叢林清規)。不過既然信佛,自然要慈悲對有情眾生。或者諗下既然有輪迴,話唔定舊豬肉係你朋友。

所以可免則免。
和尚唔食肉,咁食 omega 3 魚油丸,算唔算食左肉?
冇受精雞蛋食唔食得?

不為我殺 不為我死 雞蛋生機 不是生命 (個人意見)

老實講佛陀並冇特別講過唔可以食肉,只不過係因為地理因素漢傳佛教先有齋食文化(叢林清規)。不過既然信佛,自然要慈悲對有情眾生。或者諗下既然有輪迴,話唔定舊豬肉係你朋友。

所以可免則免。

無心識 無體溫 不為我死 我相信無問題 不過新鮮既當然唔買
請問我嘅感覺正確嗎?

佛說 所有咒術皆不可取

所以我先問。重有密宗嘅大成就者,圓滿或證得虹光身後,又係咪都係涅盤呢?但根據佛說,佢地嘅修持方法似外道。但又點解可以去到呢個境界?咁其他派別咪好似好蠢?
請問我嘅感覺正確嗎?

佛說 所有咒術皆不可取

所以我先問。重有密宗嘅大成就者,圓滿或證得虹光身後,又係咪都係涅盤呢?但根據佛說,佢地嘅修持方法似外道。但又點解可以去到呢個境界?咁其他派別咪好似好蠢?

要睇自己岩邊種
請問我嘅感覺正確嗎?

個人意思,我唔了解一樣嘢之前唔會亂下判斷
漢傳可以分為十宗,禪宗只係其中一宗,屬如來藏系統,而且禪宗之下再有分支,如法眼宗、曹洞宗、臨濟宗等,時期上分初祖至五祖為如來禪,六祖慧能以後為祖師禪
請問又有無分那宗為正宗?
華嚴宗基於唯識發展至一真法界,立五十二階位次第
天台宗基於空法,講空假中三觀,一念三千,法華一乘,佛性真如
咁又正唔正氣呢?作為佛弟子又了解有幾多?
密宗都有藏密、唐密及台密,藏密有紅、白、花、黃,係咪每一宗的教法都了解?
唐密承佛性論立胎藏界,講一切眾生本自具足,本自圓滿
攝華嚴思想立金剛界,由降三世三昧耶會至成身會,立修行次第
由唐朝弘法大師(空海)帶回兩部到日本流傳至今,於高野山
台密承順䁱阿闍梨胎藏部之法,由傳教大師(最澄)帶至日本保存至今,於比睿山
末學係唐密佛子,據我所知十二大天以上階位的儀軌皆有入我我入,目的係警覺自身佛性,隨咒入三摩地,本宗根本經典為《大日經》及《金剛頂經》,末學仍在學習研讀中,但外間又有幾多人睇過呢?
再者,密法講傳承,無上師或阿闍梨接引或教導,又點可以話自己了解然後下定論呢?
「佛以一音演說法,眾生隨類各得解」,每個人根器唔同,覺得適合自己就好
況且,《大智度論》云:「依法不依人。依義不依語。依智不依識。依了義經不依不了義經。」任何佛法都要透過自身信解行證去達至修行結果,無論對邊一宗,末學都會真正了解先會下判斷,合十

明白!多謝樓主嘅見解!
但小弟想問的是西藏密宗,因我睇資料佢地有人骨法器,又會以人肉、人血、人皮作祭品供護法神。重有無上瑜珈部嘅雙修,宗喀巴大師又講過要張你嘅妻女、姊妹奉獻比你嘅上師,越珍貴就越表現得你尊敬上師。甚至可以殺人而取他人妻子作明妃,又會有身罐、甘露丸等儀軌。好似同一般對佛教以慈悲同導人向善嘅形象背道而馳。反而更加似古代部落嘅薩滿主義和印度濕婆信徒嘅修法。印象中好似除左紅教已停傳雙修,改為大圓滿。其餘教派都係以雙修作為最高法門。歴史上亦試過有活佛死於梅毒,原因係荒淫所至。有冇修藏密巴打解說?
重有,據佛佗所預言在末法時期壞正法嘅邪魔外道有幾分相似,所以先有此疑問。
利申:非挑機。正正係我對藏密最有興趣,所以先想知清楚。唔想誤信邪見!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞