學佛幾年,有咩想問

526 回覆
60 Like 6 Dislike
老衲-道行有幾高
無左禪感點算

入左魔點算

我廢J,請問咩係禪感
入咗魔係身體有事?定睇到聽到怪異嘢?
有咩事睇醫生check清楚先最好,打坐最好有法師教

一要入定,就五感干擾,好多野入左腦,清淨唔到。

入魔講緊心入面住左隻魔(?),係咁影響判斷,係我腦裡面張牙舞爪(形容)。產生左恐怖既念頭。
無左禪感點算

入左魔點算

我廢J,請問咩係禪感
入咗魔係身體有事?定睇到聽到怪異嘢?
有咩事睇醫生check清楚先最好,打坐最好有法師教

一要入定,就五感干擾,好多野入左腦,清淨唔到。

入魔講緊心入面住左隻魔(?),係咁影響判斷,係我腦裡面張牙舞爪(形容)。產生左恐怖既念頭。

嘩,呢啲真係唔識喎,因為未試過入定
修行太差,sorry
新佛學post 留名
佛學點睇宇宙起源。好耐之前睇過一個科學節目好似講過話對住水冥想定唔知點(應該係佛教既野),可以改變到水既形狀定唔知結構,有冇聽過啲類似咁既野?
巴打學佛幾年 有冇諗過出家?

學佛又唔出家 仲貪戀塵世 係唔係唔可以修成正果?
可否講下 修練到什麼程度?
可否講下 你本身修練到什麼程度?
你扑唔扑野

首先,你要有……

咁你點睇叫雞

睇個個人有無受戒,因果自負

即係點

會破壞大眾對佛教嘅形像,有受戒可能會破戒,最終因果自負

我唔明會有咩因果。
提供服務既女人,係心甘情願做既。(不生嗔恨心)
而男人 就係單身既。(沒有出軌)(男既只係在家學佛 別人不知他學佛)
咁會有咩因果?請詳細解釋。
佛學點睇宇宙起源。好耐之前睇過一個科學節目好似講過話對住水冥想定唔知點(應該係佛教既野),可以改變到水既形狀定唔知結構,有冇聽過啲類似咁既野?

宇宙起緣都係因緣和合,無所謂創世神,一樣會有成、往、壞、空
至於水個個實驗我無聽過sorry,答你唔到
巴打你好 我都想了解一下大乘佛教 應該點入手?
巴打學佛幾年 有冇諗過出家?

學佛又唔出家 仲貪戀塵世 係唔係唔可以修成正果?

之前有,不過仲有家人要養,咁係我道心唔夠
修成正果未必係現世證果,現階段我做唔到,吹兩嘴都可以既
樓主
留名學野
另外想問 咩係「我」「我執」
巴打你好 我都想了解一下大乘佛教 應該點入手?

你扑唔扑野

首先,你要有……

咁你點睇叫雞

睇個個人有無受戒,因果自負

無受戒你係咪唔洗咩飛?

都會感果,因果自負嘛
犯戒會有埋五衰秏
點睇DSE個題 求不得 同 捨不得?
「求不得」和「捨不得」,何者是現代人煩惱的主要根源?
禪修係咪學佛第一步

或者咁講
因為禪宗係中國歷朝影響太大,提起佛教就令人不期然諗起「禪」,但事實上禪只係其中一個法門
例如出名既玄奘法師,係唯識宗,講轉識成智
淨土宗就可以念佛往生淨土

所以你問我第一步我真係唔識答你,因為你想要同我想要既唔同,甚至禪都可以分為「如來禪」「祖師禪」
由達摩祖師帶黎中國,一直傳到六祖都係「如來禪」,要清淨自己既心
去到六祖慧能就轉變為「祖師禪」,講自性本來清淨,本來具足一切

要留意,如果修大乘法,「四念處」呢類係小乘法,唔好混亂
大乘修禪係禪宗或者天台宗
小止觀網上資源
http://buddhism.lib.ntu.edu.tw/BDLM/sutra/chi_pdf/sutra19/T46n1915.pdf

修禪我建議跟導師,法鼓山-香港道場有
可參考
http://www.ddmhk.org.hk/main.php?lang=2

四念處係南傳既教法,都係名相ja
大乘咪一樣要修
五加行當中咪又有四念處教法
根本大乘既根基係南傳
無出離心既菩提心又點成佛呢?

我講得唔好
原意係怕修大乘既巴打會因我講得唔清楚而專修「四念處」,令大乘人專修二乘法,斷人慧命我大鑊
為我既失言再次道歉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞