學佛幾年,有咩想問

526 回覆
60 Like 6 Dislike
巴打學佛有一段日子,有無試過越學、身體就越差?

無試過啊,有一排修數息觀身體仲好咗,無咁易氣喘
反而聽有師兄講過施餓鬼有反效果,可能唔適合或者做得唔如法,亦有說法係有冤親債主
普通佛弟子受三皈五戒有善神護持,修得好會有天龍八部護法
記憶中,律宗祖師道宣律師受天人供養,真言宗祖師弘法大師有青龍護法,可作例證
大乘佛教=大愛左膠? 我佛你!
Pish
冇追post,有樣嘢想請問樓主,頭先比人睇掌話我感情上多爛桃花,如果我多啲修佛,其實有冇得將個情況扭轉乾坤
冇追post,有樣嘢想請問樓主,頭先比人睇掌話我感情上多爛桃花,如果我多啲修佛,其實有冇得將個情況扭轉乾坤

修佛唔係交易,修完可以增加善果的助因助緣,但我明白每個人都有欲望同自己嘅因緣,好難一次斷,慢慢修喇

如果你修漢傳顯教,可以試下參加讀經、拜懺、打坐呢啲法會,最後記得迴向,可以試下迴向自己「福慧增長,減少逆緣」等
有智慧、有清醒頭腦的話,自然都可以清楚認識對方,減少唔好嘅因緣
有咩歡迎你再問,希望答到你,願巴打六時吉祥

修佛唔係交易,修完可以增加善果的助因助緣,但我明白每個人都有欲望同自己嘅因緣,好難一次斷,慢慢修喇

如果你修漢傳顯教,可以試下參加讀經、拜懺、打坐呢啲法會,最後記得迴向,可以試下迴向自己「福慧增長,減少逆緣」等
有智慧、有清醒頭腦的話,自然都可以清楚認識對方,減少唔好嘅因緣

我每日都有喺屋企唸六字大明咒幾百次,然後回向比眾生

六字大明咒雖然都算普傳,但巴打有無觀想?
唸咒都係跟師父好

手相有佢嘅道理,但佢啲解釋係從已有資料(你隻手嘅紋係多年嚟磨下磨下而得嚟)測出黎,所以你係絕對可以靠後天努力改變自己。
以前聖嚴師父都睇過相,個睇相佬話佢會有三個老婆又話佢六十歲死。佢最後成為一代高僧,七十幾歲先圓寂。

六字大明咒雖然都算普傳,但巴打有無觀想?
唸咒都係跟師父好

我屋企有觀音菩薩像,我會對住佢唸

手相有佢嘅道理,但佢啲解釋係從已有資料(你隻手嘅紋係多年嚟磨下磨下而得嚟)測出黎,所以你係絕對可以靠後天努力改變自己。
以前聖嚴師父都睇過相,個睇相佬話佢會有三個老婆又話佢六十歲死。佢最後成為一代高僧,七十幾歲先圓寂。

明白,但有人講過今世修行未必今世報到,可能要來世先報到

我用少少自己嘅知識解答下
唯識家認為所造嘅「業」,全部都會以種子形識入落阿賴耶識(又稱第八識),而第八識嘅特別係,能藏、所藏、我愛執藏
能藏 - 能收藏種子
所藏 - 收藏一切善惡種子的地方
我愛執藏 - 執持一切種子為我,並受善惡種子的業力招感善惡果
如果base on呢個理論,你而家嘅修行就係放緊種子入去第八識的識田中,處放潛藏狀態,只要有陽光同水(因緣具足),你所種嘅第八識中善惡種子的業力就會招感業果,從而引起「現行」,一般人執取五蘊為「我」,「現行」對「我」產生善、惡、無記的感受,再因感受作出相應行為,愛則取之,惡則厭之,再因行為形成種子業力
但幾時會到係未知之數,只能多行善業去改變,當下一剎嘅反應同行為影響以後果報
流程:
「行為」 >「善惡種子」>「因緣具足」>「現行」>「善惡種子」

已造之業不失壞。
放心,做善業一定有著數,因為都係成佛嘅因緣。
觀自在菩薩.行深般若波羅密多時.照見五蘊皆空.度一切苦厄.舍利子.色不異空.空不異色.色即是空.空即是色.受想行識.亦復如是.舍利子.是諸法空相.不生不滅.不垢不淨.不增不減.是故空中無色.無受想行識.無眼耳鼻舌身意.無色聲香味觸法.無眼界.乃至無意識界.無無明.亦無無明盡.乃至無老死.亦無老死盡.無苦集滅道.無智亦無得.以無所得故.菩提薩埵.依般若波羅蜜多故.心無罣礙.無罣礙故.無有恐怖.遠離顛倒夢想.究竟涅槃.三世諸佛.依般若波羅密多故.得阿耨多羅三藐三菩提.故知般若波羅蜜多.是大神咒.是大明咒.是無上咒.是無等等咒.能除一切苦.真實不虛.故說般若波羅蜜多咒.即說咒曰.揭諦揭諦.波羅揭諦.波羅僧揭諦.菩提薩婆訶.
男拜觀音 女拜佛 咩典故?
網上話男性燥底拜觀音 女性小氣拜佛
咁男人婆同陽氣唔夠既基佬駛唔駛掉番轉?
點先可以放下執著

你執著啲咩?

例如點可以放低一個人,點先可以睇一件事覺得唔重要?
信佛嘅人打飛機會否破戒?

破戒首要條件係已經受戒
但我記憶中五戒的淫戒,有夫妻之禮係無犯,但都有其限制
五戒及其內容
http://ddc.shengyen.org/mobile/toc/01/01-03/d3.1.php
手淫就無明寫,對唔住答你唔到

引伸下

點睇享受性愛
自由戀愛、同性/雙性等問題
男拜觀音 女拜佛 咩典故?
網上話男性燥底拜觀音 女性小氣拜佛
咁男人婆同陽氣唔夠既基佬駛唔駛掉番轉?

咩典故無聽過
網上話的可以參考,但我個人主張睇返經典
《妙法蓮華經觀世音菩薩普門品》云:「若多瞋恚,常念恭敬觀世音菩薩,便得離瞋。若多愚癡,常念恭敬觀世音菩薩,便得離癡。」
咁解唔解答到你?有好多尊佛,所發既願亦唔同,網上有無提及要拜邊尊佛?
一般人忙生活,為口奔馳,有空閒時間用清淨心、恭敬心禮佛已經好足夠,血厭都低d喇
點先可以放下執著

你執著啲咩?

例如點可以放低一個人,點先可以睇一件事覺得唔重要?

好多人都知道生命無常,珍惜當下先最重要
但有幾多人做到?每個人都會有煩惱,有捨不得,學佛幾年覺得好多問題仲係度,但的確煩惱會少左
好多時唔係學完佛、拜完佛,問題就會有佛菩薩幫你解決,咁同信神無分別,所以有問題就要積極面對,盡力去解決,出盡奶力都解決唔到的話就要嘗試放下同接受
當然前題係你要做得更好,而唔係下下都將問題推向其他人身上
「業力」係你行為帶來果報既力量,未受果報前你都係可以改變,而改變係需要時間
如果你了解生命無常,你自然明白好多野都唔係永恆,例如身體會衰老,但當下你可以決定去做運動,食得健康去keep好D,或者你可以決定餐餐大魚大肉

佛陀畀左一張地圖你,教埋你點行,但真正要腳踏實地行既係你自己。
你都可以架,加油
無慾無求係有成佛嘅潛質定係一條鹹魚

破戒首要條件係已經受戒
五戒及其內容
http://ddc.shengyen.org/mobile/toc/01/01-03/d3.1.php

引伸下

點睇享受性愛

有情眾生本來有七情六欲,性愛本身係欲樂,但只係短暫,都係世間法
比丘、比丘尼戒淫《沙彌律》曰:「在家五戒,惟制邪婬;出家十戒,全斷婬欲。」
亦不提倡戀愛,無論性別
《圓覺經》云:「一切眾生從無始來,由有種種恩愛貪欲,故有輪迴。若諸世界,一切種性,卵生、胎生、濕生、化生,皆因淫欲而正性命。當知輪迴,愛為根本」
https://www.youtube.com/watch?v=U1jnWsO5mK0

當然在家人修行可以慢慢斷,畢竟末法時代,好多誘惑,即使斷唔到,有時可以靜落黎思考,對自己身體都好,一步步黎

無慾無求係心態
成佛嘅潛質係講緊眾生本有佛性?
行菩薩道、成佛度眾生又算唔算無欲無求?
眾生都需要幫助,只係做到「 三輪體空」的道理

破戒首要條件係已經受戒
五戒及其內容

引伸下

點睇享受性愛

有情眾生本來有七情六欲,性愛本身係欲樂,但只係短暫,都係世間法
比丘、比丘尼戒淫《沙彌律》曰:「在家五戒,惟制邪婬;出家十戒,全斷婬欲。」
亦不提倡戀愛,無論性別
《圓覺經》云:「一切眾生從無始來,由有種種恩愛貪欲,故有輪迴。若諸世界,一切種性,卵生、胎生、濕生、化生,皆因淫欲而正性命。當知輪迴,愛為根本」
https://www.youtube.com/watch?v=U1jnWsO5mK0

當然在家人修行可以慢慢斷,畢竟末法時代,好多誘惑,即使斷唔到,有時可以靜落黎思考,對自己身體都好,一步步黎

我可唔可以咁睇
性愛係繁殖之用
性愛享樂係副產品
肉身只係臭皮囊,死後已經唔存在男/女/肉身的問題

Hehe/she she/性愛,都只係娑婆世界的東西

唔會特別鼓勵,都唔會阻止。重點都應該放在覺悟/超脫輪迴方面

無慾無求係心態
成佛嘅潛質係講緊眾生本有佛性?
行菩薩道、成佛度眾生又算唔算無欲無求?
眾生都需要幫助,只係做到「 三輪體空」的道理

成佛要拋棄七情六慾?
想幫人算唔算慾望一種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞