學佛幾年,有咩想問

526 回覆
60 Like 6 Dislike
點睇 osho ?

我簡單睇咗資料
有講佛陀,有讚嘆外道典藉,有禪修,但亦有涉及性
以我僅有嘅認知,佛教徒最基本就係三皈依,皈依佛法僧,不皈依外道典藉,呢點好似有少少出入
修行方面,印度好耐以前有性力派,而家應該無咗,而我認識嘅修行方法係無涉及性
係我了解得唔深入
對一個女仔痴線咁中意
但佢一feel到已經避開我
我仲係放低唔到
點算

苦戀我都試過,好似係持續左兩年,一直一廂情願咁追求,個種心情比死更難受,話放低又會忍唔往偷睇人地facebook
我唔會叫你一下子秒速放低,因為執愛係欲望中好強烈既一種,貪愛一個人就好似用一條鋼纜牽掛係對方身上,做咩事都諗到對方,沉迷係自己既幻想入面,最後令自己盲目

對治呢個煩惱,時間耐d先可以解決,有好多簡單做到既方法,不如試下多想想自己,心往內看
臨訓前,只專心做一件事,就係數自己既呼吸,其他乜都唔好諗
慢慢你會留意到自己既心會比較平靜,呢個已經係成功第一步
要解決煩惱,先要有冷靜既情緒
得閒做下運動仲好,游水幾好

有時都想放下,失敗之後
佢好似憎咗我,試過搵佢,都係Hea回。
後來又聯絡返我。
唔知自己算唔算得上放下,因為佢再搵我時,個心叫做平靜。
但佢搵返我,唔知係唔係想我搵返佢,還是點...

既然放低咗,點解仲要估估下?
放低執愛好難,畢竟係人海中愛上一個人都唔易,但緣起緣滅,少不免生死離別
佢搵返你,唔係問題,最大問題係你自己想要啲咩?
到你知到自己想要咩,就應該再問自己究竟係咪需要?相信你會搵到答案
點睇出賣耶穌既猶大?
點睇愛呢樣野

佛教認為,愛一個人會痛苦,因為始終會有完結嘅一日
《佛說四十二章經》比喻好似刀子上舔蜜,一不小心可能會有割舌之患
如果可以將愛放大到一切眾生,就可以昇華成慈悲心
道理係咁講,做起上黎都唔易㗎,實踐需要時間同練習
愛嘅煩惱可以令你明白無常嘅智慧,好多當下認為嘅大問題,十年八年後回望都可能變得不值一笑
點睇出賣耶穌既猶大?

逃學威龍好似有講
不過我鍾意睇第三集,有梅艷芳
覺唔覺後生信佛好少?信仰好似有潮流咁,後生好多都信基督,信佛啲人會覺得老土咁,係咩原因導致?你點睇?
有為法同無為法嘅關聯
無左禪感點算

入左魔點算

我廢J,請問咩係禪感
入咗魔係身體有事?定睇到聽到怪異嘢?
有咩事睇醫生check清楚先最好,打坐最好有法師教

一要入定,就五感干擾,好多野入左腦,清淨唔到。

入魔講緊心入面住左隻魔(?),係咁影響判斷,係我腦裡面張牙舞爪(形容)。產生左恐怖既念頭。

五蓋係修禪既障礙
即貪欲,瞋恚,睡眠,掉悔,懷疑
每次你都要搵到令你定唔到既念頭
再用佛法對治,一絲一絲咁清除
例如覺得自己好似好多野做就諗坐禪係為解脫修行,係世間最重要既事
最緊要係要有正見
信唔信有一個世界既人平均壽命有1000歲
我想問
我去算八字話我會嫁個好男人
如果我做好事多
會唔會嫁得更好
對象係天註定還是自己選擇的
我想問
我去算八字話我會嫁個好男人
如果我做好事多
會唔會嫁得更好
對象係天註定還是自己選擇的

了凡四訓講左,修行人會愈修愈好
算命都算唔準

覺唔覺後生信佛好少?信仰好似有潮流咁,後生好多都信基督,信佛啲人會覺得老土咁,係咩原因導致?你點睇?

而家愈黎愈多後生信,印順法師提倡人間佛法,佛法漸漸變得應用係生活
南傳佛法禪修都多咗推廣,好多後生仔都鍾意參加
其他宗教我唔敢亂講
佛法嘅智慧能幫到好多人對治生活中的煩惱,佛教嘅打坐對身體都好有幫助,希望愈黎愈多人了解認識
點睇地藏王菩薩

1肯定有多過一個世界,因為有三千大千世界
2其他國土係有其他眾生
3地球咁多億年,有唔同周期,每周期人命都會唔同

1《瑜伽師地論》:「一小千界。謂千日月乃至梵世總攝為一。二中千界。謂千小千。三大千界。謂千中千。合此名為三千大千世界。」
2《佛說阿彌陀經》:「過西方十萬億國土。有世界。名日極樂。彼土有佛。號阿彌陀。」
3《長阿含經》:「未來久遠人壽八萬歲時。當有佛。名彌勒如來。」
點睇地藏王菩薩

四大菩薩中,觀音菩薩代表大悲,普賢菩薩代表大行,文殊菩薩代表大智,地藏菩薩代表大行
因為地藏菩薩嘅願係「地獄未空,誓不成佛,眾生度盡,方證菩提」
有興趣可以睇《地藏王菩薩本願經》
唐密(或稱東密)中有六地藏,專門度化六道眾生

而家愈黎愈多後生信,印順法師提倡人間佛法,佛法漸漸變得應用係生活
其他宗教我唔敢亂講
佛法嘅智慧能幫到好多人對治生活中的煩惱,佛教嘅打坐對身體都好有幫助,希望愈黎愈多人了解認識

巴打打坐是咪用雙盤?
因為我用雙盤個陣外腳踝會俾大脾壓住唔可以打坐太耐

1肯定有多過一個世界,因為有三千大千世界
2其他國土係有其他眾生
3地球咁多億年,有唔同周期,每周期人命都會唔同

1《瑜伽師地論》:「一小千界。謂千日月乃至梵世總攝為一。二中千界。謂千小千。三大千界。謂千中千。合此名為三千大千世界。」
2《佛說阿彌陀經》:「過西方十萬億國土。有世界。名日極樂。彼土有佛。號阿彌陀。」
3《長阿含經》:「未來久遠人壽八萬歲時。當有佛。名彌勒如來。」

師兄你真係飽讀詩書過
你知道如何脫離不停六道輪迴之苦嗎?
有為法同無為法嘅關聯

有為法係因緣和合而存在
無為法就係不需因緣
有為係示相,無為係背後理體,兩者不一不異
大般若經云:「有為界不見無為界,無為界不見有為界,何以故?非離有為施設無為,非離無為施設有為故。」
《中論》云:「眾因緣生法,我說即是空(無),亦為是假名(假名有),亦是中道義。」
四大菩薩係點樣黎
同埋係咪人人都可以做到菩薩

其他宗教我唔敢亂講

巴打打坐是咪用雙盤?

關節位 未open, 可學yoga黎open

其他宗教我唔敢亂講

巴打打坐是咪用雙盤?

我因為大脾肥,只能單盤
有禪修師兄教我,盤腳時最好將足踝貼近腰
如果腳痹,可以按腳趾公指甲上,半月形白色個個位,會快啲通返
你知道如何脫離不停六道輪迴之苦嗎?

信、解、行、證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞