學佛幾年,有咩想問

526 回覆
60 Like 6 Dislike
洗唔洗冥想?
樓主覺唔覺佛講既就係叫人唔好二元對立?
但係點解啲法師成日提住好苦
我感覺既佛教原意唔係咁
對佛學有興趣
試過睇有關書籍又覺得好深好悶
其實我係個執著撚黎
有時搞到自己情緒好差
想接觸下呢方面令自己豁達d
樓主有冇咩可以suggest下我呢d初學者?

老實同你講,情緒一定有高低起伏,我自己都不能避免
同你講我無煩惱連我自己都打冷震,講乜乜乜有好多人仲辛苦過你即係廢話
我又唔會離地到叫你即刻放低,因為煩惱唔會忽然無曬
思想上,我建議巴打可以用「抽離」,就係情緒發起上黎,例如嬲,就抽離自己,唔係叫你即刻唔嬲,好似第三者咁冷靜,而係觀察
問自己三樣野
一、觀察自己既情緒點變化
二、因咩而變化
三、如果跟住情緒走會有咩後果

呢個未必即時做到,但可以令你當下知道自己既情緒,慢慢你就可以知道「心」究竟處於咩狀態。

平時可以試下數息,唔洗好正式咁打坐,可以試下臨訓前,靜靜坐低,心入面跟隨呼吸默念「1,2,3,4,5,6,7,8,9,10」,再由十數到一呼出個下先數
唔洗太耐,幾分鐘就可以

情緒要發洩出黎好容易,但問題在於你想控制情緒,定俾情緒控制你
以上淺見希望幫到你
抄左幾多佛經

讀經就有,抄經好少,因為寫完唔知放係邊好
樓主覺唔覺佛講既就係叫人唔好二元對立?
但係點解啲法師成日提住好苦
我感覺既佛教原意唔係咁

我唔知巴打講邊位法師,亦唔敢講出家人
提住好苦係因為釋迦佛講四聖諦「苦集滅道」
苦有分為8種
生苦,老苦,病苦,死苦,愛別離苦,怨憎會苦,求不得苦,五陰熾盛苦
wiki有好大段,可參考,暫不詳談
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%8B%A6_(%E4%BD%9B%E6%95%99)
以上係二乘行者所修習對治

大乘有「煩惱即菩提」既講法,由「心念」決定
同一句說話,今日有人當街鬧你衰人
你可以因此得到智慧,會反思自己係咪做錯,而去改變自己
你亦可以因此得到煩惱,念念不忘被人鬧,再生起嗔心,放上連登審判
所謂「一念天堂,一念地獄」

唐密《理趣經》更提到「欲、觸、愛、慢」四個根本煩惱就係成佛要素
無對與錯,只係適唔適合自己
洗唔洗冥想?

無硬性規定,不過好多宗派修行都有打坐,目的主要係修心
做人好苦

你騎馬來我騎驢,看看眼前我不如;回頭一看推車漢,比上不足比下餘。
點睇成佛?咩人都可以成佛?首陀羅可唔可以成佛

南傳角度:
解脫唔需要成佛,但仍可脫離生死輪迴
人人都可修行解脫,依八正道修正便可
當然未必可以即生做到,但比無量輪迴好得多。
首陀羅冇記錯係最低種性?當然都可以藉修行解脫
高質必推!
多謝樓主賜教
點睇成佛?咩人都可以成佛?首陀羅可唔可以成佛

二乘係講出離心,求出三界,成阿羅漢,脫輪迴之苦
《雜阿含經》裡有四句偈:「諸漏已盡,梵行已立,所作已辦,不受後有」
二乘最終目的不是成佛,但修淨行,行四念處,八正道,三衣一缽,樹下一宿,入涅槃不再來

點睇成佛?
大乘目的係行菩薩道、修六波羅密、成佛度眾生

咩人都可以成佛?
係,唔止人,所有有情眾生都可以
即天人、阿修羅、人、畜生、餓鬼、地獄六道眾生都有「佛性」
《華嚴經 卷51》
爾時,如來以無障礙清淨智眼,普觀法界一切眾生而作是言:『奇哉!奇哉!此諸眾生云何具有如來智慧,愚癡迷惑,不知不見?我當教以聖道,令其永離妄想執著,自於身中得見如來廣大智慧與佛無異。』
首先,因為佛陀以佛眼觀眾生,所見到嘅係眾生的佛性,必須注意的是,有佛性不代表即時就係佛,而係近似一種潛藏嘅能力,亦好似種子,留待因緣具足有發芽、開花、結果

首陀羅可唔可以成佛?
可以,正如上述所講,眾生皆有佛性,眾生包括人,人包括首陀羅,所以係可以成佛
求教
成日都俾身邊既人既說話/態度/行為等等搞到好唔開心
點樣可以放開D,唔好咁介意周圍既人點樣對我?
未接觸過佛學,有咩入門經可睇,唔該
求教
成日都俾身邊既人既說話/態度/行為等等搞到好唔開心
點樣可以放開D,唔好咁介意周圍既人點樣對我?

煩惱係平常生活好難避免,要慢慢對治
一啲小情緒發洩到出黎係好事
都係果句,要觀察自己嘅情緒變化
我自己鍾意去海邊,唔係睇海,而去聽海,只係專心聽海浪聲,係呢三、五分鐘乜都唔好做唔好諗
慢慢會發現煩惱嘅根源,再冷靜咁去面對,之,漸漸係好多生活事情上係可以用智慧解決,問題會存在,執著依然會存在,畢竟我地仲係平凡普通人,需要慢慢習慣
姻緣際遇係咪一出生已訂好?如何改善?
其實應該點解釋空
見人成日比喻色是波浪空是水
未接觸過佛學,有咩入門經可睇,唔該

初學如果可以睇經當然係好事,但好多經典係文言文,需要花多啲時間睇註解
有一本叫《百喻經》,係用故事去講道理
http://www.budaedu.org/story/lep/s00.php
比較簡單,篇幅較短

之後可以睇下佛教史,覺得邊樣適合自己,再一門深入
《正信的佛教》
《中國佛教史概說》聖嚴法師
http://ddc.shengyen.org/mobile/toc/02/02-02/index.php
《明珠佛學初階》
建議睇完有個基本概念先睇經,以上屬個人意見,都係要睇巴打自己適唔適合
姻緣際遇係咪一出生已訂好?如何改善?

巴打想講因緣際遇?因為因緣同姻緣有不同,我怕自己混淆
《三世因果經》講:「欲知前世因,今生受者是。欲知後世果,今生作者是。」
業力可以影響一生嘅際遇,但又唔係完全訂好,無得改變,如果無得改變,佛陀就唔會度眾生,叫人行善,更唔會有「諸惡莫作,眾善奉行,自淨其意,是諸佛教」
今世行惡或行善未必會即時承受果報,可能會唔知幾多世後先因緣具足,承受果報

或者我咁比喻,業力就好似滾雪球咁,雪球入面由唔同既雪分子組成,有汚染有乾淨,有重有輕,當人做唔同既業,令雪球嘅分子不停改變,滾動時就會形成不動軌跡,導致偏向某一方向,但你當下一刻仲有能力去改變,即使幾微細,慢慢累積都結可改變到

至於點改變,顯教就會教念佛、念經、拜懺、打坐、參加法會等等
唐密做法就會多啲,上供佛菩薩,下施餓鬼眾生,念咒,但睇下想求乜嘢,不過都係要阿闍黎親自傳授
其實應該點解釋空
見人成日比喻色是波浪空是水

所謂嘅「空」其實係無自性空,即係無永恆性、無獨立性、無主宰性,因緣和合而生
《中論》有提及
「眾因緣生法,我說即是空;亦為是假名,亦是中道義。
未曾有一法,不從因緣生,是故一切法,無不是空者。」
色係世界事物嘅「相」,即係事物本身顯現的形態同特質,但佢本質都係空,因為都係不穩定,會變動
可能會同巴打講嘅波浪同水有相似嘅地方,解釋得唔好請見諒
你扑唔扑野
你扑唔扑野

首先,你要有……
你扑唔扑野

首先,你要有……

咁你點睇叫雞
點睇無我相?
你扑唔扑野

首先,你要有……

咁你點睇叫雞

睇個個人有無受戒,因果自負
點睇無我相?

聖嚴師父《福慧自在》:
「我相」是單獨的個人,有個人的我、家庭中的我、社會中的我
呢一個「我」係由因緣和合而成,每一秒都會變動,有生死
無我相,係空嘅道理,要再深入思維、修行先可以實踐,唔係口講咁簡單
所以心經話「行深般若波羅密多」,唔止係行深般若波羅密多,仲要係「行」「深」,先可以做到,希望答到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞