學佛幾年,有咩想問

526 回覆
60 Like 6 Dislike
無慾無求係有成佛嘅潛質定係一條鹹魚

無慾無求係心態
成佛嘅潛質係講緊眾生本有佛性?
行菩薩道、成佛度眾生又算唔算無欲無求?
眾生都需要幫助,只係做到「 三輪體空」的道理

成佛要拋棄七情六慾?
想幫人算唔算慾望一種

前面講「三輪體空」
度眾生而不著相,如《金剛經》
點先可以放下執著

你執著啲咩?

例如點可以放低一個人,點先可以睇一件事覺得唔重要?

好多人都知道生命無常,珍惜當下先最重要
但有幾多人做到?每個人都會有煩惱,有捨不得,學佛幾年覺得好多問題仲係度,但的確煩惱會少左
好多時唔係學完佛、拜完佛,問題就會有佛菩薩幫你解決,咁同信神無分別,所以有問題就要積極面對,盡力去解決,出盡奶力都解決唔到的話就要嘗試放下同接受
當然前題係你要做得更好,而唔係下下都將問題推向其他人身上
「業力」係你行為帶來果報既力量,未受果報前你都係可以改變,而改變係需要時間
如果你了解生命無常,你自然明白好多野都唔係永恆,例如身體會衰老,但當下你可以決定去做運動,食得健康去keep好D,或者你可以決定餐餐大魚大肉

佛陀畀左一張地圖你,教埋你點行,但真正要腳踏實地行既係你自己。
你都可以架,加油

多謝巴打!
覺得每日都活係地獄般痛苦
俾情緒病困擾幾年
係咪上輩子作孽太多
原典學習嚟講
揀天城文 悉曇文入手?

語言演變史無咩研究,不過我見有人研究巴利文學習原典
天城文大概係13世紀出現,悉曇文係6 - 13世紀
俾情緒病困擾幾年
係咪上輩子作孽太多

如果係因果業力影響,你係咪會關心佢多d,照顧好你父親多d?
業力係軌跡,仲可以改變,絕對絕對唔係俾一個「合理的安慰」你
睇醫生、去學打坐,打坐有助穩定情緒,令人開心d,配合藥物會更有用
加油,遲d我去做護摩,會迴向畀你同令尊
希望令尊盡快康復,過健康快樂生活,合十
俾情緒病困擾幾年
係咪上輩子作孽太多

睇醫生、去學打坐,打坐有助穩定情緒,令人開心d,配合藥物會更有用

多謝巴打
我已經放棄左食藥睇醫生,覺得唔會再有用
呢1,2年一直都好想接觸佛學
打坐我都有聽過下 但無咩認識 需要了解下
想抄下佛經
希望會有幫助
1.巴打點睇泰國佛牌(正牌)?

2.做D咩可以種善因,修善緣?有具體例子嗎?

3.想下呢首歌既歌詞
https://www.youtube.com/watch?v=rEbJxJpuEkk
"無量心 生福報 無極限
無極限 生息息 愛相連
凡人卻視而不見 規矩定方圓"

究竟呢段講緊乜?
唔該巴打
男拜觀音 女拜佛 咩典故?
網上話男性燥底拜觀音 女性小氣拜佛
咁男人婆同陽氣唔夠既基佬駛唔駛掉番轉?

咩典故無聽過
網上話的可以參考,但我個人主張睇返經典
《妙法蓮華經觀世音菩薩普門品》云:「若多瞋恚,常念恭敬觀世音菩薩,便得離瞋。若多愚癡,常念恭敬觀世音菩薩,便得離癡。」
咁解唔解答到你?有好多尊佛,所發既願亦唔同,網上有無提及要拜邊尊佛?
一般人忙生活,為口奔馳,有空閒時間用清淨心、恭敬心禮佛已經好足夠,血厭都低d喇

見到尊觀音像個人心境會好平靜 佛像細既無見過唔知比較唔到
樓豬我想學,有咩書介紹
俾情緒病困擾幾年
係咪上輩子作孽太多

多謝巴打
我已經放棄左食藥睇醫生,覺得唔會再有用
呢1,2年一直都好想接觸佛學
打坐我都有聽過下 但無咩認識 需要了解下
想抄下佛經
希望會有幫助

加油,慢慢改
抄完經記得迴向
樓豬我想學,有咩書介紹

http://ddc.shengyen.org/mobile/toc/05/05-02/index.php
我自己前排執屋有幾本,有興趣請留聯絡方法
可免費結緣
1.巴打點睇泰國佛牌(正牌)?

2.做D咩可以種善因,修善緣?有具體例子嗎?

3.想下呢首歌既歌詞
https://www.youtube.com/watch?v=rEbJxJpuEkk
"無量心 生福報 無極限
無極限 生息息 愛相連
凡人卻視而不見 規矩定方圓"

究竟呢段講緊乜?
唔該巴打

1. 真係無認識,答唔到你,sorry
2. 種善因,修善緣方面,可以做最簡單嘅布施,有時間去多啲禮佛,志蓮淨院交通方便,而且有好多課程讀,有心嘅可以去聽下佛學講座

3. 無量心應該係指四無量心:慈、悲、喜、捨
慈 - 與樂,即以種種方便、利益,給予眾生使其快樂,但這非一般以情為本(以愛染心)的世俗愛,而是平等於一切的愛心。

悲 - 拔苦,是欲拔濟眾生苦難,解除眾生生死根本的心。主要特性為拔苦,也就是見眾生受苦時,引發自己同情的、悲憫的心,而願拔除其苦的意思。

喜 - 隨喜的主要特性,就是懷著喜悅之情,承認他人的成功。

捨 - 不僅是捨怨親而平等,亦有捨前三心(慈、悲、喜)而立於不動(不染三者)。

修四無量心可以減低瞋恨、殘害、嫉妒、貪瞋,但凡夫嘅貪嗔癡太重,唔明白幫助人其實係自他兩利
所謂「規矩」係古代兩種量度工具,圓規同矩尺,有呢兩樣先可以做標準
而呢度所講嘅規矩就係佛陀嘅教法,如是因,如是果,如是本末究竟。
解釋得唔好,但希望答到你
食齊係為左唔殺生,但其實蔬菜都有生命(科學書講過)
唔通出家人唔怕有報應?

巴打可以睇下
佛教戒律是否有「不傷害植物」 (聖嚴法師-大法鼓 0556
https://m.youtube.com/watch?v=mjnwHG5Zyqg

但唔係話眾生平等咩?
佢將生分左三六九等
人係最高喎
唔通出家人唔怕有報應?

巴打可以睇下
https://m.youtube.com/watch?v=mjnwHG5Zyqg

但唔係話眾生平等咩?
佢將生分左三六九等
人係最高喎

眾生平等係指眾生有佛性,同樣有成佛的可能,並唔係一般人所認知的平等
唔通出家人唔怕有報應?

巴打可以睇下

但唔係話眾生平等咩?
佢將生分左三六九等
人係最高喎

眾生平等係指眾生有佛性,同樣有成佛的可能,並唔係一般人所認知的平等

佢條片已經講左植物係無佛性之類既野
佢地修行唔到 咁點眾生平等?

若果生而分三六九等
咁你覺得佛法對世人公唔公平?
你又點看待唔同既等級?
唔通出家人唔怕有報應?

巴打可以睇下

但唔係話眾生平等咩?
佢將生分左三六九等
人係最高喎

若果生而分三六九等
你又點看待唔同既等級?

我睇法係分類只有六道
植物不在六道之中,不能算是生命
佛教中如果界定生命應用佛教既分類方法
唔係科學時分類方法
印象中佛陀亦冇講過殺生既對象係包含植物
不過年紀大既植物可能會有樹神居住

順帶一提,佛陀時代僧團托缽乞食係會食肉的,所以個人唔認為食素等於有慈悲心 ,而食肉冇

利申:上座部佛教
唔通出家人唔怕有報應?

巴打可以睇下

但唔係話眾生平等咩?
佢將生分左三六九等
人係最高喎

若果生而分三六九等
你又點看待唔同既等級?

我睇法係分類只有六道
唔係科學時分類方法

順帶一提,佛陀時代僧團托缽乞食係會食肉的,所以個人唔認為食素等於有慈悲心 ,而食肉冇

其實我問題既重點唔係食肉食植物
而係植物如果係生
咁何來眾生平等
如果植物唔係生
咁將點解植物括除 點解植物無得修行
唔係要慈悲咩點解要對植物咁殘忍
同埋我想問佛法公唔公平
仲要點樣看待佢既公與不公

利申 無興趣知食野戈啲野 認真探討既
唔通出家人唔怕有報應?

巴打可以睇下

但唔係話眾生平等咩?
佢將生分左三六九等
人係最高喎

若果生而分三六九等
你又點看待唔同既等級?

我睇法係分類只有六道
唔係科學時分類方法

而係植物如果係生
咁何來眾生平等
如果植物唔係生
同埋我想問佛法公唔公平

我覺得如果植物本身係冇五蘊(色受想行識)既話,就談不上可以解脫,純粹只係有機物,因為人或其實眾生要輪迴,係由於五蘊既存在,有貪愛>造業>新既五蘊>來生,既冇五蘊,就自然冇輪迴

至於公唔公平,我覺得都係公平,因為生天都墜三惡道都係由業造成,我努力行善就可以生天,我殺生偷盜就落地獄,其實係自己可以揀

巴打可以睇下

但唔係話眾生平等咩?
佢將生分左三六九等
人係最高喎

若果生而分三六九等
你又點看待唔同既等級?

我睇法係分類只有六道
唔係科學時分類方法

而係植物如果係生
咁何來眾生平等
如果植物唔係生
同埋我想問佛法公唔公平

我覺得如果植物本身係冇五蘊(色受想行識)既話,就談不上可以解脫,純粹只係有機物,因為人或其實眾生要輪迴,係由於五蘊既存在,有貪愛>造業>新既五蘊>來生,既冇五蘊,就自然冇輪迴

至於公唔公平,我覺得都係公平,因為生天都墜三惡道都係由業造成,我努力行善就可以生天,我殺生偷盜就落地獄,其實係自己可以揀

但係唔係萬物有靈咩
有本叫學佛答問既書 形容神住得耐會成精
咁成精點解做法又有唔同
如果年月係會促使植物成精
咁我地係咪剥奪左佢既機會?
姐係如果萬物有靈
我地有機會修佛 而植物係無
咁對植物唔會不公咩
尤其追溯到萬物之始
點解要有植物依種咁唔公平既有機物
而唔比植物一個修行既機會
我知chur住問植物有啲煩膠
但我唔係好諗得明

題外話 我想問下佛教有無講人類既起始
好似女媧造人/神七日創造世界咁既背景
黑磪石本命佛有無用,今年買左個
同埋點解植物係無情生物
(我既理解係睇戈段video)
佢地明明都有追求生既執著
會爭取多啲陽光
咁同豬狗對生既執著又有咩唔同
同埋點解植物係無情生物
(我既理解係睇戈段video)
佢地明明都有追求生既執著
對應番片左既自我的執著
應該問 點解求生唔係自我的執著

會爭取多啲陽光
咁同豬狗對生既執著又有咩唔同

巴打可以睇下

但唔係話眾生平等咩?
佢將生分左三六九等
人係最高喎

若果生而分三六九等
你又點看待唔同既等級?

我睇法係分類只有六道
唔係科學時分類方法

而係植物如果係生
咁何來眾生平等
如果植物唔係生
同埋我想問佛法公唔公平

但係唔係萬物有靈咩
有本叫學佛答問既書 形容神住得耐會成精
咁成精點解做法又有唔同
如果年月係會促使植物成精
咁我地係咪剥奪左佢既機會?
姐係如果萬物有靈
我地有機會修佛 而植物係無
咁對植物唔會不公咩
尤其追溯到萬物之始
點解要有植物依種咁唔公平既有機物
而唔比植物一個修行既機會
我知chur住問植物有啲煩膠
但我唔係好諗得明

題外話 我想問下佛教有無講人類既起始
好似女媧造人/神七日創造世界咁既背景

我學上座部佛教應該就冇咩「萬物有靈」既概念,例如石頭,石頭是否有解脫既可能?如果石頭係會對外物產生貪愛執取,咁佢係可以解脫的。如果佢唔會對外物產生貪愛執取,咁就冇解脫既必要。而植物都係一樣既道理,如果植物本身對外物無貪愛執取,又何必要追求解脫呢?

至於成精論就答你唔到,因為唔確定係咪正確既觀念。但以六道輪迴之說,要成精就一投胎就已經係精,唔會未經死亡就可以自己轉道,好似人一樣,要生天就要經過死亡先得,唔可以直接人變神。

宇宙第一因,佛陀冇詳細描述,因為佛陀覺得即使知道亦無助人既離苦之道,而且唔係人既智慧理解到,與其浪費一生去研究咩係第一因,不如踏實修行更加好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞