學佛幾年,有咩想問

526 回覆
60 Like 6 Dislike
想問下你覺得天主教同埋佛教有冇抵觸,或者咁講,我可唔可以同時信天主教同埋佛教?

皈依佛法僧三寶就好似承諾,更不應該皈依外道
想問下你覺得天主教同埋佛教有冇抵觸,或者咁講,我可唔可以同時信天主教同埋佛教?

皈依佛法僧三寶就好似承諾,更不應該皈依外道

而且佛教係無神論,天主教相信創世主
基本教義已經相反
點睇香港僧團親共?

對唔住,在家人不說四眾過
唔敢亂講,請見諒
上網見到,犯口業果報,share吓
http://www.gigcasa.com/articles/186922
守口業、修口德——眾種口業與形成的災禍的因果對應:

1.說髒話的人痰多,容易口臭。

2.愛說刺激的話的人容易牙疼,而且口腔容易潰瘍。

3.愛說絕話的人往往斷絕自己的路,災難多,沒有機會。

4.愛說大話的人往往自己沒什麼能力。

5.愛承諾別人,自己又辦不到,這種人容易遭到人家對你的欺騙。

6.愛發牢騷的人,這一生命特別苦。

7.喜歡錶白自己的人,一生不得好報,越表白越不得好報。

8.喜歡爭辯的人,自己將成為是非人物,沒有好的命運。

9.愛笑話別人的人,最終不如人。笑話人等於招人家毛病,就等於把人家的毛病笑話到你身上來了。

10.喜歡誇耀自己家人的人,最終會發生丟人、慚愧、丟人現眼的事來平衡你。

11.愛說極端話的人,這一生容易大起大落。

12.愛說狠話的人容易招來橫禍。

13.喜歡議論事非的人,一生只能當小市民,一定是讓人看不起的命。

14.語言上老想證明自己的人,這一生將讓人誤解。

15.喜歡說的人—般沒有什麼實際的收穫,最終只能得一個能說會道的美名,實際收穫啥也沒有。

16.喜歡說謊的人一般得不到人的重用和信任,記憶力還容易減退。

17.說話不留餘地的人遇着災難、困難,將無法化解。

18.喜歡讓人誇的人,自己事業上往往很難得志。

19.喜歡溜須拍馬的人,最終讓人出賣。

20.誹謗或惡意中傷等妄語的受等流果:說妄語的果報,會常常被別人欺騙,被別人毀謗。有時候,有些人實在沒有犯罪,但卻受到毀謗和誣告,這些都是前生妄語的業力所帶來的惡果。

21.離間語的因果:常常兩舌的人,所受的果報就是眷屬不和,親友互相爭鬥怨恨,四周的人無法和諧相處。

概念上有扺觸,不過我見過天主教徒學佛
香港區天主教高層之前都有出席過一行禪師個禪修營,講靈修同坐禪有啲似
我個人覺得講到尾都係最緊要做個好人
交流下,我好鍾意聽衍空法師開示
佢weekend都會上電台講下佛,好易明

https://soundcloud.com/awareness-centre/
link入面好多佢d節目同開示
健康地球人就係電台嗰個
我成日會dl落電話,出街/落街跑步嗰陣聽
其他開示就會深少少
同埋我會去佢個centre度坐下禪,佢隔個星期三就有一次
不過我嫌隔星期坐一次有啲少,巴打有冇去開邊度?
個人鍾意禪宗多啲

秀峰禪院
點睇襌宗?
我接觸佛學多年,只是得閒看看經文,看一些法師講經,到了現在自己發覺一點也不懂。心裏有很多問題產生,例如若所有身邊人事都是假象,我如何處理?
我接觸佛學多年,只是得閒看看經文,看一些法師講經,到了現在自己發覺一點也不懂。心裏有很多問題產生,例如若所有身邊人事都是假象,我如何處理?

我既理解係, 你用文字上理解智慧, 表面上你以為已經明白了, 不就是無常嘛

但重點係, 你既心未真正理解, 你既心重係以為人係恆常

兩者從而產生咗矛盾, 令生活上無所適從

例如以為自己已經明白無常了, 但一套入生活當中就覺得唔妥當,好似身邊既一切變得冇意義咁, 從而變得消極

點解會咁?就係因為你心係唔知咩係無常,你以為自己了解了, 強迫自己用無常了解生活, 最後當然變咗問題一堆
樓主我一直都好想問,點解人要對其他人好?點解要做個好人?

樓主好似有野做,答住先

佛教黎講,係因為常人都唔想投生下三道,做好人,即係常佈施守戒,可以常生人生天上。

如講求再高層次,就係對六道輪迴產生厭離,所以修行佛法,證解脫以脫離六道

樓主好似有野做,答住先

佛教黎講,係因為常人都唔想投生下三道,做好人,即係常佈施守戒,可以常生人生天上。

如講求再高層次,就係對六道輪迴產生厭離,所以修行佛法,證解脫以脫離六道

其實姐係好事有好報咁解?
我一直都對佛法幾有興趣,有去了解下基本教義。但因為真係好難明所以一知半解,都睇唔落去。

但我最近半年有個好大既煩惱一直困擾我,令我非常痛苦,都帶俾我家人痛苦。就係我呀妹同我既關係。我呀妹脾氣十分差,又固執。我都係硬頸。半年前我同我妹因為一d小事而嘈,佢出口傷我,咁我嬲左佢,而哩件事係真係九成係佢唔岩,我地就冷戰。咁中間我都想原諒佢唔想再計較,佢生日我有主動買生日禮物俾佢。佢果次好感動。然後又繼續冷戰。其實我真係唔明點解要再冷戰。都過左咁耐我真係無再介意當初佢衝口而出既傷我,反而係介意點解我主動示好,佢都無動於衷。佢仲想我點

我已經唔知可以點樣做。總之我唔會道歉因為我根本無錯。我見到佢,講起佢我就好痛苦。我好想報復佢,令佢唔好過。但我都知道咁樣係唔岩既,只會令仇恨更多,令我更痛苦。

我唔想再受咁既折磨。所以想再研究下佛學,睇下我可以點樣脫苦
我應該點樣做?
我一直在想,佛的念力造成一個西方極樂世界。若是一個人想法是壊的,旁邊的人也是這樣想,眾人的想法是否能造成一個世界。
我一直都對佛法幾有興趣,有去了解下基本教義。但因為真係好難明所以一知半解,都睇唔落去。

但我最近半年有個好大既煩惱一直困擾我,令我非常痛苦,都帶俾我家人痛苦。就係我呀妹同我既關係。我呀妹脾氣十分差,又固執。我都係硬頸。半年前我同我妹因為一d小事而嘈,佢出口傷我,咁我嬲左佢,而哩件事係真係九成係佢唔岩,我地就冷戰。咁中間我都想原諒佢唔想再計較,佢生日我有主動買生日禮物俾佢。佢果次好感動。然後又繼續冷戰。其實我真係唔明點解要再冷戰。都過左咁耐我真係無再介意當初佢衝口而出既傷我,反而係介意點解我主動示好,佢都無動於衷。佢仲想我點

我已經唔知可以點樣做。總之我唔會道歉因為我根本無錯。我見到佢,講起佢我就好痛苦。我好想報復佢,令佢唔好過。但我都知道咁樣係唔岩既,只會令仇恨更多,令我更痛苦。

我應該點樣做?

我咁講,你當係一個參考

如果你同你妹自細關係就差,就有機會係前生因緣既關係,佢出口傷你,你覺得好傷心,話唔埋前生就係你做過同樣既事。我明白如果我咁講你會覺得唔公平,明明係上世既事,自己都冇哂記憶,點解要報落你到?我先唔解釋果報係自作自受定自作他受,因為呢個係較深既概念。但佛教黎講,呢個係自然定律,自然定律係冇話公唔公平。

你可以點做?1,報復,但你都明白後果,相信我唔使解釋。2,包容,喺呢一刻當然好難,你會覺得好委屈,明明自己冇做錯,但你可以想像一吓呢份委屈,你妹前生都受過,而家只係回報返落你到。要還幾耐?唔知,不過當你習慣包容同憐憫人,你既心就會同慈愛相應,心亦都會變等柔軟,還幾耐雖然唔知,但心就會變得釋懷,呢個就係佛教講既慈悲喜捨。

樓主好似有野做,答住先

其實姐係好事有好報咁解?

對,但要真心做好事,而唔係為回報之心做

我應該點樣做?

我咁講,你當係一個參考

如果你同你妹自細關係就差,就有機會係前生因緣既關係,佢出口傷你,你覺得好傷心,話唔埋前生就係你做過同樣既事。我明白如果我咁講你會覺得唔公平,明明係上世既事,自己都冇哂記憶,點解要報落你到?我先唔解釋果報係自作自受定自作他受,因為呢個係較深既概念。但佛教黎講,呢個係自然定律,自然定律係冇話公唔公平。

你可以點做?1,報復,但你都明白後果,相信我唔使解釋。2,包容,喺呢一刻當然好難,你會覺得好委屈,明明自己冇做錯,但你可以想像一吓呢份委屈,你妹前生都受過,而家只係回報返落你到。要還幾耐?唔知,不過當你習慣包容同憐憫人,你既心就會同慈愛相應,心亦都會變等柔軟,還幾耐雖然唔知,但心就會變得釋懷,呢個就係佛教講既慈悲喜捨。

我同佢一直關係都唔算差其實。我有諗去完全包容佢,主動去再示好。但我又驚咁樣會令佢脾氣更差,繼續做個港女落去。我覺得佢咁大個人好應該要收下脾氣,所以我唔想輕易放過佢。所以真係好矛盾

我應該點樣做?

我咁講,你當係一個參考

我同佢一直關係都唔算差其實。我有諗去完全包容佢,主動去再示好。但我又驚咁樣會令佢脾氣更差,繼續做個港女落去。我覺得佢咁大個人好應該要收下脾氣,所以我唔想輕易放過佢。所以真係好矛盾

要相信業力,或者佢係要俾出面既人教先好,又或者要遇到重大挫折先會改變

我應該點樣做?

我咁講,你當係一個參考

不過我知係佛教角度來睇,其實係講緊做好自己就會感染到其他人既。但我覺得佢係你對佢好佢都唔會感激你果d.要用好來感染佢不如用壞來摑醒佢,雖然我知咁樣都唔好

我應該點樣做?

我咁講,你當係一個參考

不過我知係佛教角度來睇,其實係講緊做好自己就會感染到其他人既。但我覺得佢係你對佢好佢都唔會感激你果d.要用好來感染佢不如用壞來摑醒佢,雖然我知咁樣都唔好

邊摑得醒,除非佢本身知衰

我應該點樣做?

我咁講,你當係一個參考

邊摑得醒,除非佢本身知衰

你岩
咁我試下用包容同愛去感染佢

Sry巴打,近排忙少上連登,上面六道巴打解釋得好清楚
你妹妹會唔會係到反叛期?我細妹同你情況有啲啲似,早年都試過係咁,關係變差,最後離家出走,幾年之後先返屋企,而家大個咗結婚生仔,修心養性,其實真係好好彩,希望以下親身經歷可以令你得到幫助
首先,要幫人或者想改變人之前先要諗諗對方想要咩,或者要係適當時候幫忙會更好。因為每個人想法唔同,理解亦唔同,可能你呢個行為係為佢好,但係佢眼中係煩膠。《維摩詰經》中的主角,維摩詰居士經與賭徒妓女等人為伍,常人會以為佢修行唔好,但其實一般人如果唔同佢地親身直接接觸,又點了解佢地嘅苦呢?滅苦首先要知苦,解決問題首先要搵出問題
是故經云:「以一切眾生病是故我病,若一切眾生病滅,則我病滅」
你細妹鍾意啲咩?想要啲咩?會唔會其實佢只係想獨處靜下?以我嘅經驗,半年已經一個代溝,愈生活得愈接近嘅人反而愈少溝通,講得多好易變煩膠。試下多啲觀察你細妹,嘗試用共同興趣打開話題,或者問啲佢有興趣嘅問題。有時問題唔係做定唔做,而係應該點去做。

至於點去實行,就要等,等到一個適合時機,你再破冰或者修補關係咁就會好啲。
舉個例,就好似我妹妹,佢出走幾年搵返個陣,大家都怕其實佢心入面好憎屋企人,唔想見我地,點知第一眼見到阿媽係喊到收唔到聲。所以有時係一個人嘅行為,未必係討厭一個人,你可以試下靜靜咁幫佢,例如落雨幫佢放把遮係袋,天氣凍幫佢放件褸入袋等等,對佢累積多啲善因
直到遇到啲佢需要你嘅時候,因緣具足就可以令關係改善,需要時伸出援手好過平時千言萬語。
加油,慢慢黎

Sry巴打,近排忙少上連登,上面六道巴打解釋得好清楚
你妹妹會唔會係到反叛期?我細妹同你情況有啲啲似,早年都試過係咁,關係變差,最後離家出走,幾年之後先返屋企,而家大個咗結婚生仔,修心養性,其實真係好好彩,希望以下親身經歷可以令你得到幫助
首先,要幫人或者想改變人之前先要諗諗對方想要咩,或者要係適當時候幫忙會更好。因為每個人想法唔同,理解亦唔同,可能你呢個行為係為佢好,但係佢眼中係煩膠。《維摩詰經》中的主角,維摩詰居士經與賭徒妓女等人為伍,常人會以為佢修行唔好,但其實一般人如果唔同佢地親身直接接觸,又點了解佢地嘅苦呢?滅苦首先要知苦,解決問題首先要搵出問題
是故經云:「以一切眾生病是故我病,若一切眾生病滅,則我病滅」
你細妹鍾意啲咩?想要啲咩?會唔會其實佢只係想獨處靜下?以我嘅經驗,半年已經一個代溝,愈生活得愈接近嘅人反而愈少溝通,講得多好易變煩膠。試下多啲觀察你細妹,嘗試用共同興趣打開話題,或者問啲佢有興趣嘅問題。有時問題唔係做定唔做,而係應該點去做。

至於點去實行,就要等,等到一個適合時機,你再破冰或者修補關係咁就會好啲。
舉個例,就好似我妹妹,佢出走幾年搵返個陣,大家都怕其實佢心入面好憎屋企人,唔想見我地,點知第一眼見到阿媽係喊到收唔到聲。所以有時係一個人嘅行為,未必係討厭一個人,你可以試下靜靜咁幫佢,例如落雨幫佢放把遮係袋,天氣凍幫佢放件褸入袋等等,對佢累積多啲善因
直到遇到啲佢需要你嘅時候,因緣具足就可以令關係改善,需要時伸出援手好過平時千言萬語。
加油,慢慢黎

多謝巴打 我係姐姐來既。我岩先睇完上面個巴打講完,心入面係咁同自己講阿彌陀佛,慈悲為懷,就鼓起勇氣同我妹破冰,主動同佢傾下計。跟住大家都有講有笑。果刻其實我好感動好想喊,覺得心入面既苦減少左好多,相信佢都係。我會繼續努力種多d 善因
好細個受咗五戒 而家睇返好後悔 因為唔自律 守唔到戒 成日破戒 對唔住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞