學佛幾年,有咩想問

526 回覆
60 Like 6 Dislike
同埋點解植物係無情生物
(我既理解係睇戈段video)
佢地明明都有追求生既執著
會爭取多啲陽光
咁同豬狗對生既執著又有咩唔同

我覺得植物有冇追求生既執著,憑我哋係斷言唔到,最多都只能從經典引述話俾你知,除非自己有他心通可以知道植物有冇咁既思想
同埋點解植物係無情生物
會爭取多啲陽光

我覺得植物有冇追求生既執著,憑我哋係斷言唔到,最多都只能從經典引述話俾你知,除非自己有他心通可以知道植物有冇咁既思想

果d叫生機 btw佢唔入有情種生 好似細菌咁
同埋點解植物係無情生物
會爭取多啲陽光

咁我唔明點解可以定義動物有自我既執著... 動物既自我執著係咩? 有人用左他心通去查...?

眾生平等係指眾生有佛性,同樣有成佛的可能,並唔係一般人所認知的平等

佢條片已經講左植物係無佛性之類既野
佢地修行唔到 咁點眾生平等?

若果生而分三六九等
咁你覺得佛法對世人公唔公平?
你又點看待唔同既等級?

我睇法係分類只有六道
植物不在六道之中,不能算是生命
佛教中如果界定生命應用佛教既分類方法
唔係科學時分類方法
印象中佛陀亦冇講過殺生既對象係包含植物
不過年紀大既植物可能會有樹神居住

順帶一提,佛陀時代僧團托缽乞食係會食肉的,所以個人唔認為食素等於有慈悲心 ,而食肉冇

利申:上座部佛教

其實我問題既重點唔係食肉食植物
而係植物如果係生
咁何來眾生平等
如果植物唔係生
咁將點解植物括除 點解植物無得修行
唔係要慈悲咩點解要對植物咁殘忍
同埋我想問佛法公唔公平
仲要點樣看待佢既公與不公

利申 無興趣知食野戈啲野 認真探討既

我覺得如果植物本身係冇五蘊(色受想行識)既話,就談不上可以解脫,純粹只係有機物,因為人或其實眾生要輪迴,係由於五蘊既存在,有貪愛>造業>新既五蘊>來生,既冇五蘊,就自然冇輪迴

至於公唔公平,我覺得都係公平,因為生天都墜三惡道都係由業造成,我努力行善就可以生天,我殺生偷盜就落地獄,其實係自己可以揀

但係唔係萬物有靈咩
有本叫學佛答問既書 形容神住得耐會成精
咁成精點解做法又有唔同
如果年月係會促使植物成精
咁我地係咪剥奪左佢既機會?
姐係如果萬物有靈
我地有機會修佛 而植物係無
咁對植物唔會不公咩
尤其追溯到萬物之始
點解要有植物依種咁唔公平既有機物
而唔比植物一個修行既機會
我知chur住問植物有啲煩膠
但我唔係好諗得明

題外話 我想問下佛教有無講人類既起始
好似女媧造人/神七日創造世界咁既背景

我學上座部佛教應該就冇咩「萬物有靈」既概念,例如石頭,石頭是否有解脫既可能?如果石頭係會對外物產生貪愛執取,咁佢係可以解脫的。如果佢唔會對外物產生貪愛執取,咁就冇解脫既必要。而植物都係一樣既道理,如果植物本身對外物無貪愛執取,又何必要追求解脫呢?

至於成精論就答你唔到,因為唔確定係咪正確既觀念。但以六道輪迴之說,要成精就一投胎就已經係精,唔會未經死亡就可以自己轉道,好似人一樣,要生天就要經過死亡先得,唔可以直接人變神。

宇宙第一因,佛陀冇詳細描述,因為佛陀覺得即使知道亦無助人既離苦之道,而且唔係人既智慧理解到,與其浪費一生去研究咩係第一因,不如踏實修行更加好

聖嚴法師都有講話樹會有鬼神
咁鬼神又係一個點樣既概念?
求生算唔算外物既貪愛?
佢地想要多啲陽光...
另外宇宙戈個明
我唔明植物先係咁問 唔好厭我煩
同埋點解植物係無情生物
會爭取多啲陽光

咁我唔明點解可以定義動物有自我既執著... 動物既自我執著係咩? 有人用左他心通去查...?

佛陀自己咪有他心通。

咩係執著?簡單可以咁講,當一個生命有咗接收感覺既器官,如眼,接收咗外界既事物,如美女,就會產生感受,呢個情況就應該係樂受,咁佢一般黎講就會產生咗貪愛,有貪愛就想長久擁有,便形成咗執取。

好似狗狗咁,狗狗忠於自己既主人,係一種執取,動物都有親情,都係執取,性慾,都係執取。
禪宗 密宗有咩分別

眾生平等係指眾生有佛性,同樣有成佛的可能,並唔係一般人所認知的平等

佢條片已經講左植物係無佛性之類既野
佢地修行唔到 咁點眾生平等?

若果生而分三六九等
咁你覺得佛法對世人公唔公平?
你又點看待唔同既等級?

我睇法係分類只有六道
唔係科學時分類方法

順帶一提,佛陀時代僧團托缽乞食係會食肉的,所以個人唔認為食素等於有慈悲心 ,而食肉冇

而係植物如果係生
咁何來眾生平等
如果植物唔係生
同埋我想問佛法公唔公平

我覺得如果植物本身係冇五蘊(色受想行識)既話,就談不上可以解脫,純粹只係有機物,因為人或其實眾生要輪迴,係由於五蘊既存在,有貪愛>造業>新既五蘊>來生,既冇五蘊,就自然冇輪迴

至於公唔公平,我覺得都係公平,因為生天都墜三惡道都係由業造成,我努力行善就可以生天,我殺生偷盜就落地獄,其實係自己可以揀

但係唔係萬物有靈咩
咁成精點解做法又有唔同
姐係如果萬物有靈
咁對植物唔會不公咩
尤其追溯到萬物之始
但我唔係好諗得明

我學上座部佛教應該就冇咩「萬物有靈」既概念,例如石頭,石頭是否有解脫既可能?如果石頭係會對外物產生貪愛執取,咁佢係可以解脫的。如果佢唔會對外物產生貪愛執取,咁就冇解脫既必要。而植物都係一樣既道理,如果植物本身對外物無貪愛執取,又何必要追求解脫呢?

至於成精論就答你唔到,因為唔確定係咪正確既觀念。但以六道輪迴之說,要成精就一投胎就已經係精,唔會未經死亡就可以自己轉道,好似人一樣,要生天就要經過死亡先得,唔可以直接人變神。

宇宙第一因,佛陀冇詳細描述,因為佛陀覺得即使知道亦無助人既離苦之道,而且唔係人既智慧理解到,與其浪費一生去研究咩係第一因,不如踏實修行更加好

求生算唔算外物既貪愛?
佢地想要多啲陽光...
另外宇宙戈個明

鬼神即六道中既餓鬼道同天道眾生
鬼可以有大威能,可以比比較低級既天神更有神通,但一般黎講餓鬼道眾生都係悲慘,因為要終生捱餓,而天道眾生就係享福既多。

求生當然係一種貪愛執取,但植物既行為是否因貪愛執取而造成既「求生」?係唔係真係有「求」既成份?呢個其實係俾唔到實質證明你

我睇法係分類只有六道
唔係科學時分類方法

而係植物如果係生
咁何來眾生平等
如果植物唔係生
同埋我想問佛法公唔公平

但係唔係萬物有靈咩
咁成精點解做法又有唔同
姐係如果萬物有靈
咁對植物唔會不公咩
尤其追溯到萬物之始
但我唔係好諗得明

求生算唔算外物既貪愛?
佢地想要多啲陽光...
另外宇宙戈個明

鬼神即六道中既餓鬼道同天道眾生
鬼可以有大威能,可以比比較低級既天神更有神通,但一般黎講餓鬼道眾生都係悲慘,因為要終生捱餓,而天道眾生就係享福既多。

求生當然係一種貪愛執取,但植物既行為是否因貪愛執取而造成既「求生」?係唔係真係有「求」既成份?呢個其實係俾唔到實質證明你

天道眾生係咪已經得道 唔洗輪迴?
我覺得貪愛執取有啲牽強附會
因為動物都應該無實質證明
如果植物求生係本能
咁動物崇拜強者又係咪本能
有共生關係既植物又點計
佢地會依賴另外一種生物
同樣係無證明 點解會assume一種係有思想
一種係無?
好似一齊都有前設咁去解釋

如果植物求生係本能
有共生關係既植物又點計
佢地會依賴另外一種生物
一種係無?

多謝呢位巴打用植物學或生物學去解釋
或者我用返佛學角度去答
佛教發展到後期,出現唯識
唯識家認為,有情眾生都有八識
眼耳鼻舌身意識
末那識 - 執取計度於「我」
阿賴耶識 - 一切善惡業種子,輪迴主體
植物無阿賴耶識,既無做善惡業,亦無輪迴,呢個就係佛學上同世間植物學分別

「有情」,舊譯為「含識」,有情包括有「識」呢個意味
「有情來下種,因地果還生;. 無情既無種,無性 亦無生。」

至於天道眾生,係做好事有福報先可以投生天道,天人福報完會有天人五衰
永嘉大師證道歌:「布施持戒生天福,有如仰箭射虛空,勢力盡,箭還墜,招得來生不如意。」
福布完,就好似箭無力一樣,返落地

但係唔係萬物有靈咩
咁成精點解做法又有唔同
姐係如果萬物有靈
咁對植物唔會不公咩
尤其追溯到萬物之始
但我唔係好諗得明

泛靈論係印度教
所謂成精係寄生係植物上嘅靈
鬼成精唔會令植物提升,正如你中六合彩發達,你間屋都唔會忽然變大,要自己去再搵過間大屋

宇宙第一因,楞嚴經有講,不過太深我睇唔明
點睇佛牌
呀媽上網買左 然後帶 升左職
佢買左個比我 唔知帶唔帶好
其實可唔可以臨死前係咁諗唔要輪迴就可以唔洗輪迴?定係要淨土宗咁要修過先得
點睇佛牌

無認識,不好意思
其實可唔可以臨死前係咁諗唔要輪迴就可以唔洗輪迴?定係要淨土宗咁要修過先得

「唔好諗香蕉」
你會諗起啲咩?

不如老實念佛好

如果植物求生係本能
有共生關係既植物又點計
佢地會依賴另外一種生物
一種係無?

或者我用返佛學角度去答
眼耳鼻舌身意識
植物無阿賴耶識,既無做善惡業,亦無輪迴,呢個就係佛學上同世間植物學分別

至於天道眾生,係做好事有福報先可以投生天道,天人福報完會有天人五衰
永嘉大師證道歌:「布施持戒生天福,有如仰箭射虛空,勢力盡,箭還墜,招得來生不如意。」

其實覺得牽強附會唔緊要
佛教講實證,只要你跟住修行條路行
你自己係可以感受到佛陀講既法
之於枝末問題,如xx係唔係生命,xx死咗會去邊等
到你修到一定程度既時候就會明白

如果植物求生係本能
有共生關係既植物又點計
佢地會依賴另外一種生物
一種係無?

或者我用返佛學角度去答
眼耳鼻舌身意識

其實覺得牽強附會唔緊要

上面巴打好適合參話頭
禪宗根器

「唔好諗香蕉」
你會諗起啲咩?

不如老實念佛好

所言甚是

如果植物求生係本能
有共生關係既植物又點計
佢地會依賴另外一種生物
一種係無?

或者我用返佛學角度去答
眼耳鼻舌身意識

其實覺得牽強附會唔緊要

上面巴打好適合參話頭
禪宗根器

禪宗:明心見性

如果植物求生係本能
有共生關係既植物又點計
佢地會依賴另外一種生物
一種係無?

或者我用返佛學角度去答
眼耳鼻舌身意識

辛苦哂咁多位答我問題
我諗我明植物有情無情之分
但係我諗緊係植物生而無情但有靈 係咪好可悲
好似生出黎就係做食物緊
所以我就問下起源睇下會唔會有答案
有啲似天道不公無法一視同仁咁
連個機會都唔比佢地

同埋我之後可能仲有好多問題
我會一路追post一路問
希望大家唔好厭我煩

如果植物求生係本能
有共生關係既植物又點計
佢地會依賴另外一種生物
一種係無?

或者我用返佛學角度去答
眼耳鼻舌身意識

辛苦哂咁多位答我問題
好似生出黎就係做食物緊
連個機會都唔比佢地

希望大家唔好厭我煩

昆蟲係咪有情架?但係六道好似無佢咁?
食肉植物殺死昆蟲都無業力?
岩岩諗到 sor

辛苦哂咁多位答我問題
好似生出黎就係做食物緊
連個機會都唔比佢地

希望大家唔好厭我煩

岩岩諗到 sor

畜牲道

辛苦哂咁多位答我問題
好似生出黎就係做食物緊
連個機會都唔比佢地

希望大家唔好厭我煩

岩岩諗到 sor

畜牲道

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%95%9C%E7%94%9F
巴打,執著相只會愈黎愈迷惘
試下睇下《金剛經》,了解「離相」,可能對你有幫助
黑磪石本命佛有無用,今年買左個

我唔建議用佛像做飾物,除非你好尊重,否則帶都唔靈
禪宗 密宗有咩分別

禪宗 - 明心見性,不立文字,不思善不思惡
相傳最初由大迦葉尊者拈花微笑開始,到達摩祖師傳至東土,再發展至六祖發揚光大。
經典:《金剛經》、《六祖壇經》、《維摩詰經》等

密宗 - 藏密我唔識,唐密黎講,教義上講求身口意三密,即身成佛
由大日如來傳至「開元三大使」不空、善無畏、金剛智傳至東土,由一行阿闍黎到惠果阿闍黎,其後空海(弘法大師)到中國受法,得惠果阿闍黎傳授金剛界、胎藏界兩部大灌頂,最後帶返日本,開創真言宗,一直流傳至今。
經典:《理趣經》、《大日經》、《金剛頂經》等
點睇佛牌

想一想,帶個牌是不是生活變好的因緣?
修持佛法、如法生活才是成功的因緣,帶佛牌只是次要。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞