召喚所有最近肥左路試嘅學神巴絲 (3)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
考石蔭一take pass
由第一個post睇晒睇到呢個
元駕 棍van 4月6考 第一次
成日緊張到仆街
上一堂俾師傅話到灰左 成程無晒心機 最後竟然第一次聽佢話渣得幾好
但一諗到考mock已經好緊張
呢兩星期開始搵街外補鐘補下

緊張冇問題
唔好腳震就得

試過渣考試線細路出大路停車都緊張到死火(兩隻腳一齊踩)
俾師傳話到灰機就渣得好

我練三手掉頭嗰陣俾師傅話我失敗,又話你好有信心咩,最後1 take pass 唔使緊張
抽中4月10日澤安道
有冇巴打教路澤安道三手掉頭同泊位
等緊個官上車 好緊張

肥撚左路試
出試場第一個燈口我係右線轉右
中線2架車都一齊貼住轉去左線
我轉入去中線
諗住等2架過晒就切左線
你老味跟我後面架私家車又一齊切左
切得快過我 搞到個官踩停我

想自殺
我俾人剔左無留意交通情況 無用鏡 我覺得個師傅冇同我講晒咩時候要望鏡 其他我都做足 到底有咩情況下要望 聽fd講佢連轉左望左鏡 轉右望右鏡都冇教 巴打們可唔可以教一教 我宜家情況唔係唔識射波 唔係射得唔夠大力 係我唔知幾時起腳呀
我俾人剔左無留意交通情況 無用鏡 我覺得個師傅冇同我講晒咩時候要望鏡 其他我都做足 到底有咩情況下要望 聽fd講佢連轉左望左鏡 轉右望右鏡都冇教 巴打們可唔可以教一教 我宜家情況唔係唔識射波 唔係射得唔夠大力 係我唔知幾時起腳呀

我都有

宜家去排期 希望抽得翻同一條啦唉
等緊個官上車 好緊張

肥撚左路試
出試場第一個燈口我係右線轉右
中線2架車都一齊貼住轉去左線
我轉入去中線
諗住等2架過晒就切左線
你老味跟我後面架私家車又一齊切左
切得快過我 搞到個官踩停我

想自殺

打左燈之後
望後鏡見到後面有車就已經老閪都唔好CUT住
就算架車唔CUT出黎
你一樣會肥

用鏡既時間好簡單
你呼吸就要望鏡
今日考元駕宏業東 1take pass

係咪好撚多車
有無咩心得

岩先考個陣好多車 塞塞地
平過好在塞塞地+前面有架學車可以攞正牌慢慢行
心得係你過左油站之後第一個左轉口個到 最好早少少收慢架車 可以既話落埋一波 因為個條街長時間都多死車 所以你一波入左去之後可以慢慢左望鏡/望盲區個d
跟住個兩個路口都同樣道理 因為呢兩條街實在太多死車又有大車 所以考試真係唔好急 慢慢做

今日好在仲有2個好心巴士佬同貨櫃佬讓我出先 十分感謝佢地
澤安中左個超嚴阿sir 肥左

肥咩呀巴打

開車,停車,轉線,轉彎,過死車,匯合路段

以上都要望鏡,其實你留意下的士,巴士司機渣車
佢地係勁望鏡的

佢地係勁望鏡的

唔該曬 係咪燈位停都要

其實筆試本書仔有講
肥左兩次 一次澤安 一次油塘
頭先抽完快期抽到下星期天光道即灰
已有心理準備肥第三次

真心
我同你一樣
考過澤安同油塘
最後天光道輕鬆PASS

個個都考過油塘、澤安嘅
我都係 準備抽第三次

快期?

係 啱啱交咗錢第三次天光道
同巴打一模一樣
啱啱抽左忠義街 有乜要留意

肥咩呀巴打

Cut線比佢踩停左

都係嗰啲例牌嘢

0925係咪好時間

佢地係勁望鏡的

唔該曬 係咪燈位停都要

無論係咪燈位
停車前都望下中鏡
平時每5秒就中左右咁望鏡
其實你架車一郁就要不停望
CUT線就中鏡搭側鏡
睇清楚一架車都冇/後車讓你
咁就擰頭睇盲點
擰完望返前快手擰軚出

轉灣就2邊鏡都望望
保證入灣位置正確

得閒無事就望下中左右
每5秒問下自己
後面有冇車

肥咩呀巴打

Cut線比佢踩停左

例牌野
記得下次有一架車都冇先好出啦

都係嗰啲例牌嘢

0925係咪好時間

唔錯啦
10個肥7個衰心急CUT線/出大路
睇定D啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞