召喚所有最近肥左路試嘅學神巴絲 (3)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
想問自動波正確開車步驟係點
短時間成日轉燈d燈口點過最穩陣 當行緊二十 去到箭咀 轉黃燈 急殺定定油照過 尋日練車連續兩次都係咁樣 第一次比油過比師父屌
短時間成日轉燈d燈口點過最穩陣 當行緊二十 去到箭咀 轉黃燈 急殺定定油照過 尋日練車連續兩次都係咁樣 第一次比油過比師父屌

地下箭咀前要決定去定停,望遠d留意係咪綠公仔閃緊
即是將會轉燈,咁係就識判斷幾時停幾時去
同埋20都唔洗急殺啦,印住break踩極力子再落重小小break就會慢停,渣多d你就會明

老連咁早就慢慢去囉 未搭過巴士咩
前兩次考都係泊S位
今次天光道要泊L位 又要上多幾堂跌錢啦屌

巴打加油啦

多謝巴打
呢個系列嘅post
天光道合格率直逼百分之九十
呢個系列嘅post
天光道合格率直逼百分之九十

連登道
27永孝街 今日上斜開車又溜後 好撚驚
忠義街係咪最撚易既試場 考呢度執到寶

偏易,但我覺得唔算最易

上佛光街等於送牌

偏易,但我覺得唔算最易

上佛光街等於送牌

但聽聞多數叫你兜細圈

Second take考佛光街 無車無人 on99

偏易,但我覺得唔算最易

上佛光街等於送牌

但聽聞多數叫你兜細圈

細圈就睇運

無論係咪燈位
停車前都望下中鏡
平時每5秒就中左右咁望鏡
其實你架車一郁就要不停望
CUT線就中鏡搭側鏡
睇清楚一架車都冇/後車讓你
咁就擰頭睇盲點
擰完望返前快手擰軚出

轉灣就2邊鏡都望望
保證入灣位置正確

得閒無事就望下中左右
每5秒問下自己
後面有冇車

好感動 多謝巴打賜教

Cut線一定要望中鏡?

做咩都一定會望中鏡

考van嘅話其實唔洗望中鏡,佢本身預設定你後面裝哂貨睇唔到後面,所以係靠睇左右鏡為主

正解

點界定同左右車之間既距離,有時個師父話我太接近,但我覺得夠曬一個車門位

大銀幕右下角同地下條線同一直線
咁架車就係條路中間了

thx 巴打
另外, 棍van 1轉2, 2轉3波冇問題架車好順,
但係3轉2, 2轉1, 放完離合再踩油架車就會chok一chok, 係咩原因?
27永孝街 今日上斜開車又溜後 好撚驚

都係個句
唔好心急 FEEL到架車震一震先好鬆手制

無論係咪燈位
停車前都望下中鏡
CUT線就中鏡搭側鏡
咁就擰頭睇盲點
擰完望返前快手擰軚出

轉灣就2邊鏡都望望
保證入灣位置正確

得閒無事就望下中左右
每5秒問下自己
後面有冇車

好感動 多謝巴打賜教

Cut線一定要望中鏡?

做咩都一定會望中鏡

考van嘅話其實唔洗望中鏡,佢本身預設定你後面裝哂貨睇唔到後面,所以係靠睇左右鏡為主

正解

點界定同左右車之間既距離,有時個師父話我太接近,但我覺得夠曬一個車門位

咁架車就係條路中間了

thx 巴打
但係3轉2, 2轉1, 放完離合再踩油架車就會chok一chok, 係咩原因?

你架車唔夠慢
3轉2拖到20先好轉
2轉1就5-10左右

偏易,但我覺得唔算最易

上佛光街等於送牌

第三次就行大圈, 完全送牌

無論係咪燈位
停車前都望下中鏡
CUT線就中鏡搭側鏡
咁就擰頭睇盲點
擰完望返前快手擰軚出

轉灣就2邊鏡都望望
保證入灣位置正確

得閒無事就望下中左右
每5秒問下自己
後面有冇車

好感動 多謝巴打賜教

Cut線一定要望中鏡?

做咩都一定會望中鏡

正解

咁架車就係條路中間了

thx 巴打

你架車唔夠慢
3轉2拖到20先好轉
2轉1就5-10左右

引擎轉數同車轆轉數唔夾,有2個解決方法
1. 好似ching咁講,踩慢踩到20先轉
2. 入咗2波後,踩一下空油先放極力子

考牌好似要用方法1

咁澤安道呢
我俾人剔左無留意交通情況 無用鏡 我覺得個師傅冇同我講晒咩時候要望鏡 其他我都做足 到底有咩情況下要望 聽fd講佢連轉左望左鏡 轉右望右鏡都冇教 巴打們可唔可以教一教 我宜家情況唔係唔識射波 唔係射得唔夠大力 係我唔知幾時起腳呀

開車,停車,轉線,轉彎,過死車,匯合路段

以上都要望鏡,其實你留意下的士,巴士司機渣車
佢地係勁望鏡的

唔該曬 係咪燈位停都要

無論係咪燈位
停車前都望下中鏡
CUT線就中鏡搭側鏡
咁就擰頭睇盲點
擰完望返前快手擰軚出

轉灣就2邊鏡都望望
保證入灣位置正確

得閒無事就望下中左右
每5秒問下自己
後面有冇車

好感動 多謝巴打賜教

Cut線一定要望中鏡?

我發現自己好慣性左鏡盲點右鏡盲點 無望中鏡無論起步定過線都係

中鏡我淨係望過一次,其實唔知整黎做乜,感覺好似淨係得私家車有用,定係我根本唔識用
想問自動波一開車係末拉手制,上D波就ok?
上斜呢

無論係咪燈位
停車前都望下中鏡
CUT線就中鏡搭側鏡
咁就擰頭睇盲點
擰完望返前快手擰軚出

轉灣就2邊鏡都望望
保證入灣位置正確

得閒無事就望下中左右
每5秒問下自己
後面有冇車

好感動 多謝巴打賜教

Cut線一定要望中鏡?

做咩都一定會望中鏡

正解

咁架車就係條路中間了

thx 巴打

你架車唔夠慢
3轉2拖到20先好轉
2轉1就5-10左右

引擎轉數同車轆轉數唔夾,有2個解決方法
1. 好似ching咁講,踩慢踩到20先轉
2. 入咗2波後,踩一下空油先放極力子

考牌好似要用方法1

拎到牌先咁做啦
我而家揸車落波都係比啖油
想問自動波一開車係末拉手制,上D波就ok?
上斜呢

自動波上斜咪一樣做法
呢D基本野應該師父有教架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞