召喚所有最近肥左路試嘅學神巴絲 (3)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
今日抽獎中忠義下午4點
點睇?

大圈=送牌
細圈要執生 內街入面過死車要小心做足

大圈都10個都唔知有冇1個
有冇話邊個位多人亂過馬路
左邊唔係冇盲點咩?
左邊都要擰頭?

笑咗出聲

貨van係唔洗望

望就一定冇事
冇望就可能死,你自己揀

我就一次左邊盲點都冇望pass左

好心啦
人地運輸署本指引都講明棍van係唔洗望左邊盲點
唔好成日係到擾亂巴打

其實你想跟足本書咪唔望囉
我只知望左就安全,做到個安全形象俾官睇

咁既情況
假設前面van仔仲停低係個袋口入面等緊右轉
而我係右線要直行
我應該
1. 右線斑馬線前停低等到 van仔轉
2. 右線斑馬線上停低等到 van仔轉
3. 安全情況下cut入左線, 過左van仔再入返右線
---- 3.1 在斑馬線前cut入左線
-----3.2 在斑馬線上cut入左線

2就應該錯
3我覺得唔洗心急
左邊唔係冇盲點咩?
左邊都要擰頭?

笑咗出聲

貨van係唔洗望

望就一定冇事
冇望就可能死,你自己揀

好心啦
唔好成日係到擾亂巴打

我自己學就成日俾人屌冇拎
上網睇片都係咁教
左邊唔係冇盲點咩?
左邊都要擰頭?

笑咗出聲

貨van係唔洗望

望就一定冇事
冇望就可能死,你自己揀

好心啦
唔好成日係到擾亂巴打

上網睇片都係咁教

爬頭拎頭望死車司機位
我師傅,上網睇片,屋企人(職業司機)都話要

笑咗出聲

貨van係唔洗望

望就一定冇事
冇望就可能死,你自己揀

好心啦
唔好成日係到擾亂巴打

上網睇片都係咁教

爬頭拎頭望死車司機位

我都係睇片都見個師傅話「望下個司機」
同埋望咗又唔會錯嘅

咁既情況
而我係右線要直行
我應該

2就應該錯
3我覺得唔洗心急

2嘅話可以搵定下次快期
1就一定唔會死嘅,等前面van仔走左你再根據當時交況向前行或者繼續停係最安全(轉燈、有行人衝紅燈咁),前面又唔係死車,你又唔趕時間,霸住燈位前第一個位唔明有咩心急要做其他嘢。
3就危險啲囉,3.1嘅話你喺圖示個位仲可以喺斑馬線上轉得切?3.2唔肯定,我就唔鍾意喺斑馬線上搞咁多嘢,以前師傅都會話斑馬線前或過左斑馬線先轉線。唔一定正確嘅,畀你參考啫。
另外小心衰「在物體後急速扭軚駛出」,你要注意同前面van仔距離先好諗3,你覺得夠遠隔離考官未必覺得夠,佢剔你呢個你又可以拎定錢重考。

笑咗出聲

貨van係唔洗望

望就一定冇事
冇望就可能死,你自己揀

好心啦
唔好成日係到擾亂巴打

上網睇片都係咁教

爬頭拎頭望死車司機位

同埋望咗又唔會錯嘅

啱啱問左個fd,佢話都要,佢師傅都係咁教
個巴打好串,話咩擾亂,又叫我地好心

望就一定冇事
冇望就可能死,你自己揀

好心啦
唔好成日係到擾亂巴打

上網睇片都係咁教

爬頭拎頭望死車司機位

同埋望咗又唔會錯嘅

啱啱問左個fd,佢話都要,佢師傅都係咁教
個巴打好串,話咩擾亂,又叫我地好心

其實睇運輸署文字係唔洗望左邊盲點
但考官到時會有佢自己guideline
而真實渣車其實都要多望,陣間有架26隊上黎就奶撻
安全駕駛唔會死人,唔好為考試而考試而無視安全

最緊要安全第一

咁既情況
而我係右線要直行
我應該
1. 右線<em>斑馬線前</em>停低等到 van仔轉
2. 右線<em>斑馬線上</em>停低等到 van仔轉
---- 3.1 在<em>斑馬線前</em>cut入左線
-----3.2 在<em>斑馬線上</em>cut入左線

2就應該錯
3我覺得唔洗心急

2嘅話可以搵定下次快期
1就一定唔會死嘅,等前面van仔走左你再根據當時交況向前行或者繼續停係最安全(轉燈、有行人衝紅燈咁),前面又唔係死車,你又唔趕時間,霸住燈位前第一個位唔明有咩心急要做其他嘢。
3就危險啲囉,3.1嘅話你喺圖示個位仲可以喺斑馬線上轉得切?3.2唔肯定,我就唔鍾意喺斑馬線上搞咁多嘢,以前師傅都會話斑馬線前或過左斑馬線先轉線。唔一定正確嘅,畀你參考啫。
另外小心衰「在物體後急速扭軚駛出」,你要注意同前面van仔距離先好諗3,你覺得夠遠隔離考官未必覺得夠,佢剔你呢個你又可以拎定錢重考。

如果前車想右轉唔打燈就會出現2

咁既情況
而我係右線要直行
我應該
1. 右線<em>斑馬線前</em>停低等到 van仔轉
2. 右線<em>斑馬線上</em>停低等到 van仔轉
---- 3.1 在<em>斑馬線前</em>cut入左線
-----3.2 在<em>斑馬線上</em>cut入左線

2就應該錯
3我覺得唔洗心急

2嘅話可以搵定下次快期

咁你要準備定補考嘅錢了,實話你警覺性不足同判斷力弱。總之考車最忌係緊張同心急得滯亂黎,你唔係要鬥快,係要避免犯錯,唔知會唔會錯你就寧願行最安全嗰步。
左邊唔係冇盲點咩?
左邊都要擰頭?

笑咗出聲

貨van係唔洗望

望就一定冇事
冇望就可能死,你自己揀

好心啦
唔好成日係到擾亂巴打

其實冇人想擾亂巴打
香港考車牌係100%由個官JUDGE
如果剔左你未有查看交通情況
你係唔會知邊個位衰
做多左係唔會肥既
考牌既角度
你每一次都擰頭
做1個VERSION
好過記2個
其實未考既巴打見到我地 D 上左岸既意見,唔洗信到十足既,一黎又唔係同一個考官,二黎又未必同一條路線,三黎其實主要係睇你真係想學識揸車,定係攞到個牌但係有可能做炸彈既啫

如果唔想做炸彈既,唔洗成日問 D 咩擰唔擰頭果 d 野,一黎擰左又無壞,二黎現實 d 黎講可以比個考官見到你有安全意識,三黎你學車考車已經記得呢 d 安全措施,之後咪唔會做炸彈

我發現我好鍾意用一黎二黎三黎Sor9ry

總之做每一個動作前都確保到安全咪得,以考試黎講,更加唔係你覺得安唔安全,而係考官覺得你安唔安全

上面有位巴打話,過死車對面線有巴士黎緊,所以諗住過返少少自己線但係比考官肥太近死車,其實我覺得巴打無做錯,只係係個考官個位既角度黎睇就太近啫,利申:忠義街細圈過死車同樣情況不過 Pass, 可能係因為我出口術講埋出聲做乜要返過少少自己線

同意睇你只想pass定安全駕駛
我地講乜都唔一定啱

大家做參考就可以
左邊唔係冇盲點咩?
左邊都要擰頭?

笑咗出聲

貨van係唔洗望

望就一定冇事
冇望就可能死,你自己揀

好心啦
唔好成日係到擾亂巴打

其實冇人想擾亂巴打
香港考車牌係100%由個官JUDGE
如果剔左你未有查看交通情況
你係唔會知邊個位衰
做多左係唔會肥既
考牌既角度
你每一次都擰頭
做1個VERSION
好過記2個

same thought
佢仲要講到係“成日”擾亂人
好似我地成日9up咁

咁既情況
而我係右線要直行
我應該

2就應該錯
3我覺得唔洗心急

2嘅話可以搵定下次快期

平時望遠D,見佢入左袋唔行都估到佢轉右啦
同埋燈位前慢少少,睇下夠唔夠位先過(好似平時過格仔咁)
其實未考既巴打見到我地 D 上左岸既意見,唔洗信到十足既,一黎又唔係同一個考官,二黎又未必同一條路線,三黎其實主要係睇你真係想學識揸車,定係攞到個牌但係有可能做炸彈既啫

如果唔想做炸彈既,唔洗成日問 D 咩擰唔擰頭果 d 野,一黎擰左又無壞,二黎現實 d 黎講可以比個考官見到你有安全意識,三黎你學車考車已經記得呢 d 安全措施,之後咪唔會做炸彈

我發現我好鍾意用一黎二黎三黎Sor9ry

總之做每一個動作前都確保到安全咪得,以考試黎講,更加唔係你覺得安唔安全,而係考官覺得你安唔安全

上面有位巴打話,過死車對面線有巴士黎緊,所以諗住過返少少自己線但係比考官肥太近死車,其實我覺得巴打無做錯,只係係個考官個位既角度黎睇就太近啫,利申:忠義街細圈過死車同樣情況不過 Pass, 可能係因為我出口術講埋出聲做乜要返過少少自己線

同意睇你只想pass定安全駕駛
我地講乜都唔一定啱

大家做參考就可以

Agger 講出黎只係考完既經驗 個個官唔同好難講
我都覺得上面果個大獲巴打其實冇錯 正常揸車應該係咁 但可惜呢個係考試
正如考到牌出路口唔會手制空波喇 (唔計一大堆車果陣) 吊下極力子一見時機到就攞軚出喇 但考牌就要手制空波

咁既情況
而我係右線要直行
我應該

2就應該錯
3我覺得唔洗心急

呢個位都幾蝦人
問返師傅好d
我就班馬線前等

咁既情況
而我係右線要直行
我應該

2就應該錯
3我覺得唔洗心急

呢個位都幾蝦人
問返師傅好d
我就班馬線前等

我自己就揀1
2 唔好講考牌,自己揸都阻住人過馬路啦
3 我考試唔會,急黎只會令自己多樣嘢搞,易錯多D
3.1 我如果自己揸(唔考)可以考慮,但睇下前白界幾多
3.2 班馬線上我就唔搞咁多嘢啦
聽日到我考喇,好緊張
聽日到我考喇,好緊張

加油 啖定d
聽日到我考喇,好緊張

加油
泊車扭死軑會唔會肥,我淨係知道三手唔得
聽日到我考喇,好緊張

加油

我都聽日考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞