召喚所有最近肥左路試嘅學神巴絲 (3)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
聽日到我考喇,好緊張

加油

我都聽日考

Same
聽日到我考喇,好緊張

加油

我都聽日考

Same

訓啦
休息好就好易pass
今日抽獎中忠義下午4點
點睇?

大圈=送牌
細圈要執生 內街入面過死車要小心做足

大圈都10個都唔知有冇1個
有冇話邊個位多人亂過馬路

細圈最尾返試場經過個商場 好撚多盲毛師奶過對面搭車
聽日油塘 9:00 會唔會好多死車 工程車?
泊車扭死軑會唔會肥,我淨係知道三手唔得

方向盤控制不當?

巴打應該考完

巴打應該考完

聽日喎

巴打應該考完

聽日喎

屌自隊一打膠
聽日到我

咁既情況
假設前面van仔仲停低係個袋口入面等緊右轉
而我係右線要直行
我應該
1. 右線斑馬線前停低等到 van仔轉
2. 右線斑馬線上停低等到 van仔轉
3. 安全情況下cut入左線, 過左van仔再入返右線
---- 3.1 在斑馬線前cut入左線
-----3.2 在斑馬線上cut入左線

2就應該錯
3我覺得唔洗心急

斑馬線上停係okay嘅,因為當時行人係紅燈,而布袋位嘅特性係應該轉燈後,出咗白線嘅車都會轉得曬。
記住你係已經出咗白線,轉紅燈係唔關你事。只不過你要快啲過埋個路口。

依個位考牌打死都唔好cut左線,大圈上到頂一定轉右,cut左線玩死自己。

咁既情況
而我係右線要直行
我應該

2就應該錯
3我覺得唔洗心急

2嘅話可以搵定下次快期
1就一定唔會死嘅,等前面van仔走左你再根據當時交況向前行或者繼續停係最安全(轉燈、有行人衝紅燈咁),前面又唔係死車,你又唔趕時間,霸住燈位前第一個位唔明有咩心急要做其他嘢。
3就危險啲囉,3.1嘅話你喺圖示個位仲可以喺斑馬線上轉得切?3.2唔肯定,我就唔鍾意喺斑馬線上搞咁多嘢,以前師傅都會話斑馬線前或過左斑馬線先轉線。唔一定正確嘅,畀你參考啫。
另外小心衰「在物體後急速扭軚駛出」,你要注意同前面van仔距離先好諗3,你覺得夠遠隔離考官未必覺得夠,佢剔你呢個你又可以拎定錢重考。

其實二有咩問題?

咁既情況
而我係右線要直行
我應該

2就應該錯
3我覺得唔洗心急

呢個位都幾蝦人
問返師傅好d
我就班馬線前等

我自己就揀1
2 唔好講考牌,自己揸都阻住人過馬路啦
3 我考試唔會,急黎只會令自己多樣嘢搞,易錯多D
3.1 我如果自己揸(唔考)可以考慮,但睇下前白界幾多
3.2 班馬線上我就唔搞咁多嘢啦

2,行人係紅燈喎,點阻住人

咁既情況
而我係右線要直行
我應該

2就應該錯
3我覺得唔洗心急

斑馬線上停係okay嘅,因為當時行人係紅燈,而布袋位嘅特性係應該轉燈後,出咗白線嘅車都會轉得曬。
記住你係已經出咗白線,轉紅燈係唔關你事。只不過你要快啲過埋個路口。

依個位考牌打死都唔好cut左線,大圈上到頂一定轉右,cut左線玩死自己。

考牌班馬線上停拎定510啦
今日考忠義丙部,玩完啦
下晝考
下晝考

邊個場

咁既情況
而我係右線要直行
我應該

2就應該錯
3我覺得唔洗心急

如果行人係綠燈停斑馬線當然玩完
係布袋位等緊行嘅車,係轉黃燈紅燈後都可以行,布袋位嘅設計係紅綠燈嘅transition已經有足夠時間過埋布袋裡面嘅車。而且依個燈有一段時間係對頭唔行得,清轉右嘅車,無咩可能行人綠燈都仲停係斑馬線上。

咁既情況
而我係右線要直行
我應該

2就應該錯
3我覺得唔洗心急

如果行人係綠燈停斑馬線當然玩完
係布袋位等緊行嘅車,係轉黃燈紅燈後都可以行,布袋位嘅設計係紅綠燈嘅transition已經有足夠時間過埋布袋裡面嘅車。而且依個燈有一段時間係對頭唔行得,清轉右嘅車,無咩可能行人綠燈都仲停係斑馬線上。

補充:如果轉燈個空檔過唔切而發生危險,係考生起步太慢
今日考忠義丙部,玩完啦

我都係
今日考忠義丙部,玩完啦

我都係

好撚閪多死車
衰緊張同加密村街
早上845忠義街,細圈同死車近fail左
上岸了

前兩take一次衰油塘鋸樹車慢駛我又過佢比人踩停
之後返駕院玩就門都未出就比個戇鳩考官落腳
今次終於平安無事考到

師傳教落轉右時一定要擰頭,過死車時而對面又有車就要停,出路口心數兩秒做判斷,同前車距離最少要睇到佢尾轆

祝各位巴打考試順利
今日考忠義丙部,玩完啦

我都係

好撚閪多死車
衰緊張同加密村街

有d不祥既預感
上岸了

前兩take一次衰油塘鋸樹車慢駛我又過佢比人踩停
之後返駕院玩就門都未出就比個戇鳩考官落腳
今次終於平安無事考到

師傳教落轉右時一定要擰頭,過死車時而對面又有車就要停,出路口心數兩秒做判斷,同前車距離最少要睇到佢尾轆

祝各位巴打考試順利

恭喜曬
多謝你最後再分享心得
我一陣會記住架喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞