召喚所有最近肥左路試嘅學神巴絲 (3)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
前幾日考培正道一take pass
利申:自動波

正解

點界定同左右車之間既距離,有時個師父話我太接近,但我覺得夠曬一個車門位

大銀幕右下角同地下條線同一直線
咁架車就係條路中間了

thx 巴打
另外, 棍van 1轉2, 2轉3波冇問題架車好順,
但係3轉2, 2轉1, 放完離合再踩油架車就會chok一chok, 係咩原因?

你架車唔夠慢
3轉2拖到20先好轉
2轉1就5-10左右

引擎轉數同車轆轉數唔夾,有2個解決方法
1. 好似ching咁講,踩慢踩到20先轉
2. 入咗2波後,踩一下空油先放極力子

考牌好似要用方法1

拎到牌先咁做啦
我而家揸車落波都係比啖油

有野補充
同埋踩慢架車唔好一野踩brake由40踩到落20
最好印brake落 踩下放下踩下放下咁落20
咁樣架車會冇咁chok
尤其落斜果陣最好踩住brake落波
想問自動波一開車係末拉手制,上D波就ok?
上斜呢

上D波先然後拉手制

上斜唔好入N波,輕輕踩住油門鬆手制

停車係未拉手制入N波?
斜路停車就拉手制,然後開車踩油門鬆手制?
上斜呢

上D波先然後拉手制

停車係未拉手制入N波?

考牌咪次次入N波囉 穏陣少少
自動波上斜懶唔想拉手制既咪一腳踩住BRAKE 一腳比D油 之後鬆BRAKE
上斜呢

上D波先然後拉手制

停車係未拉手制入N波?

其實可以考慮直頭唔入N波,一來可以記少樣嘢,二來考車停喺度嘅時間長極有限

踩實個BRAKE已經夠哂
27永孝街 今日上斜開車又溜後 好撚驚

巴打幾點 我都係
丙部補考去天光道有咩要注意
同埋六月先再考 係咪五月補番幾粒鐘認熟條路就夠皮
其實做乜要開telegram?

由第一個post 開始追開,你分左啲人流去tg
又係果邊講啲有用資訊,咁全世界又要兩邊追留言
咁不如集中係呢邊啦,方便新手學神入黎一次過追post

不嬲都反對無厘頭開group
三聯果d有冇p牌賣

唔知,汽車用品舖一半都有,李健嗰啲就一定有
三聯果d有冇p牌賣

汽車用品舖買 $40
三聯果d有冇p牌賣

汽車用品舖買 $40

12蚊店有
巴打們, 係咪有個網將考車路線分左
初級 中級 上級 極上級?

見過一次搵唔返

見過一次搵唔返

http://www.initialp.hk/home/learning/road-test

見過一次搵唔返

http://www.initialp.hk/home/learning/road-test

明明之前入過個網都見唔到

唔該晒巴打

見過一次搵唔返

有apps ,頭文字P
有無巴打係油塘考朝早 十點左右 水泥廠同回旋處多數多唔多車
27永孝街 今日上斜開車又溜後 好撚驚

我溜左都pass

不嬲都反對無厘頭開group

同意
開gp個post有咩意思

唔算多

係小心小巴佬多D
早幾日肥左永考街

見過一次搵唔返

考牌路線都有分級 原來自己考左果條係「最上級」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞