[無聊做樹窿] 最近你煩緊乜?

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
最近發覺自己好多野都唔識
同個社會脫哂節咁
唔識淘寶(學緊)、唔識用ios (有錢買apple再學)
上次去ikea買野食都企咗幾分鐘先知要點買

淘寶真係好閒
你唔會相信香港有幾多人唔識用
其實用過一兩次就會識
嗰陣我都係自己慢慢摸返嚟

唔識都係自己少接觸啫
嗰次因為公事要走入去沙田再入d嘅地方
第一次坐馬鞍山線
都好似大鄉里出城咁啦

我都係最近先第一次坐輕鐵
個感覺好奇妙
btw 好想辭職

點解呢

講起上嚟就一匹布咁長
話說小妹初嚟報到, 第一日已經feel到有個同事唔多鐘意我
唔算針對嘅, 但態度就真心差
我知道自己做嘢唔夠細心, 成日問
但都覺得未至於要用咁嘅態度去對我…

因為咁我就開始避開佢地成班
食飯寧願自己一個/同其他比較熟少少嘅同事食

直到上次, 佢地成班入面其中一個人
需要同我合作做d嘢, 嘩佢d態度真係差撚到癲
好似我得罪晒佢地成班咁
今朝諗住同另一個客客氣氣點下頭
望都唔望我就擰開走

加上本身呢到做嘅嘢唔係自己內心想要嘅
一直都有走嘅諗法
依家捱咗半年, 真係好想辭職搵第二份

d人睇你唔順眼根本唔需要原因, 只係純粹唔撚鍾意你就唔鍾意
半年黎講你都可以準備定quit架喇, 以前就話咩份工做夠1年好好睇睇
但其實我畢業以黎無一份係做夠1年既 都大把工叫你interview, 只要見工時正正常常佢就多數會比offer你

不過絲打等唔等錢洗要養家果d?
如果手緊既緊係工駁工, 如果唔係既話咪輕鬆搵工轉
不過只怕一樣野係轉左新工都未必好過舊工
同個社會脫哂節咁

我女朋友應該同你好似
都係乜都唔識咁 有懷疑過佢之前點樣生活可以捱到今時今日
散拖左半年
而家仲會無啦啦有晚夜會寂寞到喊
但我前男友好衰,我唔會掛住佢
只係拍咗2年咋

身邊有冇朋友陪到你?
不過半夜嗰種寂寞我係靠聽歌去解

我唔會十分依賴同性朋友啊
閨蜜點親都親唔過男女朋友
好啊 咁我聽聽歌 打打坐
哪有仔你娘親
受夠比人係甘hurt
又未戀先失橙色
同個社會脫哂節咁

我女朋友應該同你好似

通常都係太過依賴家人朋友
女人都還好
男人就真係唔掂
同個社會脫哂節咁

我女朋友應該同你好似

通常都係太過依賴家人朋友
女人都還好
男人就真係唔掂

佢細個成日比人軟禁係屋企唔比出街唔比識朋友
所以搞到咁
不過巴打你平時都係唔鍾意出街定咩, 點解會咁
同個社會脫哂節咁

淘寶真係好閒
其實用過一兩次就會識

唔識都係自己少接觸啫
第一次坐馬鞍山線
都好似大鄉里出城咁啦

個感覺好奇妙

真係難得幾廿歲人都仲有呢種奇妙感覺
雖然好on9但每次我都覺得好新奇有趣
不過呢d都係小事, 最緊要係巴打你唔抗拒學新事物
同個社會脫哂節咁

淘寶真係好閒
其實用過一兩次就會識

唔識都係自己少接觸啫
第一次坐馬鞍山線
都好似大鄉里出城咁啦

個感覺好奇妙

生活逼你要學習
以前就係乜都是但求其 結果做事吃力不討好
好似重新適應個社會咁
btw 好想辭職

點解呢

講起上嚟就一匹布咁長
話說小妹初嚟報到, 第一日已經feel到有個同事唔多鐘意我
唔算針對嘅, 但態度就真心差
我知道自己做嘢唔夠細心, 成日問
但都覺得未至於要用咁嘅態度去對我…

因為咁我就開始避開佢地成班
食飯寧願自己一個/同其他比較熟少少嘅同事食

直到上次, 佢地成班入面其中一個人
需要同我合作做d嘢, 嘩佢d態度真係差撚到癲
好似我得罪晒佢地成班咁
今朝諗住同另一個客客氣氣點下頭
望都唔望我就擰開走

加上本身呢到做嘅嘢唔係自己內心想要嘅
一直都有走嘅諗法
依家捱咗半年, 真係好想辭職搵第二份

d人睇你唔順眼根本唔需要原因, 只係純粹唔撚鍾意你就唔鍾意
半年黎講你都可以準備定quit架喇, 以前就話咩份工做夠1年好好睇睇
但其實我畢業以黎無一份係做夠1年既 都大把工叫你interview, 只要見工時正正常常佢就多數會比offer你

不過絲打等唔等錢洗要養家果d?
如果手緊既緊係工駁工, 如果唔係既話咪輕鬆搵工轉
不過只怕一樣野係轉左新工都未必好過舊工

搵工方面我又唔怕嘅
講真未搵到依家呢份之前, 真係叫親我去IN嘅都請
只係依家老細好好, 加上之前應承過佢
所以先有一直諗要做夠1年
散拖左半年
而家仲會無啦啦有晚夜會寂寞到喊
但我前男友好衰,我唔會掛住佢
只係拍咗2年咋

身邊有冇朋友陪到你?
不過半夜嗰種寂寞我係靠聽歌去解

我唔會十分依賴同性朋友啊
閨蜜點親都親唔過男女朋友
好啊 咁我聽聽歌 打打坐

唔係依賴嘅
有時悶悶地傾下計都開心啦
可能做我另一半慘d
如果真係best frd, 我會覺得佢親過男友
因為嗰位朋友真係可以做到不離不棄
每次有咩事佢都係我身邊
最近開始搵工
仲係未知自己想做咩 / 可以做咩
如果正苦工唔請又要等兩年
煩緊點同異性相處
日常生活圈子唔多女仔, 但最近有多d 機會
相處無話題, 我又唔識講野, 好似唖左咁
但同同性 (就算陌生人) 又唔會有呢d 情況
中學畀人玩蝦
之後中六個時候老母中年中風,DSE又失敗埋,

依加過咗五年,老豆咁辛苦捱,我仲on吓on吓咁,夜晚又成日喊,諗起自己一事無成咁,將來又唔知點真係想死
同個社會脫哂節咁

淘寶真係好閒
其實用過一兩次就會識

唔識都係自己少接觸啫
第一次坐馬鞍山線
都好似大鄉里出城咁啦

個感覺好奇妙

生活逼你要學習
以前就係乜都是但求其 結果做事吃力不討好
好似重新適應個社會咁

逼你學習你都要肯學先得
身邊好多人係學都唔肯學架
激嬲左女朋友 依家佢話要冷靜下
好掛住佢 但又唔可以搵佢
最近開始搵工
仲係未知自己想做咩 / 可以做咩
如果正苦工唔請又要等兩年

當你搵工嗰陣自自然然會揀到
總會有d你覺得OK, 有d就飛走佢
煩緊點同異性相處
日常生活圈子唔多女仔, 但最近有多d 機會
相處無話題, 我又唔識講野, 好似唖左咁
但同同性 (就算陌生人) 又唔會有呢d 情況

呢樣唔得呀一定要改
冇話題就拎生活嚟做引子
呢個post真係充滿正能量
中學畀人玩蝦
之後中六個時候老母中年中風,DSE又失敗埋,

依加過咗五年,老豆咁辛苦捱,我仲on吓on吓咁,夜晚又成日喊,諗起自己一事無成咁,將來又唔知點真係想死

出咗身未? 俾個目標自己啦
以前我都同巴打你一樣, on吓on吓月入8K
之後發現老豆真係捱得好辛苦
就俾咗個目標自己, 希望25歲可以分擔屋企一半支出
雖然依家嘅我都係廢柴一個
但達成到呢個目標我都好開心
為咗佢地, 努力啦, 解決咗目前嘅事先

因咩事激咗人, 冷靜咗幾耐先

呃佢 今日開始冷靜

希望巴打你可以留住呢份正能量 加油

希望巴打你可以留住呢份正能量 加油

連登有愛
本身個人好灰上到嚟覺得好溫暖

呃佢 今日開始冷靜

唔得喎巴打你
佢話冷靜之前你有冇解釋過件事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞