[無聊做樹窿] 最近你煩緊乜?

1001 回覆
13 Like 5 Dislike

你講得出知道自己只係唔想面對, 證明你已經面對緊, 係好事黎
祝你早日振作
同埋出去玩唔好再開口埋口提住呢件事喇, 就算自制唔到, 諗起都唔緊要, 但要記住只可以諗起, 唔係"一直諗", 係街大把野可以即刻分散你注意力啦係咪
呢個階段係辛苦d, 但唔好覺得自己點解仲要"諗起"咁冇用之類
你可以由自己繼續成個腦都係呢件事, 但唔好淪陷落去, 由佢係你腦海出現, 而由佢自然消失, 再由佢無啦啦又出現, 跟住佢又消失, 呢個loop終有一日會完, 只要你唔好係佢出現既時候唔放過自己一路延伸好多問題出黎比自己諗, 久而久之你會發覺佢出現既次數會愈黎愈少 呢個係人既on9自然法則黎 活在當下, 痛苦時痛苦, 有野分散注意力時就分散, 順其自然就係咁解
唔知你明唔明我講咩 但希望幫到你

我明呀,上次個女仔我都係用巴打既方法黎淡忘,
依家回頭諗只會覺得係一個遺憾。
所以我都有信心可以好返
好多野你咁比心機同我傾心情呀,有時人就係要搵唔熟唔識既人傾先講最真實同最中肯既意見
同埋果種心痛既感覺真係輕左好多,
好驚唔會在有心動既感覺

傻啦巴打, 除非你精神有問題變左冷血殺手或者你死左啦
心動就一定有 只要你係血肉之軀, 你想無都幾難
只係差在第時心動會唔會同宜家心動一樣姐 不過呢D後話啦
既然你都試過, 我都相信你實做到, 係志在肯唔肯做姐, 當一個問題擺係面前, 你開始面對佢, 其實過程好快就會完結 最緊要保持正面態度

BTW唔洗多謝 多謝你聽我講經就真啦

無錯,就係講心動既感覺,明明我係a0,但覺得已經對依種感覺愈黎愈淡咁。但心動既感覺愈少就代表心痛既程度愈輕

咁又唔好太快下判斷
你宜家呢種心動心痛係源自於一段又一段未促成既愛情姐
到真正拍拖, 又有另一番體驗
而且個人對重複無好結果既事愈黎愈看輕未尚唔係一件好事

我係到諗會唔會係自己既問題,
其實兩次都係中間好開心,
大家都入侵左大家,
今次直程係大家既生活都起左少少既變化,
但就係唔知點解無啦啦對我冷淡
其實兩個都係上網識既,
自問都全心全意去同佢地溝通相處,
就係唔知點解會搞成咁

唏, 世事無常呀巴打
我都試過明明前幾日仲好相愛, 好sweet, 突然間2日內冷淡到完全唔理唔應我, 跟住隔多一個禮拜就講分手添
做人就係咁, 朋友/愛情都會咁, 就算你自己正正常常, 對方挑起條筋對你淡就淡, 唔理就唔理
如果你自問, 唔係太chur太奇怪(同你講左咁多野都唔覺得你係), 就唔需要去諗係咪自己問題啦
只能說呢2個都未係能夠開發你初戀既有緣人姐
同埋想問你由識佢同宜家整個過程係幾耐到?

我份人好重情 我好珍惜人與人之間每一段既關係
我一月尾識佢,一開始我覺得無咩可能,
但傾耐左發現原來大家都好夾好相似,
佢地兩個都話我好熱情既,我都話我可以盡量講少d
但佢地話唔洗,話咁先傾到計。
其實我都係覆完就等佢地覆,只係可能打得比較長
可能就係因為咁講得快完得快啦
可能真係有緣無份啦
依個女仔既興趣性格係同我期望既好接近
第一年喺外國讀書,煩緊識朋友,識女仔

加油

加油

Thx 巴打
不過點做好,自己好內向,開左學兩個星期識得一個朋友

其實依家情況已經比之前好好多
之前兩個星期真係恐怖到返返下工都要匿入廁所喊
直到尋晚先又忍唔住

好希望自己可以信任佢同自己多d
希望今次真係可以成功
接受唔到自己不停咁loop足呢個情緒成個月

八卦想問絲打係屋企地位如何?
同埋以往拍拖係咪都係咁

屋企方面冇嘢架, 父母都錫我
但係就唔會點管我, 特別我同呀媽係似朋友

以往拍拖, 唔係俾人帽就俾人飛
俾人帽嗰個冇咩好講
俾人飛嗰個就一開始好愛我
但就話覺得我唔依賴佢
到我依賴佢嗰陣佢就話好攰, 淡, 所以分手
對上一個係自己提出分手
因為大家想要嘅相處方式都好唔同
佢成日玩失蹤, 最終冇辦法磨合到, 所以放手

重點係全部都係半年左右
所以我冇辦法唔諗係自己有問題
但呢種不安同唔信任對方係同上一個ex開始有

oh. 咁就易搞喇
最怕係屋企引申出黎既問題姐
呢個係好多人拍拖既通病黎, 將上一段感情既陰影帶落下一段感情到
都係果句, 人之常情
不過絲打你一直以黎性格都係負面? 定都係受上一段感情影響?
見你思路多數都係偏自責同唔樂觀

其實以前份人都幾樂觀架 (睇返日記先記得)
但同第二個分手之後就明白到每段感情都好脆弱
因為嗰陣仲覺得自己好幸福, 點知忽然就被分手
期後段感情都係咁, 開始就慣性自責
覺得自己廢, 淨係識得破壞

恭喜你, 原來知道自己一直以黎既轉變同轉變既原因, 呢件真係好事黎
雖然無咩有力既證據, 但希望你唔好再咁樣睇每段愛情~
以前我都試過唔想再相信任何女仔, 因為覺得無論點都係被糟蹋
但發覺自己咁樣對現任根本唔公平, 自己仲好似將以前咁多任既影子套左係佢身上, 佢一直對自己既好都唔會睇到感受到
因為我一早已經搵層保鮮紙自我綑綁, 當我解開之後先發現到原來呢個世界有好多唔同既女仔, 仲有女仔會真心對自己好
好撚老套, 不過真人真事

所以如果你依家問我求乜, 我答唔出
根本嗰種唔信任, 冇安全感, 所有恐懼都唔係男友俾我
而係我自己俾自己
我信佢愛我, 但我唔信我自己
到底點去擺脫呢種思想先係我最煩嘅嘢
唔想要去到放棄分手先可以放低種恐懼

可惜既係就算放棄分手, 呢種恐懼都要係你下一段感情出現
所以要做既就係面對自己 release晒d負面情緒先啦,
一杯充滿住黑色墨水既水, 永遠你倒幾多清水入去都係黑色
唯有將黑色既水倒走晒, 先可以重新倒到乾淨水入去, 淨化你地段感情
唔知點拒絕個細我幾年既妹妹

利申佢知我有女友

你講得出知道自己只係唔想面對, 證明你已經面對緊, 係好事黎
祝你早日振作
同埋出去玩唔好再開口埋口提住呢件事喇, 就算自制唔到, 諗起都唔緊要, 但要記住只可以諗起, 唔係"一直諗", 係街大把野可以即刻分散你注意力啦係咪
呢個階段係辛苦d, 但唔好覺得自己點解仲要"諗起"咁冇用之類
你可以由自己繼續成個腦都係呢件事, 但唔好淪陷落去, 由佢係你腦海出現, 而由佢自然消失, 再由佢無啦啦又出現, 跟住佢又消失, 呢個loop終有一日會完, 只要你唔好係佢出現既時候唔放過自己一路延伸好多問題出黎比自己諗, 久而久之你會發覺佢出現既次數會愈黎愈少 呢個係人既on9自然法則黎 活在當下, 痛苦時痛苦, 有野分散注意力時就分散, 順其自然就係咁解
唔知你明唔明我講咩 但希望幫到你

我明呀,上次個女仔我都係用巴打既方法黎淡忘,
依家回頭諗只會覺得係一個遺憾。
所以我都有信心可以好返
好多野你咁比心機同我傾心情呀,有時人就係要搵唔熟唔識既人傾先講最真實同最中肯既意見
同埋果種心痛既感覺真係輕左好多,
好驚唔會在有心動既感覺

既然你都試過, 我都相信你實做到, 係志在肯唔肯做姐, 當一個問題擺係面前, 你開始面對佢, 其實過程好快就會完結 最緊要保持正面態度

無錯,就係講心動既感覺,明明我係a0,但覺得已經對依種感覺愈黎愈淡咁。但心動既感覺愈少就代表心痛既程度愈輕

咁又唔好太快下判斷

大家都入侵左大家,
其實兩個都係上網識既,
就係唔知點解會搞成咁

唏, 世事無常呀巴打
我都試過明明前幾日仲好相愛, 好sweet, 突然間2日內冷淡到完全唔理唔應我, 跟住隔多一個禮拜就講分手添
做人就係咁, 朋友/愛情都會咁, 就算你自己正正常常, 對方挑起條筋對你淡就淡, 唔理就唔理
如果你自問, 唔係太chur太奇怪(同你講左咁多野都唔覺得你係), 就唔需要去諗係咪自己問題啦

可能真係有緣無份啦

唉呀, 唔通佢兜口兜面叫你"好啦咁你收爹啦 "咁咩
你咁講, 佢地緊係話咁樣好呀, 咁先有計傾之類啦
中庸之道好緊要架 做人做事都係
唔好太chur太熱情, 亦唔好太冷淡
做人咩都做得太兩極唔係好事黎
俾assignment midterm壓死
社交生活接近零

呢種壓力自己未受過
只能夠講聲加油

加油

Thx 巴打

有時內向都真係要迫自己帶個面具
老實講你唔主動d去講嘢
就算人地想識你, 你唔多出聲佢都係走
唔知點拒絕個細我幾年既妹妹

利申佢知我有女友

佢向你表白?
再重申自己有女友啦

加油

Thx 巴打

老實講你唔主動d去講嘢

唉,成日都想主動揾人講野,但一想實行就淆,儲氣儲好耐都講倒一句
被分手
鐘意玩既男人 會唔會有定性既一日?

直到尋晚先又忍唔住

希望今次真係可以成功

同埋以往拍拖係咪都係咁

俾人帽嗰個冇咩好講
但就話覺得我唔依賴佢
對上一個係自己提出分手

重點係全部都係半年左右

oh. 咁就易搞喇
呢個係好多人拍拖既通病黎, 將上一段感情既陰影帶落下一段感情到
都係果句, 人之常情

恭喜你, 原來知道自己一直以黎既轉變同轉變既原因, 呢件真係好事黎
但發覺自己咁樣對現任根本唔公平, 自己仲好似將以前咁多任既影子套左係佢身上, 佢一直對自己既好都唔會睇到感受到
因為我一早已經搵層保鮮紙自我綑綁, 當我解開之後先發現到原來呢個世界有好多唔同既女仔, 仲有女仔會真心對自己好

而係我自己俾自己

唯有將黑色既水倒走晒, 先可以重新倒到乾淨水入去, 淨化你地段感情

其實我尋晚發完癲喊完已經冇事
但我覺得好似因為尋日件事傷咗大家感情
今日同佢都冇點聯絡

但我想問巴打如果我已經釋放自己依家嘅負面情緒
之後應該點去做先可以幫自己打支強心針?
點先可以唔好再亂諗嘢, 俾到安全感自己?
我知道要信佢同接受佢本身嘅性格
實際而應該要點做 好迷茫

加油

Thx 巴打

老實講你唔主動d去講嘢

唉,成日都想主動揾人講野,但一想實行就淆,儲氣儲好耐都講倒一句

儲氣耐唔係問題
最緊要真係會去實行
慢慢嚟啦, 對一個內向嘅人嚟講唔係容易架
被分手

總有人可以令佢定性, 但都已經被分手
好明顯嗰個人唔係你

唔好望改變到佢, 一係接受一係走

咁又唔好太快下判斷

大家都入侵左大家,
其實兩個都係上網識既,
就係唔知點解會搞成咁

唏, 世事無常呀巴打

可能真係有緣無份啦

我盡量會改 但打得一行表達唔到想講既野,
同埋好驚佢地覺得悶,或者係你問我答咁。
依家真係忍緊逼自己唔諗佢咁多。
最驚係夜晚訓教果時姐,真係好易亂諗野
同埋我fd就叫我當佢係普通朋友發展,
唔洗咁上心,話慢慢黎。
被分手

好明顯嗰個人唔係你

佢同另一個女仔一齊左 但又搵番我
被分手

好明顯嗰個人唔係你

佢同另一個女仔一齊左 但又搵番我

咁就唔好再拖 斬攬啦
如果佢真係愛你就唔會同你分手
依家同咗第二個女仔一齊都仲搵你
嗰個女仔咪又係第二個你
純粹想有人聽下,件事好長都無解決方法,所以覺得麻煩請skip我,有心既留句祝福比佢就得啦

咁上年我工作個度佢以實習身份黎試工,我就負責教佢,為左安全起見我一開始就話自己有個鍾意既人。跟住佢調去第二個部門唔開心,我就好似d電視劇主角咁無神神提早收工接佢睇佢情況點,相處落佢開始對我有好感。中間有一次真係被人勾起左d舊情史好傷心我搵左佢傾訴,佢以為我未放低曬但係仲會一直對我好主動。

一段時間之後因為佢因為第二個部門做得唔開心所以搞到精神科要加藥,呢段時間佢仲會對我係一個男仔黎相處,不過佢既情緒惡化到有時朝早佢約我出街但係會差到夜晚黎取消,呢段時間我一直都只係話好錫佢而無表達過任何關於愛情既野停留係一個算係發展緊既關係。

之後有一日我發現自己對佢動左情,而佢咁岩又屋企發生好多事好大壓力,見到佢咁辛苦我唯有間接表達其實我可以同佢發展,點知佢因為呢件事搞到病發驚左我仲做左D我好嬲既野,平時好似電視劇男主角咁錫佢(非吹水錫佢錫到被屌)既我第一次發大脾氣話你唔鍾意我都唔應該咁做我而家對你好失望。因為呢件事佢之後幾晚都失眠,而到我知道佢係因為病發已經係呢件事兩三個星期之後既事。

咁我同上司就決定比原本返兼職既佢返多d工等佢唔洗係屋企亂諗野,結果佢因為換左藥搞到工作上出錯之外仲做左d上司都好憎既野。(佢犯既錯正常公司會叫佢放下假休息下既程度)

我唔祈望你會咁快好返仲同我一齊呢d野,但我只係希望工作上佢可以順順利利上司唔好叫佢放假休息,如果唔係工作係佢唯一有成功感既要素都無埋怕佢再屈係屋企

感謝你睇完呢篇1999
呀ps,而家因為佢個情況精神科醫生建議我地唔好見面唔好whatsapp,勁呢
純粹想有人聽下,件事好長都無解決方法,所以覺得麻煩請skip我,有心既留句祝福比佢就得啦

咁上年我工作個度佢以實習身份黎試工,我就負責教佢,為左安全起見我一開始就話自己有個鍾意既人。跟住佢調去第二個部門唔開心,我就好似d電視劇主角咁無神神提早收工接佢睇佢情況點,相處落佢開始對我有好感。中間有一次真係被人勾起左d舊情史好傷心我搵左佢傾訴,佢以為我未放低曬但係仲會一直對我好主動。

一段時間之後因為佢因為第二個部門做得唔開心所以搞到精神科要加藥,呢段時間佢仲會對我係一個男仔黎相處,不過佢既情緒惡化到有時朝早佢約我出街但係會差到夜晚黎取消,呢段時間我一直都只係話好錫佢而無表達過任何關於愛情既野停留係一個算係發展緊既關係。

之後有一日我發現自己對佢動左情,而佢咁岩又屋企發生好多事好大壓力,見到佢咁辛苦我唯有間接表達其實我可以同佢發展,點知佢因為呢件事搞到病發驚左我仲做左D我好嬲既野,平時好似電視劇男主角咁錫佢(非吹水錫佢錫到被屌)既我第一次發大脾氣話你唔鍾意我都唔應該咁做我而家對你好失望。因為呢件事佢之後幾晚都失眠,而到我知道佢係因為病發已經係呢件事兩三個星期之後既事。

咁我同上司就決定比原本返兼職既佢返多d工等佢唔洗係屋企亂諗野,結果佢因為換左藥搞到工作上出錯之外仲做左d上司都好憎既野。(佢犯既錯正常公司會叫佢放下假休息下既程度)

我唔祈望你會咁快好返仲同我一齊呢d野,但我只係希望工作上佢可以順順利利上司唔好叫佢放假休息,如果唔係工作係佢唯一有成功感既要素都無埋怕佢再屈係屋企

感謝你睇完呢篇1999

成件事好沉重
唔知俾d咩意見好, 因為我覺得巴打你已經盡咗力
只能講一聲祝福!
同時都希望巴打你撐住
同佢一月果時識(tg) ,叫佢A
因為d誤會而吵左鑊,後尾已經無text.

之後因為咁識左而家個"ex"
好快係埋一齊但好快散,都唔知係咪拍拖黎 (long d,其實仲有其他原因)

近排因為散左所以搵番呀A,
本身就想問下佢d野既姐,(其實散左想搵個人move on) 但諗番我同佢又有好多野有所謂"mutual" 即係起碼叫係同一個地方讀緊同一個course.(唔同學校)
開始果時好地地,但我約佢又失敗,呢排仲少左對話,大多數雙剔我算 但on9既係我又繼續搵佢

唉,我真係好撚失敗

Sorry for 1999

個誤會有冇解決到先?
如果個誤會仲係到的話, 冇啦啦咁搵返人我都唔so你啦

有啊,我同佢都無再提過果件事

我都試過咁, 同個朋友有誤會吵大鑊
就算之後好返大家心中都係有條刺
慢慢仲斷埋聯絡, 食飯見面都仲係面阻阻

有時d係嘢係咁, 熱情過去就係過去

諗清楚自己搵佢原因係咩
如果純粹同ex散咗想搵個人move on
其實真係雖然搵佢咩?

紅字sad but true
1月果陣時係咁chur住同我傾計到而家wfc真係好大反差 不過我都明白,可能真係有緣無份..

我當初搵佢係真係想搵人move on, 但係傾落既時候我覺得佢d skills同性格都吸引到我,所以搞到而家咁

所以…放鬆d, 呢個世界好奇怪
同唔見嘢一樣
你死搵爛搵係搵唔到
到你wfc嗰陣又會出返嚟

Sad but true...
無計啦,死chur爛chur既話咪搞到大家唔開心
只可以話係唔岩時候搵番人啦

直到尋晚先又忍唔住

希望今次真係可以成功

同埋以往拍拖係咪都係咁

俾人帽嗰個冇咩好講
但就話覺得我唔依賴佢
對上一個係自己提出分手

重點係全部都係半年左右

oh. 咁就易搞喇
都係果句, 人之常情

而係我自己俾自己

其實我尋晚發完癲喊完已經冇事
但我覺得好似因為尋日件事傷咗大家感情
今日同佢都冇點聯絡

但我想問巴打如果我已經釋放自己依家嘅負面情緒
之後應該點去做先可以幫自己打支強心針?
點先可以唔好再亂諗嘢, 俾到安全感自己?
我知道要信佢同接受佢本身嘅性格
實際而應該要點做 好迷茫

呢啲嘢要慢慢嚟
首先你地嘈完交之後有冇回復正常交談?
同埋你地平時講開啲咩多?
試吓打個電話/whatsapp比佢問吓佢做緊咩,講吓掛住佢咁,
然後傾兩句就收線 再做吓自己想做嘅嘢先
調整好自己狀態先 跟住先諗吓之後應該要點諗同用咩心態對佢

咁又唔好太快下判斷

大家都入侵左大家,
其實兩個都係上網識既,
就係唔知點解會搞成咁

唏, 世事無常呀巴打

可能真係有緣無份啦

我盡量會改 但打得一行表達唔到想講既野,
同埋好驚佢地覺得悶,或者係你問我答咁。
依家真係忍緊逼自己唔諗佢咁多。
最驚係夜晚訓教果時姐,真係好易亂諗野
同埋我fd就叫我當佢係普通朋友發展,
唔洗咁上心,話慢慢黎。

你FD講得啱
同埋你覺得對方都有心傾嘅先長篇大論比較好
就好似我地宜家傾計咁
試諗吓如果我唔理你想唔想聽都一輪嘴講晒出嚟
你一嚟都唔知點應我 二嚟都覺得我有啲CHUR啦係咪
不過呢個涉及另一門技巧,傾計都可以好高深
平時你擅唔擅長帶動成個對話嘅氣氛
同佢一月果時識(tg) ,叫佢A
因為d誤會而吵左鑊,後尾已經無text.

之後因為咁識左而家個"ex"
好快係埋一齊但好快散,都唔知係咪拍拖黎 (long d,其實仲有其他原因)

近排因為散左所以搵番呀A,
本身就想問下佢d野既姐,(其實散左想搵個人move on) 但諗番我同佢又有好多野有所謂"mutual" 即係起碼叫係同一個地方讀緊同一個course.(唔同學校)
開始果時好地地,但我約佢又失敗,呢排仲少左對話,大多數雙剔我算 但on9既係我又繼續搵佢

唉,我真係好撚失敗

Sorry for 1999

個誤會有冇解決到先?
如果個誤會仲係到的話, 冇啦啦咁搵返人我都唔so你啦

有啊,我同佢都無再提過果件事

我都試過咁, 同個朋友有誤會吵大鑊
就算之後好返大家心中都係有條刺
慢慢仲斷埋聯絡, 食飯見面都仲係面阻阻

有時d係嘢係咁, 熱情過去就係過去

諗清楚自己搵佢原因係咩
如果純粹同ex散咗想搵個人move on
其實真係雖然搵佢咩?

紅字sad but true
1月果陣時係咁chur住同我傾計到而家wfc真係好大反差 不過我都明白,可能真係有緣無份..

我當初搵佢係真係想搵人move on, 但係傾落既時候我覺得佢d skills同性格都吸引到我,所以搞到而家咁

所以…放鬆d, 呢個世界好奇怪
同唔見嘢一樣
你死搵爛搵係搵唔到
到你wfc嗰陣又會出返嚟

Sad but true...
無計啦,死chur爛chur既話咪搞到大家唔開心
只可以話係唔岩時候搵番人啦

大家一齊努力啦巴打
見到佢post咗張同第個女仔嘅相
雖然唔一定係新女但係都好乸住乸住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞