[無聊做樹窿] 最近你煩緊乜?

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
最近對個男仔好有好感
發現佢真係好勁
點解大家同年 但佢可以做左咁多野 而我就渾渾噩噩
佢同我夢想中既自己好似 而佢真係有做 我得個諗字
諗下諗下 決定又落唔到仲浪費哂啲時間
其實個感覺有少少似因為佢而將對自己既疑惑浮哂上面咁

既然係咁
咪將佢幻想成為自己努力嘅目標

每個人嘅人生都唔同
係其他人身上見到自己缺點而去改, 當然係好事
但如果係拎嚟比較, 我覺得就冇咩必要
最緊要係你自己想點樣
個故事係咁。。
岩岩黎到外國就同六年既女朋友被分手
佢一直都有安慰我
慢慢傾左幾個月
佢返香港放暑假 臨走前我有提示過不如你返到黎我地一齊
咁期間每日聯絡 感情都好好 係有時d小朋友脾氣
因為佢未拍過拖 但心地真係好好
一直都好關心我 就係兩個月前 距離佢返黎前一個月
我果排成日去飲酒 又多功課 唔知諗左去邊忽然覺得佢好煩 就同佢講 :其實我仲未忘記ex
跟住就冇再聯絡 直至佢返左黎 我地有聚會見到面
佢有意無意都會避開我 我嘗試過搵佢
雖然全部秒睇 但佢全部應1-2個字
我都搵左佢幾星期都係咁
有同佢講不如大家重新發展過
佢就問我想點 依家你以為玩? 追返就追返 你以為自己邊個?
直到我鼓起勇氣 買左個佢最鐘意既公仔
係佢樓下等佢
佢:唔係屋企
我:我等你
等左幾個鐘 直到佢講: 其實你咁樣係騷擾到我
我走左 : 之前打擾到你 對唔住
格左半日佢夜晚: 其實你想點?

但我諗應該要放棄 雖然係我唔岩先 我都冇怪佢
但佢果句 : 其實你咁樣係騷擾到我

係咪應該要完

其實佢已經放棄左你,佢已經連見你都唔想見
初戀女友講分手可以點挽救
佢同我都係第一次拍拖
但佢屋企人反對,反對既原因係想佢搵一個工作緊既男朋友
所以呢兩年佢都係瞞住佢屋企人
月頭比佢屋企人知道,搞到佢好大壓力
同我講暫時分開下,佢都話好愛我
加上佢就retake dse,唔想我煩住佢,我都無搵佢
原本已經book晒機票酒店等佢考完同佢玩
早幾日仲同我講接受唔到寧願退番錢比我
下個星期可以見一見佢,因為我借收音機比佢考試,我可以點補救
個故事係咁。。
岩岩黎到外國就同六年既女朋友被分手
佢一直都有安慰我
慢慢傾左幾個月
佢返香港放暑假 臨走前我有提示過不如你返到黎我地一齊
咁期間每日聯絡 感情都好好 係有時d小朋友脾氣
因為佢未拍過拖 但心地真係好好
一直都好關心我 就係兩個月前 距離佢返黎前一個月
我果排成日去飲酒 又多功課 唔知諗左去邊忽然覺得佢好煩 就同佢講 :其實我仲未忘記ex
跟住就冇再聯絡 直至佢返左黎 我地有聚會見到面
佢有意無意都會避開我 我嘗試過搵佢
雖然全部秒睇 但佢全部應1-2個字
我都搵左佢幾星期都係咁
有同佢講不如大家重新發展過
佢就問我想點 依家你以為玩? 追返就追返 你以為自己邊個?
直到我鼓起勇氣 買左個佢最鐘意既公仔
係佢樓下等佢
佢:唔係屋企
我:我等你
等左幾個鐘 直到佢講: 其實你咁樣係騷擾到我
我走左 : 之前打擾到你 對唔住
格左半日佢夜晚: 其實你想點?

但我諗應該要放棄 雖然係我唔岩先 我都冇怪佢
但佢果句 : 其實你咁樣係騷擾到我

係咪應該要完

巴打, 我係第二個post都睇過你呢個故事

我覺得有兩樣嘢你要自己諗清楚同做
1. 諗清楚自己係咪真心鐘意佢
2. 如果真係鐘意, 好好地同對方解釋返之前件事, 同佢講你仲鐘意佢, 希望可以一齊, 講完之後唔好再煩人, 等佢去決定

唔好skip咗嗰句咁hurt人嘅說話當冇事發生過
有d說話講咗就係講咗, 冇得返轉頭
你唯一可以做嘅嘢就係補鑊, 令佢知道你係認真
就來考DSE
識左唔係好耐 比佢flirt一flirt唔識比反應
之後佢就好少搵我
係咪我自作多情 自作自受
之後佢就好少搵我

具體係?
佢同我都係第一次拍拖

你女友仲細個
對面屋企人反對一定唔敢堅持
而且仲要retake DSE

等佢考完先再算
佢依家咁大壓力, 你做乜去補救都變咗chur佢
呢段時間自己都冷靜一下
見面嗰陣唔好再講/做d咩, 睇佢見到你係咩反應先

可能我自己都有返咁上下年紀
唔係好明你女友屋企人呢種想法
佢想自己個女點去識個已經工作緊嘅男朋友?
就來考DSE

一個字, 盡力
既然都一定要考, 就唔需要為佢而覺得煩惱
盡咗自己最大努力就可以
之後佢就好少搵我

具體係?

頭個排識左兩個星期左右成班frd一齊出去食野
佢都專登話要坐我隔離 又成日撩我講野
有whatsapp我話同我傾計好開心
個陣時其實我都對佢有啲好感但唔識比反應hea過就算
依家發現自己成日都諗住佢 但佢已經好少搵我
唔知佢究竟諗乜 係咪得閒得濟先flirt我
錢 midterm 同冇女

搞掂咗midterm先啦
之後佢就好少搵我

具體係?

學樓主咁講,你有興趣就主動搵人傾計出街先啦

人地唔一定係暗示d咩,但佢起碼唔對你反感
全部方面都好煩,好多位要做決定
而家做呢份工賺到既係錢,但冇既係朋友,
日日7至24,做左咁多年,今年開始發現咁落去唔掂,可能係因為呢兩年花左啲時間去retake dse,雖然係為左打發時間而retake,
究竟我應唔應該放棄呢份工.但又怕後悔自己搵唔到而家既水平,到時又冇朋友又冇工,
日日放工返到屋企都不斷重複問自己,第二日就當冇左見事,無限loop,個人就黎爆開,唔想再諗咁多嘢,係屋企自言自語既感覺好難頂
我屌
佢同我都係第一次拍拖

你女友仲細個
對面屋企人反對一定唔敢堅持
而且仲要retake DSE

等佢考完先再算
佢依家咁大壓力, 你做乜去補救都變咗chur佢
呢段時間自己都冷靜一下
見面嗰陣唔好再講/做d咩, 睇佢見到你係咩反應先

可能我自己都有返咁上下年紀
唔係好明你女友屋企人呢種想法
佢想自己個女點去識個已經工作緊嘅男朋友?

係,我都係咁諗,等佢考完先講清楚
佢屋企管佢好嚴,唔想佢再讀書
依家佢番pt比半份人工家用都話少
本身佢已經做左一年文員,不過成日ot人際關係唔好先quit
可能佢屋企人想佢早d搵戶好人家嫁出去
之前佢屋企人迫佢去相睇都拒絕左
我同佢都係岩岩二字頭
我自己又講下先

拍拖之後發現同另一半熱情有d差異
即係每一次出去大家都會甜甜蜜蜜
但係我會想日日見佢,佢就想一星期先一日,大家點睇
之後佢就好少搵我

具體係?

好少搵你即係仲有搵你啦
你每次都hea覆flirt你又冇反應, 俾我都走

成日心掛掛不如學巴打話主動搵下佢
如果你一主動佢就比平常反應大的話
即係仲有機會

有時唔洗咁介意邊個做主動
唔係好似你依家咁咪又係喊都無謂
日日7至24,做左咁多年,今年開始發現咁落去唔掂,可能係因為呢兩年花左啲時間去retake dse,雖然係為左打發時間而retake,
究竟我應唔應該放棄呢份工.但又怕後悔自己搵唔到而家既水平,到時又冇朋友又冇工,
日日放工返到屋企都不斷重複問自己,第二日就當冇左見事,無限loop,個人就黎爆開,唔想再諗咁多嘢,係屋企自言自語既感覺好難頂
我屌

俾我就會辭職感受番正常生活
就來考DSE

一個字, 盡力
盡咗自己最大努力就可以

老豆成日同我講想做咩就做咩 唔會管我
但原來佢係話我入咗大學先係想做乜就做乜

又話唔入大學就冇用 我次次話入到都未必有用 只係方便搵工 又比佢剷到上天花板

話就話唔係迫我 實際上迫撚到我想去ifc跳樓
其實我唔係讀書既材料...
我屌

只想問你一句: 以你依家身家頂唔頂到三個月?
可以的話, 放棄佢吧啦

可能學你講, 到時會冇朋友又冇工
但點解唔可以係有工又有朋友先?

有捨先有得, 你唔放棄的話就以後都係咁
除非你覺得可以忍到一世
但既然咁不安現狀, 點解唔去改變?
我知說易行難, 我都曾經為工作煩過
當你真係跨咗一步出去, 其實唔難
之後佢就好少搵我

具體係?

好少搵你即係仲有搵你啦
你每次都hea覆flirt你又冇反應, 俾我都走

成日心掛掛不如學巴打話主動搵下佢
如果你一主動佢就比平常反應大的話
即係仲有機會

有時唔洗咁介意邊個做主動
唔係好似你依家咁咪又係喊都無謂

我依家都會keep住send snapchat比佢
但大家互send幾張之後佢就會已讀
我驚再主動搵佢佢會覺得我煩 所以就停左係度
佢同一開始對我既反應實在太唔同
所以我都唔知點好
就來考DSE

一個字, 盡力
盡咗自己最大努力就可以

老豆成日同我講想做咩就做咩 唔會管我
但原來佢係話我入咗大學先係想做乜就做乜

又話唔入大學就冇用 我次次話入到都未必有用 只係方便搵工 又比佢剷到上天花板
我唔係讀書既材料...

我自己就出黎做左10年野

讀唔讀到大學就未必同你人工有關係

但係選擇既的確係多左,特別宜個年紀邊會諗前路

你咪盡左力先算囉,考唔上都冇所謂
人愈大愈冇朋友
原本出左黎做野頭1,2年都KEEP到2-3個算係真心朋友
宜家只得返唯一一個真正既朋友
其餘既因為覺得大家Channel根本唔岩, 或者愈黎愈覺得其實對方根本唔係有心維持 原來一直只係自己死頂 就斷左contact
然後覺得自己宜家... 是零

人愈大的確係愈冇朋友
就算有都可能只係酒肉frd
但人生得一知己死而無憾呀巴打
你唔會係零, 因為你仲有一個真正朋友

好高興亦十分欣賞巴/絲打你真係用心覆每個留言 希望你堅持落去
回歸正題,
我自己其實都好中意同人傾計, 分享開心同唔開心既人黎
我比一般人已經更幸運, 有個穩定既女朋友, 佢幫我分擔唔少煩惱, 係一個好好既女朋友,
但始終女朋友比唔到兄弟既感覺我 有D野真係做兄弟先心照到 唔知你明唔明?
有時都會諗係咪我要求太高,
但係宜家留低落黎呢個唯一兄弟其實唔擅長同人傾內心感受
大家都知大家係真心對待朋友, 但有咩事想呻想講佢真係完全木頭, 只會叫你"唔好咁啦" "冇事既" 其實傾唔到內心果一句說話出黎
相反斷左聯絡果2個就會傾到好深層次既話題, 講人性講社會講感性講大家心入面果句說話 雖然好GAY但間唔中同佢地傾下真係個人無咁鑽牛角尖 因為感覺上有人明白你
宜家無左呢2個朋友感覺上其實好似四肢斷左兩肢咁 另外兩肢就係呢個兄弟同我女朋友
我以為自己可以好灑脫, 但原來都會唔開心同有D懷念以前ON99 GAY情時光
事實上係我選擇疏離先
原因係眼見佢地愈黎愈重色輕友, 同埋原來一直我當佢地重要都只係我單方面FF出黎 我有事既時候就見真章
簡單黎講其實我都幾SAD 但另一方面又知道咁樣既友情要黎把撚, 我係佢地心目中, 呢一兩年變左只係攝時間既工具, 仲有其它大大小小既因素, 所以都忍痛斷撚左佢算

呻完 SORRY FOR 1999
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞