[無聊做樹窿] 最近你煩緊乜?

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
好唔開心唔敢同人講

其實依家情況已經比之前好好多
之前兩個星期真係恐怖到返返下工都要匿入廁所喊
直到尋晚先又忍唔住

好希望自己可以信任佢同自己多d
希望今次真係可以成功
接受唔到自己不停咁loop足呢個情緒成個月

八卦想問絲打係屋企地位如何?
同埋以往拍拖係咪都係咁

屋企方面冇嘢架, 父母都錫我
但係就唔會點管我, 特別我同呀媽係似朋友

以往拍拖, 唔係俾人帽就俾人飛
俾人帽嗰個冇咩好講
俾人飛嗰個就一開始好愛我
但就話覺得我唔依賴佢
到我依賴佢嗰陣佢就話好攰, 淡, 所以分手
對上一個係自己提出分手
因為大家想要嘅相處方式都好唔同
佢成日玩失蹤, 最終冇辦法磨合到, 所以放手

重點係全部都係半年左右
所以我冇辦法唔諗係自己有問題
但呢種不安同唔信任對方係同上一個ex開始有

oh. 咁就易搞喇
最怕係屋企引申出黎既問題姐
呢個係好多人拍拖既通病黎, 將上一段感情既陰影帶落下一段感情到
都係果句, 人之常情
不過絲打你一直以黎性格都係負面? 定都係受上一段感情影響?
見你思路多數都係偏自責同唔樂觀

其實以前份人都幾樂觀架 (睇返日記先記得)
但同第二個分手之後就明白到每段感情都好脆弱
因為嗰陣仲覺得自己好幸福, 點知忽然就被分手
期後段感情都係咁, 開始就慣性自責
覺得自己廢, 淨係識得破壞

恭喜你, 原來知道自己一直以黎既轉變同轉變既原因, 呢件真係好事黎
雖然無咩有力既證據, 但希望你唔好再咁樣睇每段愛情~
以前我都試過唔想再相信任何女仔, 因為覺得無論點都係被糟蹋
但發覺自己咁樣對現任根本唔公平, 自己仲好似將以前咁多任既影子套左係佢身上, 佢一直對自己既好都唔會睇到感受到
因為我一早已經搵層保鮮紙自我綑綁, 當我解開之後先發現到原來呢個世界有好多唔同既女仔, 仲有女仔會真心對自己好
好撚老套, 不過真人真事

所以如果你依家問我求乜, 我答唔出
根本嗰種唔信任, 冇安全感, 所有恐懼都唔係男友俾我
而係我自己俾自己
我信佢愛我, 但我唔信我自己
到底點去擺脫呢種思想先係我最煩嘅嘢
唔想要去到放棄分手先可以放低種恐懼

可惜既係就算放棄分手, 呢種恐懼都要係你下一段感情出現
所以要做既就係面對自己 release晒d負面情緒先啦,
一杯充滿住黑色墨水既水, 永遠你倒幾多清水入去都係黑色
唯有將黑色既水倒走晒, 先可以重新倒到乾淨水入去, 淨化你地段感情

其實我尋晚發完癲喊完已經冇事
但我覺得好似因為尋日件事傷咗大家感情
今日同佢都冇點聯絡

但我想問巴打如果我已經釋放自己依家嘅負面情緒
之後應該點去做先可以幫自己打支強心針?
點先可以唔好再亂諗嘢, 俾到安全感自己?
我知道要信佢同接受佢本身嘅性格
實際而應該要點做 好迷茫

呢啲嘢要慢慢嚟
首先你地嘈完交之後有冇回復正常交談?
同埋你地平時講開啲咩多?
試吓打個電話/whatsapp比佢問吓佢做緊咩,講吓掛住佢咁,
然後傾兩句就收線 再做吓自己想做嘅嘢先
調整好自己狀態先 跟住先諗吓之後應該要點諗同用咩心態對佢

其實尋日唔算嘈嘅
係佢做咗d事令我喊,好小事但我又控制唔到
佢都安慰返我氹返我
今日佢都有主動搵我,不過都係傾咗幾句
我地平時都係傾下音樂、戲、game𠴱d啦
我知佢依家係有嘢煩緊,所以冇再傾落去都由得佢

依家自己心情都平復返
冇今朝咁波動,所以先想諗清楚自己應該要點做
見到佢post咗張同第個女仔嘅相
雖然唔一定係新女但係都好乸住乸住

係到盡情講啦
有我地班巴絲聽架
條女仲幾靚
見到佢post咗張同第個女仔嘅相
雖然唔一定係新女但係都好乸住乸住

係到盡情講啦
有我地班巴絲聽架

唉好乸
爭啲喊 但係應承咗自己唔會再喊
本身已經無諗 一見到佢post相又忍唔住

直到尋晚先又忍唔住

希望今次真係可以成功

同埋以往拍拖係咪都係咁

俾人帽嗰個冇咩好講
但就話覺得我唔依賴佢
對上一個係自己提出分手

重點係全部都係半年左右

oh. 咁就易搞喇
呢個係好多人拍拖既通病黎, 將上一段感情既陰影帶落下一段感情到
都係果句, 人之常情

恭喜你, 原來知道自己一直以黎既轉變同轉變既原因, 呢件真係好事黎
但發覺自己咁樣對現任根本唔公平, 自己仲好似將以前咁多任既影子套左係佢身上, 佢一直對自己既好都唔會睇到感受到
因為我一早已經搵層保鮮紙自我綑綁, 當我解開之後先發現到原來呢個世界有好多唔同既女仔, 仲有女仔會真心對自己好

而係我自己俾自己

唯有將黑色既水倒走晒, 先可以重新倒到乾淨水入去, 淨化你地段感情

今日同佢都冇點聯絡

呢啲嘢要慢慢嚟
試吓打個電話/whatsapp比佢問吓佢做緊咩,講吓掛住佢咁,

其實尋日唔算嘈嘅
佢都安慰返我氹返我

依家自己心情都平復返

咁比大家冷靜吓先
你做吓自己想做嘅嘢 上吓連登,打吓機,聽吓歌咩都好
講真 實際行為真係教唔到你
因為轉換正面語句已經算實際啲
當你個心冇咁多雜念 又想自己好嘅話其實好快就搵到條路點行 因為我之前都係咁 無人教到我 都係自己慢慢釐清自己然後摸到條路行出嚟
煩緊考試無信心
純粹想有人聽下,件事好長都無解決方法,所以覺得麻煩請skip我,有心既留句祝福比佢就得啦

咁上年我工作個度佢以實習身份黎試工,我就負責教佢,為左安全起見我一開始就話自己有個鍾意既人。跟住佢調去第二個部門唔開心,我就好似d電視劇主角咁無神神提早收工接佢睇佢情況點,相處落佢開始對我有好感。中間有一次真係被人勾起左d舊情史好傷心我搵左佢傾訴,佢以為我未放低曬但係仲會一直對我好主動。

一段時間之後因為佢因為第二個部門做得唔開心所以搞到精神科要加藥,呢段時間佢仲會對我係一個男仔黎相處,不過佢既情緒惡化到有時朝早佢約我出街但係會差到夜晚黎取消,呢段時間我一直都只係話好錫佢而無表達過任何關於愛情既野停留係一個算係發展緊既關係。

之後有一日我發現自己對佢動左情,而佢咁岩又屋企發生好多事好大壓力,見到佢咁辛苦我唯有間接表達其實我可以同佢發展,點知佢因為呢件事搞到病發驚左我仲做左D我好嬲既野,平時好似電視劇男主角咁錫佢(非吹水錫佢錫到被屌)既我第一次發大脾氣話你唔鍾意我都唔應該咁做我而家對你好失望。因為呢件事佢之後幾晚都失眠,而到我知道佢係因為病發已經係呢件事兩三個星期之後既事。

咁我同上司就決定比原本返兼職既佢返多d工等佢唔洗係屋企亂諗野,結果佢因為換左藥搞到工作上出錯之外仲做左d上司都好憎既野。(佢犯既錯正常公司會叫佢放下假休息下既程度)

我唔祈望你會咁快好返仲同我一齊呢d野,但我只係希望工作上佢可以順順利利上司唔好叫佢放假休息,如果唔係工作係佢唯一有成功感既要素都無埋怕佢再屈係屋企

感謝你睇完呢篇1999

成件事好沉重
唔知俾d咩意見好, 因為我覺得巴打你已經盡咗力
只能講一聲祝福!
同時都希望巴打你撐住

多謝絲打睇曬,尋日佢激到阿頭嬲爆(我放假都知),希望阿頭會希望比佢返工
仲有因為教佢出左筆錢比我,而筆錢本身我地講好黎緊生日一齊拎去食好野,而家唔洗食,今日將筆錢塞比另一個教過佢少少野既同事唔肯受,希望聽日阿頭會收左筆錢同洗返落佢身上
純粹想有人聽下,件事好長都無解決方法,所以覺得麻煩請skip我,有心既留句祝福比佢就得啦

咁上年我工作個度佢以實習身份黎試工,我就負責教佢,為左安全起見我一開始就話自己有個鍾意既人。跟住佢調去第二個部門唔開心,我就好似d電視劇主角咁無神神提早收工接佢睇佢情況點,相處落佢開始對我有好感。中間有一次真係被人勾起左d舊情史好傷心我搵左佢傾訴,佢以為我未放低曬但係仲會一直對我好主動。

一段時間之後因為佢因為第二個部門做得唔開心所以搞到精神科要加藥,呢段時間佢仲會對我係一個男仔黎相處,不過佢既情緒惡化到有時朝早佢約我出街但係會差到夜晚黎取消,呢段時間我一直都只係話好錫佢而無表達過任何關於愛情既野停留係一個算係發展緊既關係。

之後有一日我發現自己對佢動左情,而佢咁岩又屋企發生好多事好大壓力,見到佢咁辛苦我唯有間接表達其實我可以同佢發展,點知佢因為呢件事搞到病發驚左我仲做左D我好嬲既野,平時好似電視劇男主角咁錫佢(非吹水錫佢錫到被屌)既我第一次發大脾氣話你唔鍾意我都唔應該咁做我而家對你好失望。因為呢件事佢之後幾晚都失眠,而到我知道佢係因為病發已經係呢件事兩三個星期之後既事。

咁我同上司就決定比原本返兼職既佢返多d工等佢唔洗係屋企亂諗野,結果佢因為換左藥搞到工作上出錯之外仲做左d上司都好憎既野。(佢犯既錯正常公司會叫佢放下假休息下既程度)

我唔祈望你會咁快好返仲同我一齊呢d野,但我只係希望工作上佢可以順順利利上司唔好叫佢放假休息,如果唔係工作係佢唯一有成功感既要素都無埋怕佢再屈係屋企

感謝你睇完呢篇1999

成件事好沉重
只能講一聲祝福!
同時都希望巴打你撐住

多謝絲打睇曬,尋日佢激到阿頭嬲爆(我放假都知),希望阿頭會繼續比佢返工
仲有因為教佢出左筆錢比我,而筆錢本身我地講好黎緊生日一齊拎去食好野,而家唔洗食,今日將筆錢塞比另一個教過佢少少野既同事唔肯,希望聽日阿頭會收左筆錢同洗返落佢身上
我好sad 比女友飛完

振作唔到

咁又唔好太快下判斷
你宜家呢種心動心痛係源自於一段又一段未促成既愛情姐
到真正拍拖, 又有另一番體驗
而且個人對重複無好結果既事愈黎愈看輕未尚唔係一件好事

我係到諗會唔會係自己既問題,
其實兩次都係中間好開心,
大家都入侵左大家,
今次直程係大家既生活都起左少少既變化,
但就係唔知點解無啦啦對我冷淡
其實兩個都係上網識既,
自問都全心全意去同佢地溝通相處,
就係唔知點解會搞成咁

唏, 世事無常呀巴打
我都試過明明前幾日仲好相愛, 好sweet, 突然間2日內冷淡到完全唔理唔應我, 跟住隔多一個禮拜就講分手添
做人就係咁, 朋友/愛情都會咁, 就算你自己正正常常, 對方挑起條筋對你淡就淡, 唔理就唔理
如果你自問, 唔係太chur太奇怪(同你講左咁多野都唔覺得你係), 就唔需要去諗係咪自己問題啦
只能說呢2個都未係能夠開發你初戀既有緣人姐
同埋想問你由識佢同宜家整個過程係幾耐到?

我份人好重情 我好珍惜人與人之間每一段既關係
我一月尾識佢,一開始我覺得無咩可能,
但傾耐左發現原來大家都好夾好相似,
佢地兩個都話我好熱情既,我都話我可以盡量講少d
但佢地話唔洗,話咁先傾到計。
其實我都係覆完就等佢地覆,只係可能打得比較長
可能就係因為咁講得快完得快啦
可能真係有緣無份啦
依個女仔既興趣性格係同我期望既好接近

唉呀, 唔通佢兜口兜面叫你"好啦咁你收爹啦 "咁咩
你咁講, 佢地緊係話咁樣好呀, 咁先有計傾之類啦
中庸之道好緊要架 做人做事都係
唔好太chur太熱情, 亦唔好太冷淡
做人咩都做得太兩極唔係好事黎

我盡量會改 但打得一行表達唔到想講既野,
同埋好驚佢地覺得悶,或者係你問我答咁。
依家真係忍緊逼自己唔諗佢咁多。
最驚係夜晚訓教果時姐,真係好易亂諗野
同埋我fd就叫我當佢係普通朋友發展,
唔洗咁上心,話慢慢黎。

你FD講得啱
同埋你覺得對方都有心傾嘅先長篇大論比較好
就好似我地宜家傾計咁
試諗吓如果我唔理你想唔想聽都一輪嘴講晒出嚟
你一嚟都唔知點應我 二嚟都覺得我有啲CHUR啦係咪
不過呢個涉及另一門技巧,傾計都可以好高深
平時你擅唔擅長帶動成個對話嘅氣氛

依家我feel到佢無心傾
如果想維繫一段友/愛情,
你唔會短短幾個字就完一個話題,
亦都會因為無咩野講而開一個新話題。
但我feel係無,好似敷衍我咁,
依d叫假人假義,不如直接完左佢好過。
我都識一個女仔朋友佢都係一日只會覆我一次,
但我feel到既係佢用心黎同我傾,
同埋保持到種朋友既感覺,
雖然可能唔係覆得我好多。
同佢地傾果時都係因為我feel到佢地ok先同佢地講多d。
但巴打有無咩高招可以分享下呀
佢依家都未應我,
我估都唔會再應/又或者係keep住hea覆
咁我真係會對佢好失望
Btw,巴打你真係好好人,同你傾完我個人鬆左好多
多謝哂你
有冇人可以理下我
我好sad 比女友飛完

振作唔到

淡左?
我好sad 比女友飛完

振作唔到

淡左?

唔係

嘈交 性格不合

散咗四個月仲未放低到
之前過左dead line伸請唔到grant loan唔敢同屋企人講
煩緊如何放低一個人
煩緊如何放低一個人

我都係
煩緊如何放低一個人

我都係

Me too
煩緊搵工,上星期四in左一份,仲未有消息,我要6月中先返到工,間公司要等我2個半月,係咪無機會,好煩惱好想轉工
爭啲喊 但係應承咗自己唔會再喊
本身已經無諗 一見到佢post相又忍唔住

唉有時人少少俾自己釋放下情緒都係好事
屈埋屈埋咪仲辛苦

直到尋晚先又忍唔住

希望今次真係可以成功

同埋以往拍拖係咪都係咁

俾人帽嗰個冇咩好講
但就話覺得我唔依賴佢
對上一個係自己提出分手

重點係全部都係半年左右

oh. 咁就易搞喇
都係果句, 人之常情

而係我自己俾自己

今日同佢都冇點聯絡

呢啲嘢要慢慢嚟

其實尋日唔算嘈嘅
佢都安慰返我氹返我

依家自己心情都平復返

咁比大家冷靜吓先
你做吓自己想做嘅嘢 上吓連登,打吓機,聽吓歌咩都好
講真 實際行為真係教唔到你
因為轉換正面語句已經算實際啲
當你個心冇咁多雜念 又想自己好嘅話其實好快就搵到條路點行 因為我之前都係咁 無人教到我 都係自己慢慢釐清自己然後摸到條路行出嚟

我會盡力架喇
依家都係做自己嘢唔再諗
希望我可以同巴打你一樣咁成功
甲狀腺腫左
可能係cancer
煩緊考試無信心

考試一定要有信心
你有落過力就得
唔好因為信心問題而影響表現
咁樣太唔值得

感謝你睇完呢篇1999

成件事好沉重
只能講一聲祝福!
同時都希望巴打你撐住

多謝絲打睇曬,尋日佢激到阿頭嬲爆(我放假都知),希望阿頭會繼續比佢返工
仲有因為教佢出左筆錢比我,而筆錢本身我地講好黎緊生日一齊拎去食好野,而家唔洗食,今日將筆錢塞比另一個教過佢少少野既同事唔肯,希望聽日阿頭會收左筆錢同洗返落佢身上

唔好客氣啦!
睇見都覺得好難做
都係𠴱句啦,撐住呀巴打
照顧人之餘都要照顧自己情緒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞