[無聊做樹窿] 最近你煩緊乜?

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
唉…頭先同老細傾完計
成個人又灰晒
唔係俾人屌, 但俾人問到口啞啞
傾傾下感覺好迷茫

依家靜落嚟諗, 望返自己
點解呢個月個心剩係得愛情
每日淨係識諗點解男友唔主動約我呀剩
日日就係為咗呢D事情緒低落
思想咁窄, 完全冇理過份工同前途
亦冇關心過屋企人同朋友

到底我做緊乜

我都覺得絲打你沉得太深
係時候醒一醒

頭先我老細問我讀書嗰到諗住點
先發現原來自己plan都冇plan過
傾傾下仲要人地俾埋建議我
教埋我條路要點走

嗰刻真係問自己: 搞乜呀?
呢個月淨係識得痴住男友
父母點樣, 朋友點樣, 完全冇理到
眼光窄到淨係驚人地唔約我

覺得真係夠皮喇
唉…頭先同老細傾完計
成個人又灰晒
傾傾下感覺好迷茫

亦冇關心過屋企人同朋友

到底我做緊乜

我都覺得絲打你沉得太深
係時候醒一醒

教埋我條路要點走

呢個月淨係識得痴住男友

覺得真係夠皮喇

醒咪好囉
係時候重回正軌喇
你腦細Good boss

我都好明白想拍拖既心情
所以宜家先愈黎愈多人唔理好醜但求就手 不過呢d最終都係爛桃花黎
巴打你要學識抽身呀 對樣樣野都係
太易太早陷入去一定唔係好事黎 會好快迷失左自己

其實我係有機會拍拖既,
但因為我根本唔鐘意佢地,
由頭到尾都無同佢地保持返個距離。
我都知,所以人生仲有好多野要去學習,
同巴打傾人生道理好開心,
因為身邊朋友差唔多年紀講唔到好多

岩呀, 寧缺莫濫. 唔好整CHEAP自己
巴打你真男人黎

BTW 我都想結識多D同你傾到比較多人生道理話題既朋友
因為最近先無左兩個可以傾到既朋友 宜家得返女朋友會陪我講下經 不過同佢講左咁多年 無乜新衝擊
你有咩可以隨時搵我傾下計 橫掂我好得閒

真男人又點 係依個社會好似生存唔到咁
平時我都好少同人傾咁正經既野,由其係女仔
驚悶親人同埋佢比唔到反應
巴打點解會無左架?唔好剩係聽我地講
我地都聽返你講
當然好啦 我平時都搵唔到人同我傾

終有一日會遇到一個欣賞你既女仔既,
遲定早既問題姐
我覺得其實好多人唔係覺得呢d話題悶,
係直頭唔知講緊d咩 又或者係唔想去面對, 因為一傾人生問題, 就會帶出到好多自己心態上既問題. 好多人都唔想作出改變, 所以都廢事傾

其實我入黎呢個post既原因就係講我無左兩個朋友咋嘛...
其中一個識左十幾年, 係女仔黎
由細識到大, 講真, 真係唔會有可能發展到果隻, 我一早當左佢係男人, 佢一早當我係女人
可惜呢d只有大家先明白,
佢自從識左宜家呢個男朋友之後, 基本上我地愈黎愈少約出黎
傾電話/whatsapp都少
我同佢都係大家既固定樹窿黎, 十幾年都係同對方呻
但無奈佢男朋友唔鍾意, 仲比我知道會係我fd面前成日有意無意講d野出黎話我貶低我之類啦
咁我都好識do既, 唔想搞到佢地唔開心, 都自動消失左咁
不過令我最失望既係我朋友既態度, 我好肯定佢一直縱容佢宜家呢個男朋友一直對我既貶低, 而且我生日呀, 有咩事呀, 搵佢係唔會理我, 只要佢條仔講1句要佢陪, 我入醫院佢都唔會理我 我就覺得原來十幾年既友情都只是一舊屎
然後我就選擇完全唔應佢

其實我同個女仔都無咩點傾價值觀問題,但都有傾過以後既路點行緊
同埋近排大家都有d心事,但我只係講左表面既佢聽
佢都有鼓勵我,但佢唔開心我隔左幾個鐘後打比佢佢都無聽
之後就開始對我冷淡,唔知係唔係嘛親佢
但之前都有少少曖昧,
我同埋我都講過我一定會聽佢講比佢出氣
其實我既心事其中係關佢事,唔通我同佢講咩

咁真係好可惜,十幾年朋友就咁無左,
其實如果你地要一齊真係一齊左好耐啦
咁搵大家少左都唔係咩問題,但如果做到咁絕情
我真係會灰到爆,唔通真係有另一半就唔比佢有異性朋友咩
我遇到巴打依個情況應該會灰過依家,巴打好堅強

女仔既心理.. 你永遠都唔會諗得明架巴打
應該話無論係男係女, 都會突然變, 或者有好多人地唔鍾意既野你真係唔覺意做左都唔知
只能說, 真係有緣無份
不過換個角度睇囉 佢早d對你冷淡好過到你泥足深陷先黎對你冷淡
有時見到d人拍左拖10年, 先黎比人飛
我見到都心酸
我知道巴打你已經好痛苦, 病向淺中醫, 你愈早正視問題愈早行得返出黎架

你話我堅強...其實我都唔係真係咁堅強咋 我都會唔開心 我都有過on9過, 有差d走唔返出黎既時候
但我知道唔開心又咁樣磨落去, 磨緊既係自己既生命值
我覺得人一生唔係好長, 可能聽日就有意外, 今日唔知聽日事
唔通我仲要浪費我寶貴既時間係d唔值得既人身上咩
身邊仲有好多美好既事,人,物等我去珍惜同擺心機落去,
而唔係晒精神落果舊已經廢棄既垃圾到
負面既情緒release晒出黎就算, 唔想再無限loop折磨自己嚕

我都知,其實我重煩緊下星期考試,
依家壓力大到爆,最後一年好驚炒左要defer
學業加感情,煩到我痴線,好想喊出黎
依家係條街到忍緊
其實我好想問佢咩事,依家真係好辛苦
理性話我知要放開,但感性果邊贏左理性
好想同個女仔講我既心事,但怕佢唔會再應我
唉…頭先同老細傾完計
成個人又灰晒
傾傾下感覺好迷茫

亦冇關心過屋企人同朋友

到底我做緊乜

我都覺得絲打你沉得太深
係時候醒一醒

教埋我條路要點走

呢個月淨係識得痴住男友

覺得真係夠皮喇

琴日我屋企人見到我咁都同我講defer咪defer
唔洗諗咁多,覺得好對唔住佢地
煩緊搵工,上星期四in左一份,仲未有消息,我要6月中先返到工,間公司要等我2個半月,係咪無機會,好煩惱好想轉工

好老實講絲打
一個月都仲得,等兩個半月真係冇咩可能
因咩事咁煩惱急住要轉工?

多謝你!不嬲都想轉,儲夠經驗想走。
要6月先返因爲要等拎bouns + book左旅行

如果咁真係開開心心去完旅行返嚟先再搵啦
搵工真係冇得急…我都試過被辭職
慢慢hea下搵下一個月先搵到份啱心水

多謝你呀樹窿兄,我就係唔想裸辭呀,想搵到先轉
不過我又無乜假搵工,無理由下下請Sick Leave 呢樣先最煩。同埋唔轉工人工加唔到,問一句,通常轉工會加到幾多?大多數朋友都加25-28%

咁就要睇你做邊行同咩職位喇

同一行 同一類野
唉…頭先同老細傾完計
成個人又灰晒
傾傾下感覺好迷茫

亦冇關心過屋企人同朋友

到底我做緊乜

我都覺得絲打你沉得太深
係時候醒一醒

教埋我條路要點走

呢個月淨係識得痴住男友

覺得真係夠皮喇

絲打有無咩事令自己係咁想痴男友
唉…頭先同老細傾完計
成個人又灰晒
傾傾下感覺好迷茫

亦冇關心過屋企人同朋友

到底我做緊乜

我都覺得絲打你沉得太深
係時候醒一醒

教埋我條路要點走

呢個月淨係識得痴住男友

覺得真係夠皮喇

醒咪好囉
係時候重回正軌喇

我呢個老細堅係唔話得
其實我個post係最細,但都俾好多機會我
今日傾完𠴱陣仲同我講:其實我對你有寄望
雖然非親非故,但我都好內疚
唉…頭先同老細傾完計
成個人又灰晒
傾傾下感覺好迷茫

亦冇關心過屋企人同朋友

到底我做緊乜

我都覺得絲打你沉得太深
係時候醒一醒

教埋我條路要點走

呢個月淨係識得痴住男友

覺得真係夠皮喇

所以為咗佢地真係要努力
起碼對得住佢地先
煩緊搵工,上星期四in左一份,仲未有消息,我要6月中先返到工,間公司要等我2個半月,係咪無機會,好煩惱好想轉工

好老實講絲打
一個月都仲得,等兩個半月真係冇咩可能
因咩事咁煩惱急住要轉工?

多謝你!不嬲都想轉,儲夠經驗想走。
要6月先返因爲要等拎bouns + book左旅行

如果咁真係開開心心去完旅行返嚟先再搵啦
搵工真係冇得急…我都試過被辭職
慢慢hea下搵下一個月先搵到份啱心水

多謝你呀樹窿兄,我就係唔想裸辭呀,想搵到先轉
不過我又無乜假搵工,無理由下下請Sick Leave 呢樣先最煩。同埋唔轉工人工加唔到,問一句,通常轉工會加到幾多?大多數朋友都加25-28%

咁就要睇你做邊行同咩職位喇

同一行 同一類野

睇下你𠴱行缺唔缺人
又要睇間公司出手如何
老實講我自己轉工唔多
而且行頭競爭大
但我上次搵工,有俾offer我嘅
都係加10-20%左右
唉…頭先同老細傾完計
成個人又灰晒
傾傾下感覺好迷茫

亦冇關心過屋企人同朋友

到底我做緊乜

我都覺得絲打你沉得太深
係時候醒一醒

教埋我條路要點走

呢個月淨係識得痴住男友

覺得真係夠皮喇

絲打有無咩事令自己係咁想痴男友

其實我唔敢話100%係因為愛佢…
反而我覺得係因為對自己冇信心,自卑,缺愛
平時唔會依賴人,當身邊有個人俾我依賴
我就會失控 眼中就變咗剩係得佢
煩緊轉工

番緊銀行,頂唔順
岩岩grad做左半年野
想捱到4月頭先遞信
不停咁諗個player原來一直都呃緊我。諗到佢原來咁濫就覺得傷心。一直拖住我,好啦,睇清楚你真面目啦。我唔會再傻豬啦 一刻想報復,質問番佢。但廢左一段時間,咁又有咩意思姐,著緊既一直都只係我,你只係不痛不癢。好啦,最好既報復係令自己變好,而且我會搵到個比你好一千萬倍既人架。加油啦我好無,
唉…頭先同老細傾完計
成個人又灰晒
傾傾下感覺好迷茫

亦冇關心過屋企人同朋友

到底我做緊乜

我都覺得絲打你沉得太深
係時候醒一醒

教埋我條路要點走

呢個月淨係識得痴住男友

覺得真係夠皮喇

所以為咗佢地真係要努力
起碼對得住佢地先

就係咁先好大壓力
其實我唔想再讀書架,
而且仲要讀自己唔鍾意既科
雖然係專科,而且係degree,
但我真係捱得好辛苦
而且5月仲要搵intern ,但我都未搵到
真係一次過黎哂d問題,
依次係我人生中最低落既時刻

我都好明白想拍拖既心情
所以宜家先愈黎愈多人唔理好醜但求就手 不過呢d最終都係爛桃花黎
巴打你要學識抽身呀 對樣樣野都係
太易太早陷入去一定唔係好事黎 會好快迷失左自己

其實我係有機會拍拖既,
但因為我根本唔鐘意佢地,
由頭到尾都無同佢地保持返個距離。
我都知,所以人生仲有好多野要去學習,
同巴打傾人生道理好開心,
因為身邊朋友差唔多年紀講唔到好多

岩呀, 寧缺莫濫. 唔好整CHEAP自己
巴打你真男人黎

BTW 我都想結識多D同你傾到比較多人生道理話題既朋友
因為最近先無左兩個可以傾到既朋友 宜家得返女朋友會陪我講下經 不過同佢講左咁多年 無乜新衝擊
你有咩可以隨時搵我傾下計 橫掂我好得閒

真男人又點 係依個社會好似生存唔到咁
平時我都好少同人傾咁正經既野,由其係女仔
驚悶親人同埋佢比唔到反應
巴打點解會無左架?唔好剩係聽我地講
我地都聽返你講
當然好啦 我平時都搵唔到人同我傾

終有一日會遇到一個欣賞你既女仔既,
遲定早既問題姐
我覺得其實好多人唔係覺得呢d話題悶,
係直頭唔知講緊d咩 又或者係唔想去面對, 因為一傾人生問題, 就會帶出到好多自己心態上既問題. 好多人都唔想作出改變, 所以都廢事傾

其實我入黎呢個post既原因就係講我無左兩個朋友咋嘛...
其中一個識左十幾年, 係女仔黎
由細識到大, 講真, 真係唔會有可能發展到果隻, 我一早當左佢係男人, 佢一早當我係女人
可惜呢d只有大家先明白,
佢自從識左宜家呢個男朋友之後, 基本上我地愈黎愈少約出黎
傾電話/whatsapp都少
我同佢都係大家既固定樹窿黎, 十幾年都係同對方呻
但無奈佢男朋友唔鍾意, 仲比我知道會係我fd面前成日有意無意講d野出黎話我貶低我之類啦
咁我都好識do既, 唔想搞到佢地唔開心, 都自動消失左咁
不過令我最失望既係我朋友既態度, 我好肯定佢一直縱容佢宜家呢個男朋友一直對我既貶低, 而且我生日呀, 有咩事呀, 搵佢係唔會理我, 只要佢條仔講1句要佢陪, 我入醫院佢都唔會理我 我就覺得原來十幾年既友情都只是一舊屎
然後我就選擇完全唔應佢

其實我同個女仔都無咩點傾價值觀問題,但都有傾過以後既路點行緊
同埋近排大家都有d心事,但我只係講左表面既佢聽
佢都有鼓勵我,但佢唔開心我隔左幾個鐘後打比佢佢都無聽
之後就開始對我冷淡,唔知係唔係嘛親佢
但之前都有少少曖昧,
我同埋我都講過我一定會聽佢講比佢出氣
其實我既心事其中係關佢事,唔通我同佢講咩

咁真係好可惜,十幾年朋友就咁無左,
其實如果你地要一齊真係一齊左好耐啦
咁搵大家少左都唔係咩問題,但如果做到咁絕情
我真係會灰到爆,唔通真係有另一半就唔比佢有異性朋友咩
我遇到巴打依個情況應該會灰過依家,巴打好堅強

女仔既心理.. 你永遠都唔會諗得明架巴打
應該話無論係男係女, 都會突然變, 或者有好多人地唔鍾意既野你真係唔覺意做左都唔知
只能說, 真係有緣無份
不過換個角度睇囉 佢早d對你冷淡好過到你泥足深陷先黎對你冷淡
有時見到d人拍左拖10年, 先黎比人飛
我見到都心酸
我知道巴打你已經好痛苦, 病向淺中醫, 你愈早正視問題愈早行得返出黎架

你話我堅強...其實我都唔係真係咁堅強咋 我都會唔開心 我都有過on9過, 有差d走唔返出黎既時候
但我知道唔開心又咁樣磨落去, 磨緊既係自己既生命值
我覺得人一生唔係好長, 可能聽日就有意外, 今日唔知聽日事
唔通我仲要浪費我寶貴既時間係d唔值得既人身上咩
身邊仲有好多美好既事,人,物等我去珍惜同擺心機落去,
而唔係晒精神落果舊已經廢棄既垃圾到
負面既情緒release晒出黎就算, 唔想再無限loop折磨自己嚕

依家係條街到忍緊

狗衝返屋企喊啦, 又冇人睇到,唔洗怕瘀皮喎
喊完之後又係1條好漢
讀書果方面, 我完全明白讀書壓力係幾撚恐怖
之前我自己借左十皮野讀個垃圾課程, FINAL都好驚炒
不過有D野真係盡人事聽天命.. 讀書資質無得勉強 溫左佢都未必出
其實不如咁啦巴打
你真係咁辛苦既, 咪豁出去囉
橫掂你宜家同無左其實係無分別 你咪當LAST一次, 還自己1個安慰囉
有時覺得自己講野可能得罪左人都唔知,但其實我無惡意,我成日都好怕人地會因為咁而討厭我。
唉…頭先同老細傾完計
成個人又灰晒
傾傾下感覺好迷茫

亦冇關心過屋企人同朋友

到底我做緊乜

我都覺得絲打你沉得太深
係時候醒一醒

教埋我條路要點走

呢個月淨係識得痴住男友

覺得真係夠皮喇

呢種屋企人最好, 因為我爸媽都係咁, 同我講佢地唔等我養, 唔好比咁大壓力自己
唉…頭先同老細傾完計
成個人又灰晒
傾傾下感覺好迷茫

亦冇關心過屋企人同朋友

到底我做緊乜

我都覺得絲打你沉得太深
係時候醒一醒

教埋我條路要點走

呢個月淨係識得痴住男友

覺得真係夠皮喇

醒咪好囉
係時候重回正軌喇

我呢個老細堅係唔話得

唔知佢呢下可唔可以成為你既推動力/解藥去解你宜家個困境 ?
人生真係好多野煩, 學業友情愛情家庭工作
攞命

依家係條街到忍緊

喊完之後又係1條好漢
不過有D野真係盡人事聽天命.. 讀書資質無得勉強 溫左佢都未必出
其實不如咁啦巴打
橫掂你宜家同無左其實係無分別 你咪當LAST一次, 還自己1個安慰囉

我意思係你去問個女仔究竟發生咩事,
搞到清清楚楚, 起碼還自己1個清白
我ex同我臨散既時候又係唔爹唔吊咁
問佢係咪想分手又唔答, 一係就話比d時間佢呀乜乜乜
但每日都唔會彩我, 可能一日只回我2-3句whatsapp
我果時真係最最最辛苦 好似臨斷氣前比人吊住條命唔比我死咁
然後我就果斷d同佢講清楚, 逼佢答我究竟咩事, 然後同佢斬纜
兩個星期內就完全放低左呢條仆街

依家係條街到忍緊

喊完之後又係1條好漢
其實不如咁啦巴打

我意思係你去問個女仔究竟發生咩事,
搞到清清楚楚, 起碼還自己1個清白
我ex同我臨散既時候又係唔爹唔吊咁
問佢係咪想分手又唔答, 一係就話比d時間佢呀乜乜乜
但每日都唔會彩我, 可能一日只回我2-3句whatsapp
我果時真係最最最辛苦 好似臨斷氣前比人吊住條命唔比我死咁
然後我就果斷d同佢講清楚, 逼佢答我究竟咩事, 然後同佢斬纜
兩個星期內就完全放低左呢條仆街

多謝巴打咁好心機比咁多意見我,
我喊完舒服返d,時間過得愈耐睇既野多愈多,
而且我都有fd特登同我出我傾,開心返d
我決定考完試先再搵返佢,廢時影響得更多
只係佢入侵左我生活好多
好多時不自覺會諗起佢,
大家都鍾意有與趣既野實在太多
其實有時d野我覺得講清楚仲好,
拖泥帶水會好煩好多野諗。
但巴打真男人 拎得起放得低
我都想好似巴打咁
唉…頭先同老細傾完計
成個人又灰晒
傾傾下感覺好迷茫

亦冇關心過屋企人同朋友

到底我做緊乜

我都覺得絲打你沉得太深
係時候醒一醒

教埋我條路要點走

呢個月淨係識得痴住男友

覺得真係夠皮喇

呢種屋企人最好, 因為我爸媽都係咁, 同我講佢地唔等我養, 唔好比咁大壓力自己

但自己知自己事 屋企唔係話好好環境
父母都開始大,覺得自己好唔生性姐,
依家我希望可以過左考試先再算
唉…頭先同老細傾完計
成個人又灰晒
傾傾下感覺好迷茫

亦冇關心過屋企人同朋友

到底我做緊乜

我都覺得絲打你沉得太深
係時候醒一醒

教埋我條路要點走

呢個月淨係識得痴住男友

覺得真係夠皮喇

醒咪好囉
係時候重回正軌喇

我呢個老細堅係唔話得

唔關你事 都唔好因為「有人寄望你所以要努力」咁只會令自己太辛苦
慢慢學識將唔同心力分配係唔同地方就得

個誤會有冇解決到先?
如果個誤會仲係到的話, 冇啦啦咁搵返人我都唔so你啦

有啊,我同佢都無再提過果件事

我都試過咁, 同個朋友有誤會吵大鑊
就算之後好返大家心中都係有條刺
慢慢仲斷埋聯絡, 食飯見面都仲係面阻阻

有時d係嘢係咁, 熱情過去就係過去

諗清楚自己搵佢原因係咩
如果純粹同ex散咗想搵個人move on
其實真係雖然搵佢咩?

紅字sad but true
1月果陣時係咁chur住同我傾計到而家wfc真係好大反差 不過我都明白,可能真係有緣無份..

我當初搵佢係真係想搵人move on, 但係傾落既時候我覺得佢d skills同性格都吸引到我,所以搞到而家咁

所以…放鬆d, 呢個世界好奇怪
同唔見嘢一樣
你死搵爛搵係搵唔到
到你wfc嗰陣又會出返嚟

Sad but true...
無計啦,死chur爛chur既話咪搞到大家唔開心
只可以話係唔岩時候搵番人啦

大家一齊努力啦巴打

就係就黎考公開試想搵個人分擔下壓力 雖然咁諗好自私
屋企人比咁多錢我而家好似倒左落水咁
正一敗家仔
煩緊轉工

番緊銀行,頂唔順
岩岩grad做左半年野
想捱到4月頭先遞信

可以就推夠一年
唔得就快D走唔好等

如果都係想做返呢行
建議都係捱多半年啦
不停咁諗個player原來一直都呃緊我。諗到佢原來咁濫就覺得傷心。一直拖住我,好啦,睇清楚你真面目啦。我唔會再傻豬啦 一刻想報復,質問番佢。但廢左一段時間,咁又有咩意思姐,著緊既一直都只係我,你只係不痛不癢。好啦,最好既報復係令自己變好,而且我會搵到個比你好一千萬倍既人架。加油啦我好無,

若無其事 原來是最狠的報復

你愈係想報復愈係代表你心有佢
放過自己啦
有時覺得自己講野可能得罪左人都唔知,但其實我無惡意,我成日都好怕人地會因為咁而討厭我。

咁有冇人真係表現得好討厭你先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞