(長文慎入)一齊七年 分手一個星期 每一刻都好難受

1001 回覆
662 Like 52 Dislike
我知道而家香港咁樣,仲因為愛情係到叫春好抵屌,好對唔住,但我真係好痛苦

文長,但希望巴絲可以睇晒佢,因為我真係冇渠道講晒出黎。

9月最尾個日佢話即興約左個女仔朋友放工去食飯,
差唔多夜晚11點我上連登見到佢去食飯個區有兩個女手足比人拉左,
我擔心佢所以Telegram 問佢返黎未,佢冇應機,因為真係驚佢可能有事,
所以打左比佢,佢一聽電話,個背景靜到仆街,話食完飯,已經返到自己住個區,上左個女仔屋企,擺低左差電所以唔知我搵佢。

我唔知痴左邊條筋,㩒左落去Find My iPhone ,比我見到佢唔係個女仔屋企個區,之後cap 圖問佢,佢話呃左我,係食完飯之後,上左個男仔屋企吹水,
但冇做其他對唔住我既野,同個男仔曖昧左一排,話對唔住我,唔知道點樣面對我,話自己on9,貪玩貪新鮮。(其實係2個月左右之前,我用佢電話個陣,我已經發現佢del WhatsApp 對話紀錄,男人既直覺就覺得佢係條狗公,叫佢同依個男仔同期少啲聯絡,佢答應左我,一直以黎我都係問佢去邊 同咩人,佢去到好夜就叫佢快啲返,有時會煩多兩句,check 佢係邊真係第一次,點知一check 就爆大獲,有時我真係好後悔check左)

個一刻我成個人驚到震晒,完全唔識面對,好嬲同時個心好痛,因為佢做既野,
真係好陌生,完全唔係我認識既佢,開頭佢都仲問我係未冇得返轉頭,話仲愛我,但話冇左信任,心入邊有條刺,之後都會因為依件事鬧交再分手,話唔想浪費時間,仲去唔去台灣交比我決定。(本身9月尾book 好晒野等佢黎緊10月放三日連假放鬆下)

我諗得好清楚,我信佢係近期先同返個男仔WhatsApp 傾計曖昧,冇做其他對唔住我既事,所以想繼續同佢去台灣,因為台灣係我地第一次旅行既地方,我想係台灣重新開始,因為大家經歷過既野太多啦,所有既高高低低,一齊去過兩年working holiday,要磨合既野都磨合完,我一早已經認定左佢,我同佢講原諒佢,開頭心入邊有刺就一定,但既然佢寫錯字,我就做佢既擦膠,大家重新建立返信任,雖然要啲時間,但只要大家都用心,係可以感受到,而且因為係佢,所以我願意,因為我真係好愛佢,都答應佢今次會改晒我以前既唔好既行為,唔會再好似以前咁Hea住先/做一半,唔會再係咁婆媽,唔會再係佢推我先做,以後我都會行先再拖住佢行埋落去,因為我真係唔可以失去佢。

點知到左第二日佢放工,佢冇啦啦同我講都係算啦,唔去台灣啦,
約一日比返大家既野大家,然後好好放低,佢話佢想結婚(佢25),
覺得我一直都唔嗲唔吊,安於現狀,比左太多機會我,佢已經心灰意冷,
唔想再做我既全世界,平時我都會管下佢,今次依件事之後,一定管得更嚴重,
加上一直以黎既野,經過今次件事,令佢想分手。然後又話唔係因為個男仔,
佢會應承我之後都唔會再搵個男仔,因為知道個男仔唔係佢想要既,
最後叫我聽矛盾一生就會明。(我明啦,我真係明啦,可唔可以比埋最後一次機會我呀?

係台灣個陣,我試過WhatsApp挽留佢,但換黎係佢既無情,睇住佢ig
一張一張咁del 晒我同佢既回憶,我又咩都做唔到既個一種無力感,
睇住佢Del 我Telegram、Line、換晒啲icon,好想死。
如果唔係咁啱有個兄弟都有三日連假,過黎台灣陪我,我好驚我係台灣亂諗野,
但佢陪我2日,最尾個日得返我一個個陣,自己留係民宿爆喊,
我真係放唔低佢,佢係我既全世界,7年黎都係圍住佢轉,可唔可以唔好留低我

冇錯我依一刻真係冇足夠既本錢同佢結婚,但我係失去之後真係好大決心要做返好,要做到佢想要既野,我只係想佢留係我身邊,係我攰既時候望一望身邊,然後可以繼續努力。好掛住大家既外星話、暱稱、每日既早晨早抖、我地既所有...我真係好後悔唔再早啲努力做好自己,比到你想要既野你,我唔會講如果,因為只有如此,講再多既如果都係無補於事,但我真係好後悔同好嬲自己。

係分手既頭兩晚,我搵返我冇聯絡好耐既兄弟們,真係好慶幸佢地仲係到,冇佢地既陪伴我更加唔識面對,雖然佢地講既所有道理都明白,聽得入但做唔到,只要自己一個人既時候,就會亂諗野,佢地都有自己既生活,冇可能每一日都陪到我飲酒傾計開解我,更加明白冇可能日日煩住人,加上7年黎都圍住女朋友轉,已經冇同好多朋友聯絡,而自己本身講野算係話題終結者,好難搵到岩傾既人,加上我朋友真係唔多,可以講係得返佢地幾個,但同時又唔想對佢地講咁負面既野出黎,所以好多野都係收埋係心入邊,加上本身個人就係天生比較憂鬱多感,有時情緒起伏好大,要對住自己100%信任既人先可以做自己,以前就話可以同女朋友分享我既所有,而家?

而家每一晚都失眠,好似有抑鬱症咁,覺得每日都係陰天落雨,
得返自己一個行落去,時間停滯左,又好似一步一步行緊落個海咁,
慢慢浸過嘴、浸過鼻、眼,覺得咁樣浸係呢個世界終於冇咁重,唔想掙扎,
好想永遠留係呢個世界,就算唞唔到氣好難受都好,都唔想行返上水面。

每日都loop 緊奶共既supper moment 首 今天開始單調了(因為真係好中),
每一日都仲會擔心佢過成點,每一刻都係到諗要做返好自己,但係個人冇動力,
飯都唔想食,根本冇精神去踏出第一步去振作,就算變成一個更好既人又點,
佢已經唔係到。有時愈想忘記,愈記得清楚,個死人腦成日都自動播放同佢既回憶。然後又會諗如果我做到佢想要既野,有冇可能追返佢,好想比到幸福佢,同佢過埋下半世,好驚當我做到佢已經有另一半,或者佢根本依一刻已經對我死左心,我做咩佢都唔會返黎,雖然佢有講過依句說話,但我心入面一直叫自己唔好信。唔夠膽再搵佢,驚佢討厭我既死纏爛打,然後block 晒我,
到時我真係唔知我會做啲咩。

到依一刻我明白,返唔到轉頭,原來就係痛苦既源頭,每次出門返屋企,行經你樓下,個心都會痛,唞唔到氣,以前仲係一齊個陣,你成日問會唔會唔要你,我答唔會,又問我冇左你會點,我話會自殺,然後就話唔準咁諗,但諗到真係跳落去,可能令到你內疚,我就會冷靜返少少,但每當我爆喊個陣,心入邊就會彈依個選擇出黎,好似刺激緊我去做咁,同時好似同我講緊係我既解救。我真係放唔低,我真係好冇用,因為掛住你已經變左我既呼吸。好想有時光隧道,返去個晚你親口同我講要分開,最尾個一刻既擁抱,係你望返轉頭個陣,我應該要跑上去攬實你,可能仲有機會令你比多次機會我,但依家形同陌路,好想再聽到你把聲,你同我分享喜與憂,冇左你既世界係黑白色既,加上香港搞成咁,冇左你係我身邊,我再冇心力去對抗世間既恐怖啦,我最後在乎既都失去左,我對呢個世界已經冇希望。

雖然個個都叫我頹廢一排好啦,快啲放低,做個全新既自己
我都好想放低,但我諗我呢一世都唔會放得低
有冇人可以話我知,點解明明發現佢呃住我之前個幾日,
大家都仲好開心咁相處緊,情侶會做既野都做齊,
點解可以係發現之後,兩日裡面變到咁狠心絕情、陌生?
有冇巴絲係仲未放低/放低左,可唔可以分享下。
我明 我真係明
幾個月後就無事
你放低左未
同你差唔多 不過5年
信我 過多排搵過個就無事
想像唔到點樣先可以搵到個啱自己既人
真呀 望住佢愛住另一個女人 同佢做以前同我做過既野 哈哈
我所有野都仲未捨得del 同掉
加油 絲打 我唔識安慰你 因為我自己都好痛
你都係 快啲學識抽離啦
女人都係仆街
我都想呀,我太重感情,真係好難
大家咁話
4年感情 分左3年都放唔低 有努力過但係無用
只係希望將來有機會見番比我再努力過
七年喎巴打 傷心番半年都唔為過啦 慢慢黍啦
雖然我唔想咁講,但佢今次咁對我都係幫唔落
完全明你感受
而家過咗幾個月仲平復緊

巴打 you are not alone
加油
3年 辛苦你了
深呼吸,去穩間Gym room,操下自己 會好過少少
唔知點解好犯賤咁想盡快努力比佢睇到,想追返佢,但我真係冇動力
多謝你巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞