買電視換電視集中討論區(6)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
sony當然係配返st5000
a9f個價抵玩唔會係中伏
系統有分別
殘體字 冇customer service
咁平個系統同硬件一定好慢
打機/睇戲應該好lag
仲要50hz rgbw(假高清)
a9f 個 spec仲正過今年嘅a9g
rtings評分高啲
係冇airplay
咁你建議果部買水貨好唔好
no
驚你買返黎後悔就唔好
都係budget 問題 我又少睇 主要我媽睇
4千貴
香港冇賣嘅hw-q70r係atmos soundbar,如果夾q70r會出唔到atmos,咁三星出嚟把鬼

arc只可以回傳Dolby Atmos in Dolby Digital Plus ,要earc先可以回傳原版atmos
而streaming source暫時得dd+版atmos,你要買碟先做到原版atmos
但當你有碟有player時,player出soundbar先已經唔洗理earc定arc,之後再出電視,只係soundbar冇hdr passthrough時比較麻煩 eg ysp5600
earc好處係就算player直插電視其他hdmi位,soundbar都可以靠earc出原版atmos

仲係唔明就google
買部apple tv睇埋itunes 4k戲,又有airplay
仲有home-kit
可以control部電視
不過好似冇乜用
好正好詳細
好詳細。唔該晒
都係price.com最平個堆
屌佢sony掛牆要990
老婆話要買,無得day no
我就係睇過佢個spec好似有d特別,
所以先上黎問一問各巴打
好撚肉赤
正有此意
話說睇Netflix 係咪要買部ps4出
D畫先靚?
apple tv 4k聲畫都會好過ps4 pro
因為就算pro都唔support dolby vision & atmos
筆直夠又有位就入呢條旗艦級
唔洗模擬都7.1.2,有天空聲道,只係差在冇得加後置
btw 萬六買到a9f係抵到爛,55a9g折埋都應該貴成萬蚊
即係55a9f + st5000先夠買部a9g
don’t
console版既netflix會強制輸出hdr(唔係一件好事),
就算你播sdr片佢一樣會幫你轉hdr
apple tv 4k睇片都有呢個缺陷,雖然可以set自動轉,但sdr<>hdr切換時會黑mon
但另一個問題係hd片都自動upscale上4k,暫時死症冇得救,除非set死出1080p
咁即係買apple tv 4K?好d?
又要追裝備
收到,唔該巴打
Hdr上4k會有咩問題?
問題係console版係強制,apple tv 4k起碼有option

同埋sdr轉hdr訊號點都會黑一黑,但好快會正常返
其實佢肯做埋自動轉framerate已經好好
要求佢認埋解像度又好似太高要求
個「問題」係apple tv幫你做upscale,而唔係電視做

同埋我覺得你可以用下內置netflix,真係有需要先再買apple tv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞