買電視換電視集中討論區(6)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
計返都抵嘅
好似epc果邊咁 加個mtv 用1080i 50hz輸出
又唔會嘥咗電視個engine
如果唔睇電視既,
買個SHIELD TV BOX就OK
sorry, 如果Q70R冇DOLBY VISION,加個NVIDIA Shield TV Pro就可以有?
好坦白,如果要高端效果,比多少少買oled 吧。
今年係oled 爆發的一年,幾間廠都做得好出色。
如果平玩,一萬頭應該可以買到部55'
oled真係正好多
始終都係燒印問題嚇窒左我
Lg oled用耐左會變差?
燒印係oled死症,唔關牌子事...
一部55' oled, 一定有齊 dolby vision & atmos. 但你要好的hdr 效果,係要oled 先做到。如果係買電視睇netflix, apple tv ,或者電影。無理由唔買 oled.

當然睇tvb 就係無需要oled 的。
價錢貴呀嘛
就咁,a9f冇記錯做2皮回返coupon,你買部x9500g都皮5...
主要係睇用處,電影為主當然係OLED
但睇普通電視/打機多就未揀OLED
驚燒印/想長用幾年唔換機,都係揀返LED
BTW GZ2000據聞係PAN記同LG特別訂造PANEL,冇咁易燒印

A9F個價係抵玩
gz2000得65吋,55吋只有1000,仲要3皮,吹脹
即係美水要加個解碼器
要大機個差價先大
我諗起碼都65"以上
好似唔夠位用55寸
50寸,一萬以下有無更好選擇?
ios香港store個sony遙控app原來下左架
要用jp store先有得dl返
唔知平幾多呢
FB見到8500G $8436
都平唔過細店
55x9500g 12980 連2000 coupon wor
https://www.rtings.com/tv/tools/compare/lg-b8-vs-sony-x950g/647/764

Lg b8 對比sony x950g

留意翻舊年的b8 打機有9 分。

另外大家可以自行search 下 hgig , hdr gaming 應該係未來遊戲的一個方向。
打機要睇埋input lag,要承認lg機連呢個位都好好,同led有啲揮
sony oled部a8 input lag就差好多,要a9先比較好
不過始終係lg,我就點都唔會買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞