《香港傭兵》(34)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
「屌之前都有唔少人會經黃金海岸嘅水路鬼撚祟祟咁出去...」林雪繼續一邊好唔專心揸車,一邊口噏噏,「但又唔知做柒,呢期嗰邊睇得好閪緊...好鳩緊張咁...出唔到去...搞撚到我滿車出...吉車入...想抖抖都唔閪得...」

『係吖...係吖...原來可以行水路㗎...』黃金海岸...

原來呢期嗰邊睇得好緊...

話唔定...好有可能同前兩日喺黃金海岸執行委託有關...

前兩日...我同綽姿接咗個愛港愛國嘅委託...喺黃金海岸...捉嗰個...逆行者...

“吼!吼~”繼續喺殘舊嘅公路上飛馳。

公路上都冇其他車輛...可以話暢通無阻。
唔使幾耐...紅Van開始減速...開始停落嚟...

“依...依!啪!”紅Van急停同時打開車門。

乘客紛紛上車。

我望望車窗外...呢頭係...應該就係洪水橋一帶...

原來...總站係喺元朗邊界...

我仲望到出面...有路障...

路障兩邊都企咗唔少人...
呢邊嘅係...手持長槍...光頭嘅西貢獻命...

對面就係...手持長槍...天門嘅人...

有人守嘅話...即係話...都係出入口?

我再留意望清楚...有三個人喺天門嗰邊...行過路障...行過嚟我哋呢邊...

睇嚟就係喇...

雖然話見唔到有人喺我哋呢邊行過天門嗰邊...

之但係...已經可以肯定呢度都係出入口...
除咗西鐵站...仲有其他進出天門嘅途徑...

而且以我估計...都係要通行證...

「喂!」林雪回頭向我攤開手,「俾錢啦望望望望乜鳩嘢吖?」

『吓?頭先咪俾咗囉...』你唔好見我痴痴呆呆咁想呃我錢喎...

「俾乜撚嘢咗吖?」林雪冷眼望住我,「頭先嗰程係過嚟嘅...而家係出去嘅...」

『吓?』係咁㗎咩?

「吓乜鳩嘢吖吓?你唔閪係諗住俾柒完一程就算鳩數吖化?遊車河吖?俾錢啦柒頭!」林雪好唔耐煩咁...

『哦哦...』又冇話想遊車河咁過份...
我就拎張五百俾林雪...

林雪一手拎走我手上張五百就準備開車...

『呃...找錢...』惡就唔使找㗎喇?

「找乜春吖又?」林雪拎起攝喺擋風玻璃塊白色牌俾我睇!「五舊呀盲毛!」

『嚟嗰時四舊咋喎...』又話講撚明邊閪度上車都一律價錢嘅?

「返嚟嘅時候搵閪人睇吓都冇咪收平啲囉...出去嘅時候滿撚晒咪收貴啲囉...」林雪閂埋車門。

“啪!”

『係咁㗎咩?』點解係咁㗎呢?

唔係應該冇人先收貴啲...滿晒先收平啲㗎咩?
「我話係就係啦...屌你個嘴唔撚柒識又要問問問問問...咁鳩多問題嘅屌你老母閪...」林雪一邊口噏噏...一邊俾油!

“吼!吼~”紅Van就衝住去!

就係唔識先要問咋嘛...又唔啱...

橫視一下整個車廂...都坐滿晒人...

原來真係...真係喺總站就已經滿座...

好彩我醒姐~
「屌你老母冇位喇仲戇鳩鳩咁企喺度...」林雪一邊單手揸住個軚盤,一邊向住企喺路邊揮緊手嘅黑色大褸男子揮住手屌老母!

而整個車廂嘅乘客...都係著住黑色大褸...

男嘅又好...女嘅都好...佢哋嘅衣著都同我差唔多...

都係黑色...

佢哋個個都坐定定...唔係望望車窗外嘅景物...就係發呆...

而喺佢哋咁多個當中...又有幾多個會好似我咁...都係行者?
正如頭先咁諗,話唔定有唔少行者都好似我咁,要去位於偏遠地方嘅SPIRIT商店搵精神液...

想由黃金海岸嘅水路偷偷出去已經唔得...就只有靠呢架紅Van...

咁講法...真係話唔定...在座真係有唔少都係我哋SPIRIT嘅行者...

「屌你老母都話冇位㗎啦...仲係咁多柒頭戇鳩鳩咁企喺度...」林雪又一邊單手揸住個軚盤,又一邊向住企喺路邊揮緊手嘅黑色大褸男子揮住手屌老母!

唔單止係車上...就連企喺路邊等緊車嘅...都有可能係我哋SPIRIT嘅行者...

今晚出完

三句預告

“吼~吼!”紅Van繼續喺殘舊嘅公路上行駛。

點解而家先俾我諗到?

我係唔係...太過遲鈍?
終於出到文喇
我仲係記唔起個pw係乜 登入唔到網頁版 要等到app版冇事先出到文
Live
點解會唔記得架
Live
因為我有幾組密碼 分別用喺唔同級別同地方
但連登只可以錯1次 錯2次就lock一日 搞到我唔敢試
睇嚟呢排連登都幾高危
聽日再試一次pw先
之前唔係十次既咩
冇得reset嘅咩
兩次
錯一次就話仲有一次機會
有 一陣reset
好怕有一日冇文睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞