《香港傭兵》(34)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
妹妹仔早
高才鳩早
報報早
風鈴早
各位早晨
cctvb執柒咗佢啦屌
屌佢老母垃圾B社
仲以為自己仲係暴雪出品 必屬佳品
已經冇撚人玩你啲新作啦 而家仲要滅聲
我本來係B社死忠 諗住等佢改過自新
而家唔使啦 又係同林奠一樣死不悔改
返到屋企喇
仲有四分鐘
歡迎歸來
錫鳩

上回講到飛揚同唔少頭先一齊同車出嚟嘅人一齊等車。
佢哋應該都係SPIRIT嘅行者...
上到車又要俾五百...過一過荃灣都五百真係好過去搶。
過到荃灣坐地鐵,飛揚都有留意住頭先同車嘅男男女女。
地鐵都多咗好多線同站...係唔知仲有冇太子站...
去到東涌之時,就得返頭先喺特殊區一齊出嚟嗰三個女仔,同一大班黑色衣著嘅街外人一齊等巴士入大澳。
睇嚟大家都係SPIRIT嘅行者...大家係嚟大澳搵精神液...
坐巴士入到大澳,冇幾多間店舖係開門。
或者係平日嘅關係,正常唔會有太多人入嚟...
係今日先咁...唔正常...
繼續行,同大部份人一樣向住同一個方向行...
然後都行咗幾耐...行咗好入...
然後嗰三個女仔就行到嚟一間...掛咗幾條鹹魚喺門外...賣乾貨嘅店舖...望咗一眼...
三個女仔都各自望咗呢間乾貨店一眼,然後各自行唔同嘅路。
嗯?點解佢哋...
唔止佢哋三個,其他人都係一樣,各自望咗呢間乾貨店一眼,然後各自行唔同嘅路。
係呢間...呢間乾貨店...就係SPIRIT嘅商店?
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

我拎部電話出嚟,打開個地圖睇睇...

『係呢間喇喎...』面前呢間乾貨店...就係我千里迢迢走過嚟...位於大澳...SPIRIT嘅商店...

之但係點解個個都係望一眼...就離開?

入都唔入去?

咁奇怪嘅?

個個都係咁...望一眼,然後各自向唔同嘅方向行...

呢種情況...
唔好理咁多喇~既然都嚟到,梗係要入去睇睇啦~

我就行入掛咗幾條鹹魚喺門外...賣乾貨嘅店舖...

當我一行入店舖裡,就見到個地中海四眼阿叔打量住我。

呢個地中海四眼阿叔應該就係呢間乾貨店,亦都係SPIRIT商店嘅老闆喇掛?

我就鬼鬼祟祟望望四周,再向住地中海四眼阿叔行近,細細聲問:『唔該...我想...』

我都未將要講嘅嘢講出口...

「新嚟㗎?」地中海四眼阿叔冷眼打量住我。

『呃...都...都算係嘅...』都係做咗兩個禮拜多行者姐...算新啦呵?
「盲盅盅咁盅入嚟...唔使講都知係新嚟㗎啦...」地中海四眼阿叔唔多想理我咁,整理乾貨。

『呃...即係?』點呢?

「有冇望到出面條鹹魚吖?」地中海四眼阿叔指一指門口條鹹魚,「有張白色紙包住打咗個紅色交叉吖?」

我回頭一望...望住掛喺門外嘅一條條鹹魚...

「即係話冇精神液賣吖...間間舖都係咁㗎...識未吖?」地中海四眼阿叔冷眼望一望我,又繼續整理乾貨。

乜...乜原來係咁㗎?

原來有啲咁嘅...規矩...

不過講返轉頭,你又知我係嚟買精神液嘅?
『呃...係呢...唔知幾時會有貨呢?』一場嚟到,探探口風都好。

「我點知吖?」地中海四眼阿叔懶得理我。

『呃...咁點解會缺貨嘅?』再追問。

「我點知吖?」地中海四眼阿叔繼續整理乾貨。

『咁...唔知邊度仲有貨呢?』繼續追問。

「你問咁多我點知吖?有咪有囉!冇咪冇囉!有咪賣俾你囉!冇咪你自己搵囉!」地中海四眼阿叔勁唔耐煩咁。

『咁...』我都未將想問嘅嘢問埋出口...

「咁咁咁...咁乜鬼嘢吖?叫你自己走去搵吖仲咁!過主啦!」地中海四眼阿叔向我揮揮手,趕我走。

『哦哦...唔該...』走咪走囉...

「真係未見過有行者咁鬼多嘢問...」
行到出乾貨店外...我搵個鬼祟位...閃埋一角...偷偷望...

我偷偷觀察...行過嚟乾貨店嘅人...

留心啲睇...真係個個都望條掛喺門外...有張白色紙包住打咗個紅色交叉嘅鹹魚一眼...然後就離開...

原來真係咁嘅...

而望到條鹹魚之後冇行入去嘅...應該都係行者...

果然真係...真係有好多行者走咗過嚟搵精神液...

可惜嘅係...就連咁偏遠嘅大澳都冇得賣...
咁點好呢?

喺邊度仲有得賣呢?

山長水遠千里迢迢走到過嚟又兩手空空咁返去...好戇鳩㗎喎...

就喺我都仲未諗到下一步要點行之時...突然!

「喂~」背後傳嚟嬌俏嘅女仔聲!

我嚇咗一大嚇!立即回頭一望!我就望到...

『羅...羅?!』羅羅帶住微笑企正喺我身後!
我眼甘甘咁望實可愛得意嘅羅羅...回一回神...

『想嚇死人咩...成日都鬼鬼祟祟咁突然喺人哋背後出現...』第一次遇到羅羅又係咁...

「我企咗喺你後面好耐啦~係你察覺唔到咋嘛~你夠鬼鬼祟祟咯~喺度𥄫咩吖?𥄫女吖?」羅羅又八八卦卦咁探頭望出去~

咁啱出面就有兩個女仔路過乾貨店。

『唔...唔係...我喺度留意緊...我哋SPIRIT嘅行者姐...』而家睇睇有幾多行者好似我咁走嚟呢邊,做定統計,可以評估定要買又或者仲可以喺出面買到幾多精神液吖嘛。

不過照咁睇嚟...機會渺茫...
「哦~都真係幾多人走嚟呢邊搵精神液喎~」羅羅繼續八八卦卦咁探頭望出去~

『嗯...可惜呢邊都係缺貨...』咁遠嚟到都係冇...蝕吖...

「聽講係大缺貨...度度都冇...連呢邊都冇嘅話...」羅羅諗一諗,又點點頭,「睇嚟就真係喇...」

『大缺貨吖...係呢...你都係嚟搵精神液㗎?』我望一望羅羅...

咁近距離望住羅羅塊面...皮膚都係咁細緻...睇唔到毛孔...

果然係天生麗質...
「係吖~見差唔多用晒咪諗住入定啲貨囉~呢度都冇...呢度都冇...」羅羅單手箍住我條頸...點點頭...

呢一箍...羅羅成個人就壓晒埋嚟...

我又感覺到...一對仲發育緊嘅小饅頭...

「早知係咁就唔賣嗰兩支精神液俾你哋啦~」羅羅谷一谷塊面豬登~

『我嗰支未用吖...還返俾你喇...』無謂搞到好似我欠咗你咁啦...

「咁又唔使~」羅羅古古惑惑咁笑住擰擰頭~

『呃...』你笑得咁古惑...我有啲驚驚喎...
「嗱~你今日就陪我一齊去搵精神液~」羅羅雙手箍住我條頸...

今日我...陪羅羅一齊...搵精神液...

「反正你都要去搵~」羅羅越箍越埋...塊可愛面蛋就越貼越近...

反正我都...要去搵...

「有我陪你一齊搵...有你著數啦~」羅羅塊可愛面蛋貼到埋一埋...差少少就嘴掂嘴...

真係...咁著數?

今晚出完

三句預告

[Day 17-四出搜尋] PART 05

被羅羅雙手翹住手臂行...

羅羅個身都壓晒埋嚟...個小饅頭都壓到遍晒...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞