《香港傭兵》(34)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike

今日嘅文已經出咗喺第2頁

咁呢個核心遲早一日會崩塌
我敢講打仗都仲要返工
大戰前夕圍個爐

齊上就落 凱旋歸來
聽晚都要到

我愛大家

大家今日要小心

希望大家都冇事
妹妹仔
報報
風鈴
大家都要平安歸來

上回講到飛揚𥄫綽姿嘅內衣褲look都𥄫到扯晒旗。
綽姿諗住去煮早餐,不過飛揚都係覺得自己親自煮會好啲囉。
飛揚煮好早餐,綽姿都梳洗完,然後就撐檯腳。
綽姿叫飛揚今日去搵精神液。
飛揚就諗住搵日倫買。
綽姿就話非必要都唔好搵日倫。
乜綽姿唔係搵佢買情報多㗎咩?
綽姿就係話淨係搵佢買情報好喇,其他嘢就唔好欠佢咁多。
飛揚都係諗唔明...綽姿就提佢去啲偏遠啲嘅地方搵。仲話SPIRIT App可以搵到邊度有SPIRIT嘅商店。
飛揚邊食嘢邊睇...見到大澳真係有SPIRIT商店。
不過就冇講有冇貨同送貨服務囉。
飛揚同綽姿都食飽之後...
「咁你今日自己搞掂喇。」綽姿就拎埋啲碟碟刀刀叉叉去洗。
『哦...』自己搞掂吖...
去到大澳咁遠...真係好鬼麻煩...
飛揚睇住綽姿嘅背影喺度諗...
如果飛揚冇同阿月一齊...
如果係喺飛揚嗰個年代識到綽姿...
飛揚又會唔會...愛上佢呢?
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 17-四出搜尋] PART 02

望住綽姿洗碟碟刀刀叉叉...

一直望綽姿...淨係著住白色吊帶小背心同條白色底褲嘅背影...

直到綽姿將所有碟碟刀刀叉叉都洗乾淨...抹乾對手仔...

綽姿行去衣櫃...拎套校服放喺床上...

我就行到去綽姿身邊,拎起佢件白色恤衫...

綽姿望住我:「做咩?」

『等我幫你著。』我就將件白色恤衫,著上綽姿身上。
綽姿企定定咁,望住我。

我就幫綽姿扣鈕...扣佢胸前嘅衫鈕...

逐粒逐粒扣...好小心...尤其係扣到胸前...我都好小心咁...唔掂到佢對小饅頭咁扣...

扣好晒衫鈕之後,我就拎起條領帶,搭喺綽姿衫領之中...

幫綽姿打好條領帶,佢都係乖乖咁企定定...眼定定咁望實我...

然後就到條灰色校服裙...
我單膝半跪咁跪喺綽姿面前...

綽姿就穿對腳仔入去...我就幫佢拉上...

望住一對雪白幼嫩...未年成少女先擁有嘅筷子腳...白色底褲...

著好埋條校服裙之後,幫綽姿拉埋背後條拉鏈...

『坐低先。』我就去個櫃搵埋對灰色學生襪。

綽姿又好乖咁坐喺床邊...

我就單膝半跪喺綽姿面前...幫綽姿著襪...
綽姿遞起隻腳仔...

我就好溫柔咁幫綽姿著完一隻...到另一隻...

幫綽姿拉對灰色學生襪上小腿...左右對秤...

「你今日做咩?」綽姿打量住我。

『我?冇~我一直都有諗過...如果我有個細妹...我會幫佢著校服...由細到大都會...』我都真係...有咁諗過...

我想可以...好好咁照顧細妹...由我嚟照顧...

由佢細細個...到大大個...
「咁你都幫我著得幾好。」綽姿就企返起身,行去全身鏡,照幾照。

『係吖?多謝喎~』幫阿月著衫就著得多~但幫女仔著校服...都係第一次...

「多咩謝?係我唔該你先啱。」綽姿就行去梳妝檯,拎起把梳,對住塊鏡仔梳梳頭。

『客咩氣~』其實...我都係想你幸福...

我諗返起前日羅羅講過...女仔係要男人幫佢著衫先幸福...

等到綽姿梳好頭,著埋件黑色毛毛大褸,孭埋個袋,著埋對婆仔鞋...

「出去時帶齊裝備...不過非必要都唔好亂用精神液...我哋淨係得返朱海羅嗰兩支。」綽姿臨出門口都提醒我。

『嗯~知喇~你返學小心喇~』

「嗯...你都小心...拜。」

『拜~』
目送綽姿出門之後...

唉~今日又要得我自己一個行動...

仲要去到大澳咁鬼遠...

『唉~~~好啦~都係梳洗先~』

我就拎返條乾淨嘅底褲入廁所梳洗~

“灑!”沖返個靚涼~今日要去鬼咁遠嘅地方~

精神液...精神液...點會無啦啦缺貨㗎呢?
過到去大澳...又係唔係真係有呢?

又會有幾多呢?

應該買幾多呢?

唔知有冇得炒呢?

喂係咁㗎啦~喺香港生活唔係諗炒係諗乜喎~

快快手手梳洗完,出嚟著返套緊身衫褲!綁埋把匕首喺大髀!著埋件行者長袍!插返把精神刀柄喺腰間!再拎埋精神液...

打開個木櫃...真係冇晒精神液...

咁即係真係淨係得...我個褸袋嗰支...同綽姿嗰支...
我拎返件大褸,摷一摷褸袋...確保支精神液仲喺度之後,就著埋上身。

拎埋銀包鎖匙著埋對鞋就出門口!

“咔...咔...咔咔咔咔!啪!”打開樓下個爛鳩鐵閘,望兩望...

都係要過對面馬路等紅Van㗎喇...

我就同啲學生擦身而過咁橫過馬路。

企喺路邊,食住西北風咁等...等紅Van...

今日都幾凍...點解都仲係咁凍...
望住街上嘅學生妹都著晒大褸...幾個幾個一齊行...黐到實一實咁互相取暖...

我都好凍吖...可唔可以同我一齊取吖...

今日都有啲早...都真係見到唔少學生返學。

仲有唔少喺輕鐵站等緊輕鐵。

我抬頭一望,就望到輕鐵月台上...幾個學生妹嘅...美腿...

幾個都係著住婆仔鞋...灰色學生襪...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞