《香港傭兵》(34)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
另外一個大叔就爭住講:「緊係唔係咁啦!我睇住有個黑影由嗰層...」

鏡頭立即影住上一層...

係頭先...我同羅羅食嘢嗰間連鎖咖啡店...

「超一聲就飛到落個匪徒背後!」

鏡頭立即影返金舖門外...

「同時間個匪徒分開咗兩件!初時都唔知咩事㗎!係當個黑影一轉身!後面嗰兩個匪徒都分開兩件之時,我先見到原來係一個黑衣人拎住把紅色激光劍斬開佢哋!」

咦喂!呢個阿叔又講到有板有眼咁喎!
「跟住點?跟住我咪見仲有兩個匪徒向佢亂槍掃射!然後個黑衣人好快手咁揮刀!」個阿叔又手舞足蹈...

「係!我好肯定佢係揮刀擋子彈!雖然好快!快到肉眼都睇唔到!但我可以好肯定好肯定!」個阿叔一邊手舞足蹈...一邊點點頭...

「跟住嗰兩個匪徒個頭就飛到半空中!身體跌落地!個死人頭都跟住跌落地上!碌咗兩圈!雖然睇唔到有刀氣飛出嚟,但我可以好肯定係用刀氣砍甩嗰個兩匪徒個頭!係!我可以好肯定!個距離咁遠喎!」個阿叔又扮晒橫斬咁...

嘩我屌!真係唔可以低估啲阿叔!

呢個阿叔嘅觀察力同FF力都屬頂級喎!
「之後?之後佢交返個細路女俾個爸爸之後,就一跳!跳咗上去!再一跳!跳上上一層!跟住就唔知走咗去邊喇...」

鏡頭一轉,就影住對...父女!

係頭先...我救嗰對...

「我哋搵到剛才被救嗰對父女!我想問下當時情況係點㗎?」支咪就指向爸爸...

「當時...當時好危險吖...」爸爸抱住囡囡,面上仲帶住緊張,「我諗...嗰時我諗住死緊㗎喇...」

「不過好好彩...好好彩有個黑衣人突然出現救咗我哋!真係我哋嘅救世者!」

救世...者...
「阿囡阿囡~講多謝吖~」

「多謝哥哥~」

望住個小妹妹...仲有少少花容失色...但都帶住微笑講多謝...

畫面一轉,就轉咗去...影住一名警察...

個警察睇嚟都幾大粒咁...

個警察回應記者嘅提問:「剛發生嘅金舖械劫案係有...五死...五個都係匪徒...冇警員傷亡...亦都冇平民傷亡...」
當然記者根本就唔關心呢啲嘢...

記者關心嘅係...我係咩人...

記者們異口同聲都係問黑衣人係咩人?咩來歷?

個警察繼續回答:「我哋冇呢方面嘅資料...唔清楚...我哋唔清楚黑衣人係咩人...仲有待調查...唔屬於我哋警方任何一個部門...始終殺人係嚴重罪行,唔理佢因咩事殺咩人,我哋警方都一定會全力追查同緝拿。」

今次真係唔止麻煩...仲好撚煩...

先唔好理班廢柴警察根本就係講廢話...

我哋SPIRIT一直都同警方有合作,佢哋上頭一定唔使佢哋做啲乜...查啲乜...直頭乜都唔使理...
而真正麻煩嘅係,資訊嘅傳播速度真係相當驚人...

短短十分鐘左右,已經傳遍整個網絡...

就連記者都咁快趕到...仲已經做埋訪問...

真係好撚煩...已經唔使旨意可以就咁著住件行者長袍行出街...

唔止我一個...其他行者都係...

長袍上嘅黑色暗花都影得咁清楚...其他行者就咁著長袍行出街,實吸引途人目光!

仆街喇...會唔會有乜懲罰㗎?
就喺呢個時候...

“嘶...嘶...”我聽到好似有人由草叢之間行緊過嚟...

『邊個?』我立即提高警覺,望向草叢!

我就望到...有個嬌小嘅黑色身影...由草叢行出嚟!

呢個嬌小嘅黑色身影係...

『羅羅?!』
羅羅拎住...我件黑色大褸,行到嚟我面前:「唉~使唔使走到咁遠...仲要走嚟山邊...攰死我喇~」

『呃...你...你點知我會喺度㗎?』喂...我冇通知到羅羅㗎喎...

「間諜程式吖嘛~我用間諜程式追蹤你嘅位置嘅~上次梁綽姿都未將你電話裡面嘅間諜程式全部清除~」羅羅古古惑惑咁笑笑口~

『吓?』乜係咁㗎咩?

咁仲有幾多個間諜程式吖?

係唔係我去到邊,羅羅都可以搵到我㗎?

咁我電話裡面嘅所有嘢,又係唔係知得一清二楚吖?
「你呢個人真係好特別~係就係好有正義感喇~不過搞著自己...值得咩?」羅羅又古古惑惑咁打量住我...

正義感...搞著自己...

「我哋SPIRIT係要低調...你吸引咗全世界嘅目光都算喇~仲要用埋身上唯一一支精神液...話唔定係呢區唯一一支添吖~」羅羅仲係古古惑惑咁打量住我...

唯一一支...精神液...

「逞一時英雄...值得咩?」羅羅仲係古古惑惑咁打量住我...

逞一時...英雄...

『我唔知咩係值得...咩係唔值得...價值點樣定...我的確唔係一個稱職嘅行者...之但係...我總算做到自己想做嘅事...』

冇錯...無私奉獻拯救與自己無關冇利益冇得著嘅人...違背SPIRIT嘅方針...

之但係...總算做到自己想做嘅事...
「你真係一個好特別嘅人...」羅羅帶住微笑打量住我,再掉件大褸俾我,「著返佢啦~」

『哦...』

「我同你去酒店先~」

『吓?』

「我呢邊就真係冇落腳嘅地方喇~只好帶你去酒店啦~你好易又唔知幾時突然又進入深層睡眠㗎嘛~」

『嗯...』

「咁就跟住嚟啦~」

『哦...』

今晚出完

三句預告

[Day 17-四出搜尋] PART 08

揭返開頂帽...拉返低個衫領...著返件大褸...就跟住羅羅行出樹林...行出山腳...

出嚟路旁,都見到有唔少警車...
去得酒店仲唔俾人報串
型係一時
比spirit 追殺就一世
已經將[Day 17-四出搜尋] PART 07 Upload上Facebook同紙言
如果係飛揚一個就話唔定
之但係有羅羅就唔同講法
我又唔信真係冇SPIRIT嘅行者表露過喺人面
唔好唔記得羅羅被SPIRIT嘅行者救嘅時候 都只係一個普通小妹妹
等我又去update先
仆街喇 唔通真係因為表露咗喺人面前...所以救羅羅嗰個行者被失蹤

1. 港豬走出豬欄
2. 關關難過關關過

好正吖
酒店拍拍拍
Dllm呢個好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞